Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Keresett szakmákat tanulhatnak, ingyen

A munkaügyi minisztérium igyekszik összehangolni a munkaerő-piaci igényeket a szakképzéssel: jövő őszig négymilliárd forinttal támogatja a hiányszakmákban továbbtanulókat.
Épületburkoló, kőműves, cipőfelsőrész-készítő, adminisztrátor, varró, pék, villamos- és trolivezető, NCC-gépkezelő, esztergályos – áll többe között a foglalkoztatási hivatal Csongrád megyei hiányszakmákat felsoroló toplistája élén a www.afsz.hu honlapon. De igény van ápolóra, biológusra, botanikusra, zoológusra, ökológusra, bolti pénztárosra, bútorasztalosra is. Az összeállítás 251 szakirány 61 keresett képzését tünteti fel. A lista folyamatosan frissül. A szaktárca új kezdeményezése, a Lépj egyet előre! program jövő őszig négymilliárd forintból finanszírozza a keresett szakmákat tanulókat – a megyében 475 főt.

– Akkreditált képzőhelyek jelentkezhetnek, amelyek a munkáltatók igényeinek megfelelő irányban oktatnak minimálisan 150, maximálisan 800 órás tanfolyamokon – hangsúlyozta Mészáros Tibor. A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese kiemelte: az intézmények és civil szervezetek mellett a tanulni vágyókat is várják. Azokra számítanak, akik elmúltak 16 évesek és felzárkóztató képzéssel kívánnak általános iskolai bizonyítványt szerezni, vagy nyolc osztállyal szakképesítést szereznének, illetve érettségijük vagy szakképesítésük mellé másik szakmát, piacképes ismereteket tanulnának.

A szakminisztérium adatai alapján a hazai felnőtt lakosság 40 százaléka szakképzetlen. A kétmillió érintett 90 százaléka munkaviszonyban áll, ezért a munkaügyi központ elsősorban felnőtt dolgozók jelentkezésére számít. Az oktatás térítésmentes, sőt a sikeres vizsgázókat a program végén egyhavi minimálbérnek megfelelő prémiummal jutalmazzák.
Tájékoztatás a munkaügyi kirendeltségeken, a képzési helyeken, az egylepes@lap.hu internetes címen és az 1/323-3230 számú telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt a Dóm téri macskaköveknek

Foltokban szedték fel a rongálók a Dóm tér díszburkolatát. A terület kezelője gyerekes poénkodókat… Tovább olvasom