Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Képzőművészeti szabadiskola Rókuson

Postás, jogász, trolibuszvezető, vagyonőr, bankár, építész, tanárember. Közös bennük, hogy a Szegedi Alkotók Független Társaságának tagjai, és minden héten találkoznak, hogy a Szuromi Pál vezetésével működő képzőművészeti szabadiskolában szenvedélyüknek hódolhassanak.
Szuromi Pál irányításával modell után rajzol Kereszty Zsolt, Birinyi György és Németh Mária. Fotó: Schmidt Andrea
– Eredeti foglalkozásom műbútorasztalos, de voltam szén- és uránbányász, sőt targoncavezető is. Már hetedik éve postásként dolgozom, ezerkétszáz rókusi lakás tartozik hozzám. Imádom a munkámat, mert szeretek emberekkel foglalkozni – meséli a rókusi pályaudvar mögötti MÁV-művelődési házban épp egy telt keblű modellről akvarellt festő Birinyi György. Húszévesen kezdett rajzolni, festeni, de aztán jött az öt gyerek, és jó időre abba kellett hagynia a „művészkedést". – Sokat jelent, hogy most második feleségem biztat, értékeli a munkáimat. Nincsenek nagy terveim, egyszerűen örömforrás, kikapcsolódás számomra az alkotás. Volt már önálló kiállításom is a Bartókban, magam is elcsodálkoztam, amikor megláttam együtt a képeimet.

A képzőművészeti szabadiskola talán legtehetségesebb tagja, Kereszty Zsolt a kilencvenes évek elején jogász diplomát szerzett, de két év ügyvédjelölti munka után váltott. Lakberendezőnek tanult, néhány évig ebből is élt, ma pedig oktatja. Már gimnazista korában a képzőművészet érdekelte, most azt csinálhatja, amire mindig vágyott. Idén végez a tanárképző főiskola rajz szakán.

A Szegedi Alkotók Független Társasága a Széchenyi téren működő vasutas képzőművész körből vált ki, öt éve Szuromi Pál művészettörténész vezeti a Rókuson otthonra talált csoportot.

– Sok egyetemista jár hozzánk ösztöndíja kiegészítéseként modellkedni. Ilyen lehetőség nem sok van Szegeden, ezért is szívesen jövünk – mondja Kereszty Zsolt. Ő már lassan nem számít amatőrnek, hiszen a B Galériában voltak már önálló kiállításai, egyre több országos csoportos tárlaton vesz részt, Vásárhelyre is hívják. Tavaly bekerült a nyári tárlatra, idén a táblakép-festészeti biennálén szerepel munkájával. Rajzaival nagy sikere volt a belgrádi biennálén is: finom vonalas aktjai a kiállítás plakátjára, prospektusára kerültek. – Profi képzőművész szeretnék lenni. Jövőre leszek negyven, így kicsit már el vagyok ezzel csúszva. Jó időben, jó helyen kell lenni, és a tehetség mellett a kapcsolatrendszer, az ismertség is fontos.

– Az érettségi után hét éven át trolibuszvezetőként dolgoztam, közben született két gyermekem. Először a főiskolára jártam modellkedni, végül magam is rajzolni kezdtem. Jelentkeztem rajz szakra, a felvételire készülök. Egyelőre sokat kell tanulnom, be kell hoznom a lemaradást. A művészet számomra ablakot nyitott a világra – állítja Németh Mária. Szerinte a szabadiskola mentorától, Szuromi Páltól kemény, szókimondó kritikát kapnak, ami segíti a fejlődésüket. – Eddigi legnagyobb sikeremnek azt tekintem, hogy a magam építette kalitkám ajtaját végre ki tudtam nyitni.

Az alkotókör kiállítása Fények, figurák és fordulatok címmel a hónap végéig látható a Bartók Béla Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom