Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kerekes székes Doolittle

Szeged - Eltört a szárkapocscsontja a próbán, vasárnap megműtik, de Bezerédi Zoltán így is vállalta, hogy kerekes székből eljátssza a My Fair Ladyben Eliza iszákos apját, az öreg Doolittle-t.
- Levált a cipőm talpáról egy kis darab; amikor szaladtam hátra a próbán, a forgó és a színpad közötti kétcentis résbe beleakadt ez a cipőtalp, megfogta a bokámat, én meg átzuhantam rajta. Azt hittem, nincs komolyabb baj, mert nem fájt nagyon. Letáncoltam még két számot, de utána csúnyán dagadni kezdett a bokám. Mentővel bevittek a klinikára, megröntgeneztek, és kiderült, hogy eltört a szárkapocscsontom. Az orvos rögtön közölte: meg kell műteni, mert elmozdult – meséli a My Fair Ladyben Eliza iszákos apját, az öreg Doolittle-t alakító Bezerédi Zoltán, aki a klinikán a legjobb kezekbe került. A szegedi táncosok és sportolók megmentője, Varga Endre traumatológus professzor vállalta: ha nem lesz szükség esőnapra a szabadtérin, akkor már vasárnap megműti.

Bezerédi Zoltán műtét előtt és után is vállalja, hogy kerekes székben eljátssza a szerepet. Fotó: Schmidt Andrea
Bezerédi Zoltán műtét előtt és után is vállalja, hogy kerekes székben eljátssza a szerepet.
Fotó: Schmidt Andrea

– Azt mondta a professzor úr, nem kell gipszbe tenni; ugyanolyan szorítókötést kell majd viselnem a műtét után is, mint előtte. Így a jövő heti három előadást is meg tudom csinálni tolószékben. Komoly fájdalmam nincs, most csak vérhígítót kell szednem trombózis ellen. Szeged után Egyiptomba készültünk nyaralni a családdal, amit le kell mondanunk; mankóval nem lehet a Vörös-tenger partján turistáskodni. Amíg felépülök – az orvosok szerint ez hat hét –, le kell költöznöm a Balatonra, mert Pesten a második emeleten lakom, és nincs lift a házunkban. Szerencsétlen pillanatban jött ez a baleset azért is, mert augusztusban már Szentendrén kell játszanom. Sajnálom a My Fair Lady nézőit is, mert ha eltáncolom a szerepemet, az nagyobb élmény lett volna nekik. A Bimm-bamm című számban hatalmasat táncoltam volna – mondja a márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett színész, akivel tízéves fia, Bendegúz is fellép statisztaként a musicalben. Bezerédi Zoltán balesete hasonlít kollégája, Nagy Ervin 2007-es esetére: neki is a bokája sérült meg, és tolószékben kellett játszania a Marica grófnőben. Nagy Ervin is a Katona József Színház társulatának tagja; mindketten hasonlóan gondolkodnak a színházról: mindenképp szerették volna, hogy a közönség megkapja a várva várt előadásokat. Legutóbb együtt arattak hatalmas sikert Szegeden: az Ivanovval vendégszerepeltek a kisszínházban.

My Fair Ladyvel kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok. Fotó: Schmidt Andrea
My Fair Ladyvel kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok.
Fotó: Schmidt Andrea

– Van egy pontja az Ivanovnak, ahol mindig lehet tudni, hogy jól jön velünk a közönség vagy nem. Ezt mindig teszteljük is: kihallgatunk a nézőtérre. Ha érezzük, hogy jön velünk a közönség, akkor onnantól kezdve mi is felszabadultabban játszunk, mert „rá lehet tenni" a nézőkre az előadást. Szegeden nagyszerű, értő közönséggel találkoztunk.

Segítő orvosok

– Igyekszem megszervezni, hogy a nálunk szereplő művészek mindig a legkiválóbb szegedi orvosokhoz kerüljenek, ha bármilyen egészségügyi problémájuk akad. Szerencsére több neves szakember már évtizedek óta rendelkezésünkre áll a legváratlanabb helyzetekben is, mert szívügyének tekinti a szabadtérit. Varga Endre traumatológus mellett leggyakrabban Iván László gégész segítségére van szükségünk. A próbák idején Tompos Kátya is nála járt – mondja Bátyai Edina fesztiváligazgató, aki gyakran maga kíséri el a művészeket a klinikára.

Olvasóink írták

 • 6. gróf 2010. július 05. 08:06
  „Döntsék már el, hogy ez az ember az Eliza vagy a Nóra apja!”
 • 5. történész 2010. július 04. 20:47
  „Ezt már ilyen tolószékes szerepnek kellene hagyni.Az igazi sikert nem a rendező hanem a véletlen hozza. Ez a kocsis szerep sokkal jobb volt mint bármely figurás szerep”
 • 4. wallemberg 2010. július 04. 00:26
  „Eléggé tetszett a premier azaz kitűnő volt és Novák Eszter rendezése elbűvölő. A dóm oldalából délután is figyeltem a próbákat és már ott éreztem, hogy ez jó lesz. Bezerédi Zoltán balesetét szintén sajnálom, mert ez a két nagy jelenet a kedvencem -mindenek ellenére jól át lett alakítva a koreográfia (Novák Péter) . Szóval a gyors rögtönzés, ahogy újra lett koreografálva Zoltán jelenetei azok elég meggyőzőek számomra.
  Magam is megnéztem a film változatot - nekem a szegedi rendezés volt a megnyerőbb. Lehet ,hogy furcsán hangzik, de szerintem Kátya lehetett volna kicsit idegesítőbb :D ,de ez tényleg az ő szerep formálása, ami dicséretes ,hogy nem törekedett arra sem, hogy felülmúlja Audrey-t és nem is az ő alakítási stílusát formálta meg (szerencsére). Külön dicséret a szinfónikusoknak (különösen ,annak a csinos hegedűs lánynak :D ). A záró jelenet nagyon el lett találva ... Gálvölgyi Jánost most láttam először hosszabb szerepben és az ő profizmusa előttem mindig is tény volt ,de ezt most személyesen is átélhettem. Ha nem lenne ilyen késő este még írnék a látvány elemekről-díszlet stb... - írjátok azt meg ti :D . Lehet, hogy szereznem kell még egy jegyet”
 • 3. allegro 2010. július 03. 13:08
  „Nagyon jó volt Kátya, van hangja és szépen énekel. De azért hiányzott belőle az a nemes hercegnői tartás, gazdag lelkiség, ami Audrey-t jellemezte. Hiába, egy színésznő is csak a meglévő készletéből tud gazdálkodni, aki ő maga. Nem is akart az lenni, olvastam előzetesen, ő saját Elizáját teremtette meg, és ez így igaz. Valószínűleg nem is ment volna neki az amit nagy elődje nyújtani tudott.

  És az is igaz, más egy hatalmas közönség előtt a színpadon a lélek rezdüléseit megmutatni, mint egy filmváltozatban. A film közelebbről megmutatja a lelket, míg itt erőteljesebb gesztusok lehetnek kifejezőbbek.
  A mai kornak megfelelő volt, mint ahogyan az is, hogy a lelki kifinomultságot hiányoltam és leginkább Elizá-tól.
  Hozzáteszem ezt én szóvá sem tettem, ám a szünetben volt társaságunkban, aki már akkor hangot is adott ebbéli véleményének.
  Nem véletlenül kell megérni minden szerepre. ami nem jelenti azt, hogy Kátya nem érett rá, de lehetne sokkal érettebb is. Mindenesetre Audrey hitelesebb volt, különösen a második felvonásban. Hozzáteszem a mai élet kevésbé teszi lehetővé a gazdagabb lelkiség beérését a nőknél általában.

  Összehasonlítási alap nélkül ill. mellőzésével azonban az előadás kitűnő volt!”
 • 2. allegro 2010. július 03. 12:51
  „Én is azt hittem ez a szerepe!”
 • 1. THE 2010. július 03. 09:51
  „Annyira jól alakított, hogy azt hittem a szerep tolószékes. Csak az előadás után olvastam ezt a cikket... Jobbulást neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül A halálba táncoltatott leány

A szegedi színház társulatának egykori tagja, Melkvi Bea az egyik főszereplője Hules Endre most készülő filmjének, A halálba táncoltatott leány című drámának. Tovább olvasom