Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Kerek Gábor nyerte meg az operafesztivál zeneszerzői pályázatát

Szeged - Kerek Gábor Parodyja nyerte az Armel fesztivál nemzetközi operapályázatának 6000 eurós fődíját. Az új darabot október 12-én a pilseni operatársulat előadásában láthatjuk Szegeden.
2012 novemberében hirdette meg az Armel Operafesztivál nemzetközi operapályázatát: a fődíj 6000 eurós pénzjutalom volt, valamint a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház vállalta, hogy bemutatja a győztes operát. A tavaly augusztusi határidőig négy pályamű érkezett, az operák kiemelkedő színvonala miatt a verseny nemzetközi szakemberekből álló zsűrije végül úgy döntött, a fődíjon kívül egy második díjat is kioszt. A grémium tagjai – Petr Kofron karmester-zeneszerző, a Prágai Nemzeti Színház és a pilseni teátrum operatagozatának igazgatója, Gyüdi Sándor karmester, az operafesztiválnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és Dorin Frandes karmester, az Aradi Filharmonikusok művészeti igazgatója, vezető karmestere – egyetértettek abban, hogy mind a négy opera magas színvonalú, értékes mű. Közülük két, stílusában és témájában egymástól teljesen különböző darabot találtak a legjobbnak; nehezen tudták eldönteni, melyik legyen az első. A versenyt végül egy magyar zeneszerző, Kerek Gábor operája, a Parody nyerte, amelyet a pilseni színház idén ősszel mutat be, ezt követően Szegeden, az Armel Operafesztiválon október 12-én láthatja a közönség.

Mivel a zsűri nehezen választott a két legjobb mű között, az Armel fesztivál vezetősége a kiírástól eltérően egy 2000 eurós második díj kiadását is lehetővé tette: ezt a kanadai Tobin Stokes Fallujah című operája kapta.

A pályázat győztese, Kerek Gábor fagott-tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci tagozatán kezdte, ahol 1991-ben fúvóskarnagyi diplomát szerzett. 2001-ben ugyanott blockflöte és régizene szakon is végzett másoddiplomásként. 1999-ben kezdte zeneszerzés-tanulmányait Csemiczky Miklós növendékeként. 2005 májusától a Magyar Zeneszerzők Egyesületének tagja, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleki-virág vetélkedő középiskolásoknak

Csongrád megye - Harmadik alkalommal hirdeti meg idén a Magyarországon és Erdélyben élő… Tovább olvasom