Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kérdőjelek a panelprogram körül: annyi az önerő, mint máshol a teljes felújítás

Szeged - Hat lakóközösség visszalépett a panelprogramból Szegeden, úgy érzik, három éve túl sokat vállaltak. Az egyik felsővárosi tömbben 1,5 milliót kellene kifizetni lakásonként.
Három éve húzódik az utolsó panelpályázat eredményhirdetése, mert nincs rá állami pénz. 2009-ben 36 szegedi lakóközösség kért támogatást, de eddig csak 17-et értesítettek, hogy nyert, és ebből csak 8 kötött szerződést az önkormányzattal. Ezeknek a társasházaknak is sietniük kell, mert a kivitelezők pályáztatásával, a megvalósítással és az elszámolással együtt el kell készülniük nyárig. Szeged erre a célra nyitott 450 millió forintos hitelkerete ugyanis 2013. június 17-éig áll rendelkezésre. A többieknek nincs esélyük, hogy le tudják hívni az önkormányzati támogatást – emelte ki még a december 1-jei közgyűlésre beadott előterjesztésből Szentistványi István, az LMP önkormányzati képviselője, a városkép- és környezetvédelmi bizottság elnöke.

Szeged Tarján városrészében a többség még időben kapcsolódott a panelprogramhoz. Fotó: Karnok Csaba
Szeged Tarján városrészében a többség még időben kapcsolódott a panelprogramhoz. Fotó: Karnok Csaba


– Korrekt tájékoztatást adtunk, hogy a társasházak felkészülhessenek a legrosszabb forgatókönyvre. Az államtól dodonai választ kaptunk a bent rekedt pályázatokról – közölte Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetőjétől.

Állóháború a panelben

Az egyik 40 lakásos felsővárosi paneltömb kiszállt a felújításból, lecserélte a közös képviselőt, és más felújítási lehetőség után néz. Az egyik lakó elmondta: nem akartak mindenáron eladósodni, hiszen három év alatt cserélődtek a lakók, többen munkanélküliek, elszegényedtek. 130 millióba került volna a korszerűsítés, ehhez 60 millió forint saját forrás kellett volna a háztól. Lakásonként 1,5 milliót kellett volna törleszteni 10 év alatt, az első öt évben 11 ezer, a második ötben viszont 17 ezer forint lett volna részlet. Ezt az elején állítólag nem közölte velük a házkezelő, majd amikor megtudták a feltételeket, állóháború tört ki a lakók között: az óvatosak leszavazták a felújítást, a bátrabbak jóváhagyták, végül az óvatosak győztek egy ügyvéd segítségével.

Miközben az is érthető, hogy a pénzintézet az önkormányzati költségvetés és az adósságkonszolidáció feltételeinek ismerete nélkül nem vállal további kötelezettséget – tudtuk meg a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetőjétől. Igaz Ágnes hozzátette, elképzelhető, hogy tavasszal a bank meghosszabbítja a hitelkeretet, de a fennálló bizonytalan helyzetet ismertetni akarták a házkezelőkkel.

Hat panelház visszalépett a pályázattól – derül ki az előterjesztésből. A makkosházi és felsővárosi társasházak között akad, amelyik teljesen eláll a felújítástól. Olyan is előfordul, ahol a lakók menekülő útvonalként csökkentett műszaki tartalommal igyekeznek folytatni a munkát, hogy ne adósodjanak el teljesen. Az önkormányzati képviselő kiemelte, némelyik ház extrém magas színvonalú korszerűsítést vállalt nyílászárócserével, homlokzatszigeteléssel és napkollektorokkal. Az egyik ilyen épület beruházásának értéke 170 millió forint, amihez 76 millió forint önerő kell, vagyis annyi, mint amennyi a szomszédos panelház teljes renoválására elég. Megkérdeztük az egyik, visszalépett házakat képviselő házkezelőt, de a tulajdonos nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy több hasonló panelrekonstrukciót elindítottak, és az eredmények őket fogják igazolni.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. vmagdi 2012. december 30. 00:50
  „én a problémát nem is itt látom, hanem abban a bazi nagy kérdőjelben, hogy megtérül-e egyáltalán. Én nem hiszek abban, hogy a Hőszolgáltató a szükséges kevesebb szolgáltatásért valaha kevesebbet kérne, ugyanis nincs erre motivációja, neki az az érdeke hogy költ amennyit akar, benyújtja a számlát, belekalkulálva a nemfizetők tartozásait is, vagyis ha kevesebbet kellene szolgáltatnia, akkor megnyomná az alapdíjat, a radiátorokért a csökenért méterben vagy valamit biztos kiszámlázna, mert tuti nem törődne bele hogy kevesebb legyen a zsebbe valója. A számlánkat egyetlen módon tudnánk racionálisan tenni, ha leválnánk, mert azt a hatalmas apparátust szépen el kell tartanunk. A nyáron egy igazolásért ültem az ügyfélszolgálaton, az egy óra tíz perces várakozási időm alatt összeszámoltam 63 ! azaz hatvan három neon égett a váróban és a két folyosón , miközben a folyosó minkét vége ablakos és a váró is, a nap ezerágra sütött, még a portás asztali lámpája si égett pedig ottlétem alatt ott senki nem tartózkodott. Nem tudom, mit szóltak volna ha megkérem őket, hogy ugyan kapcsolják már le,mert ezt mind mi fizetjük a számlában, gondolom kiakadtak volna. Az nem nagy kunszt, hogy valaki orra alá nyomom a számláim, hogy fizesse már ki. A mostani árcsökkenésnél is a szeptikusok szerint majd nem lesz lové fejlesztésre, talán éppen ezzel lehetne őket inkább rávenni, arról nem is beszélve, hogy pld a démász épületét tárlatra használják, sportolókat támogatnak, gondolom nem a főnökök saját zsebéből...
  Szerintem az emberek befektetése nem térül meg, viszont néhány munkahely megtartható, ez javítja a statisztikát, a bankok jól járnak, el lehet mondani hogy tesznek értünk, miközben inkább ránk.... szerintem míg cégek léphetnek le úgy, hogy nincs következménye ... míg az állam jelem van a körbetartozás fenntartásában, addig kész öngyilok ma egy panelprogram. Megmondom, most nekem nem tudnának olyat ígérni amit el tudnék hinni. Nem olyan helyen élek én, ahol van törvény vagy tisztesség.”
 • 64. Moon 2012. december 29. 09:54
  „51.roper-nek!
  Kommenteddel annyiban egyetértek, hogy ez valóban egy hosszútávú befektetés.
  Csakhogy minden befektetéshez pénz kell, namármost ebből van egyre kevesebb az embereknek.
  Ami a közösköltséget illeti valóban nem a közösköltségen felül fizeted a panelprogram árát, hanem abba belekalkulálva, valóban nem külön de akárhogyan is nézzük közösköltséget növelőtényező a panelprogram önerő része. Természetesen, ha van aki ezt az összeget egyösszegben ki tudja fizetni akkor őt ez különösebben nem érinti. Szerencsés ember.”
 • 63. DobóI 2012. december 29. 06:47
  „Igazi szoci biznisz..”
 • 62. SP 2012. december 28. 18:29
  „További nagy hiba,
  hogy a közös képviselet felügyelete
  a lakóközösség, a közgyűlés, azaz a nem szakértő !!! tulaj közösség.

  Nincs igazi felügyeleti szerv, hatóság. Ezért "szabad a vásár".

  Max.
  A szakmai etikai bizottság, ahová lehetne panasszal fordulni.”
 • 61. SP 2012. december 28. 17:55
  „Felelőtlen gazdálkodás?

  A tulaj nem szakértő.
  Viszont tart, fizet közös képviselőt.

  A közös képviselőnek kellene érdek képviselni a társasházat.

  A bukás viszont abban van,
  hogy a nincsubuldamekkmesterblock közös képviselet
  nemhogy nem képviseli a társasház érdekét, hanem helyzetét kihasználva összejátszik a tulaj zsebére.”
 • 60. jozko 2012. december 28. 17:30
  „A hozzászólások számát és tartalmát nézve a panaelprogram körül nem a kérdőjelek szaporodnak,
  hanem a felkiáltójelek !

  Csakhát kutyaugatás nem hallatszik az égig.

  Egy társasházi tulajdonos közösség képviselőjének ma már a jogszabályok ismeretének olyan szitje a követelmény,
  hogy azt az ott /a házban/ lakók közül nemigen tudja senki vállalni.
  "Profi" képviselőt választanak - és a legtöbb esetben ezt jól is teszik.
  Csakhogy ezek a profik a "lakógyűlés" határozataival - amelyek rendszerint a tártulajdonosokra rónak anyagi kötelezettséget, a képviselőre nem - igencsak körülbástyázzák magukat.
  Egy egy lakó, vagy együtt az összes - lehet csak bűnös a rossz döntésért, a képviselő pedig mossa kezeit:
  papír, jegyzőkönyv van arról, hogy ő csak a lakók képviseletében járt el....
  Hogy netán szakmai fenntartásai lehettek volna, hiszen azért is fizetik - nem jellemző!

  Ha teszem azt, a vagyonukkal felelnének az ilyen képviselők a tulajdonosközösség kárára hozott -és keresztülvitt! - rossz döntésekért, talán jobban meggondolnák...
  A mostani rendszerben - kiterjesztve is ! - a "bonyolítókat" a sikerdíj megilleti, de felelősséget, kockázatot
  nem viselnek!
  Többnyire meg is látszik!”
 • 59. vélemény 2012. december 28. 17:20
  „52. Tambitoma
  Sok közös képviselőnek klassz volt ez a biznisz!
  - Mindenki tudja, hogy a képviselőknek nem csak a havi, lakásonként képviseleti díj a bevételi forrásuk.
  A házaknak dolgozó, általuk kiválasztott, alkalmazott vállalkozók, kivitelezők által csúsztatott pénzek is jelentősek lehetnek, de a panelprogram némelyiküknek "életük legnagyobb lehetőségévé" vált.”
 • 58. vélemény 2012. december 28. 17:10
  „56. margot
  Amelyik társasház közösség felelőtlenül megy bele a panel programba az nem csak eladósodik az bűncselekményt is megvalósít.
  - Te ugye nem jogász vagy? :))”
 • 57. vélemény 2012. december 28. 15:41
  „43. mediashreck
  Az MSZP helyi vezetői is ott laknak?”
 • 56. margot 2012. december 28. 15:24
  „Amelyik társasház közösség felelőtlenül megy bele a panel programba az nem csak eladósodik az bűncselekményt is megvalósít. A törvény 3 év börtön büntetéssel sújtja a felelőtlen gazdálkodást , ha az még párosul kárral azt meg kell teríteni a közösségnek.”
 • 55. macs 2012. december 28. 12:37
  „27. DMagóg,
  szerintem az összes probléma erre vezethető vissza: "A közömbösség (lustaság) nagy úr!" És számomra a tudatlanság sem mentség. Sokan vagyunk, akik vagyunk nem polihisztorok, bevallom és nem szégyellem, hogy pl. nem értek a szigeteléshez, ablakcseréhez, sőt a lakótársaim se értettek hozzá. Így összedobtuk egy műszaki ellenőr díját. Nem bántuk meg. :-)”
 • 54. zoliteso 2012. december 28. 09:56
  „"31. klj-54 2012.12.27. 16:49
  A kettes villanyos végállomásával szemben Géza boltos felett most baltázzák át a lakókat.
  Olyan vékony izolációt tesznek fel aminek éppen a négyszerese a javasolt a kívánt cél eléréséhez!"

  A 8-10 cm vastagság (mert annyit tesznek fel grafitos formában) négyszerese az 32-40 cm...
  Klj-54 gondolkozol? Vagy csak vagdalkozol...”
 • 53. info 2012. december 28. 09:28
  „50. geza 2012.12.28. 08:02 - A szöveg ma is érvényes, "a szellőzőnyílások eltakarása életveszélyes!" A konyhákban más típusú ablakokat kell beépíteni mint a szobákban. A lakások felújítása során sokan megszüntették a konyhai fürdőszobai szellőzőket vagy a közös-képviselő kikapcsoltatta mert így ´spórol a háznak. Csak tudnám mire? azért, hogy a nemfizetők is éljék tovább világukat.”
 • 52. Tambitoma 2012. december 28. 08:34
  „Sok közös képviselőnek klassz volt ez a biznisz! Vicces felturbózott árak keringtek a "Mende-mondákba" Lehet igaz lehet nem. Ismerősömék vették a fáradtságot s maguk leszervezték. Meglepő volt a legolcsóbb ajánlat s a valós bekerülési ár között! De hiszen vannak ilyen s olyan közös képviselők. Fő a marketing! De megérdemli a magyar. :-(”
 • 51. roxper 2012. december 28. 08:23
  „47.
  Nem azon felül vállalod, hanem a fűtésszámlából megmaradt pénzt ablakcserére és állagjavításra költöd! Ha így nézzük, akkor ez egy hosszútávú befektetés!”
 • 50. geza 2012. december 28. 08:02
  „Még szép lesz az hogy a szépen szigetelt és nyílászárózott házaknál/lakásoknál, a gáztűzhelyet le kell szerelni hiszen nem kap levegőt a gáz, és CO termelődik (ami mondjuk jogos is).
  Ekkor majd lehet villanytűzhelyeket beszerelni.
  Igen ám, de a vezetékek nem korszerűek, le kell cserélni őket.....”
 • 49. fotelagy 2012. december 28. 06:27
  „A legjobb panelproramhoz jó sok buldózer kell.”
 • 48. nie 2012. december 28. 04:49
  „nagy buli a panelprogram, csak a részletes elszámolás sántít, sőt a vállalkozók kiválasztása sem volt nyilvános. megszépült a ház, de sok a fekete folt.
  akik nem fizetnek, csak élvezik, de őket nem bántja senki. nem egy két hónap elmaradásról van szó. meggondolandó, ami picit nyer az ember az egyik oldalon, jóval többet veszt a másikon. Nagy buli ez a program valakiknek.”
 • 47. Moon 2012. december 28. 00:49
  „Ismerve a lakosok teljesítő képességük határait, nagyjából elmondható. hogy ennek a panelprogramnak nagyjából lőttek.
  Addig amíg nem akarják nagyjaink a havi bérek színvonalát tisztességes mértékben emelni addig ki a bánat az aki a havi rezsi+közösköltségen felül feltud vállalni éveken keresztül legalább 10 ezer forint plusszt.
  Értem én, energia hatékonyfelhasználás meg egyebek csak hiányzik hozzá a másikoldalról a kellőszámú fizetőképes kereslet.
  Ma Magyarországon a lakosság a havibérének kb. 35%-t rezsire költi, és jövőre ez a szám tovább emelkedhet.”
 • 46. info 2012. december 28. 00:24
  „43. mediashreck 2012.12.27. 21:26 -?????-köztük te is ?-vagy csak titkolod?-Attól még nem kell őket átverni. Amikor ők beköltöztek nem is lehetett más az ember de a te szüleid is talán......vagy magad is. ennyi ! tovább szót sem érdemel.
  Véleményem szerint aki szeretné, hogy kissé komfortosabb legyen a lakása cseréltessen ablakot a saját zsebére és tudja mire ment a pénze. Ehhez nem kell panelprogram, így már kettő fokkal melegebb lesz a lakásban.Vagy asztalossal rendbe lehet hozatni az ablakokat.Kevesebb mint egy életre való adósságot halmozni.
  Így nincs az a veszély hogy bárki is becsapja,átveri.”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzijáték: 190-től 17 ezer forintig

Kevesen tudják, a legtöbb pirotechnikai eszköz már egész évben engedélyezve van. Tovább olvasom