Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Keresgélték a megállókat az Anna-kútnál

Szeged - Reggel még nem tört ki a közlekedési káosz az Anna-kúti csomópont környékén – a rossz időben mintha kevesebben közlekedtek volna a szokottnál. A délutáni csúcsban viszont erősen lelassult a forgalom.
Bár az SZKT tájékoztató anyagot osztogatott, és lapunk is többször beszámolt a kereszteződés lezárásáról, úgy tűnt, a többség csak tegnap ébredt rá, mi várható.

A reggeli csúcsban, nyolc óra előtt kezdtük először tesztelni az Anna-kúti csomópont lezárása miatt kialakult közlekedési helyzetet, és meglepve tapasztaltuk: nagy volt a csend, ritkás a forgalom. Pedig tegnap éjféltől az autósok már nem hajthattak be a kereszteződésbe, a vágányzár reggel 6-kor lépett életbe. A viszonylagos nyugalmat a semlegesebb kedd reggelnek, valamint a rossz időnek tudtuk be.

A szalagokkal, később kordonnal elzárt területen belül a Hídtechnika Kft. emberei megkezdték a felsővezetékek leszerelését. A gyalogosok reflexből körülnéztek, amikor átvágtak a kereszteződésen, de ezt feleslegesen tették: jármű már egyik irányból sem jöhetett.

Bársony Mihály nem hitte el, hogy nem jön a villamos. Fotó: Schmidt Andrea
Bársony Mihály nem hitte el, hogy nem jön a villamos.
Fotó: Schmidt Andrea

Leginkább a Madách utca járt csúcsra, itt pótlóbuszok, autók és mentők evickéltek egymás hegyén hátán. A régi és az új megállókban menetrendek, térképek segítették az eltévedt utasokat – akadt belőlük bőven. Akár a kommunikáció csődjeként is fel lehetne fogni a helyzetet: igen kevesen tájékozódtak utazás előtt. Az idős Bársony Mihály például beállt a villamosmegállóba a Kossuth Lajos sugárúton, a postapalotával szemben, a kordonon belül, és tűrte a bekiabálásokat: ott aztán elálldogálhat szeptember közepéig. Nekünk se akarta elhinni, hogy nem jön villamos. Igaz, itt nem takarták le a régi, megállót jelző táblát, nem gondolták, hogy átbújik valaki a szalagon.

Hat perccel hosszabb menetidő

Mindenképpen hosszabb menetidővel kell számolniuk az utasoknak a felújítás idején, hiszen a villamospótló buszok kerülő útvonalon közlekednek, a 3-as és 4-es tujáról pedig le kell szállni a Kálvin térnél. Az 1-es villamos menetideje például 21 perc volt a végállomások között, a villamospótló buszé viszont hat perccel hosszabb: optimális körülmények között is 27 percig utazunk a nagyállomástól Rókus pályaudvarig.

Mit nem tudtak a közlekedők? Kiss Zoltán szerint – ő az 1-es villamost pótló buszt vezette tegnap a délelőtti órákban – a legtöbben azt kérdezték, hol szálljanak át, hogy megtalálják a csatlakozásukat. A vidékieket hidegzuhanyként érte az átépítés, de nemcsak ők, a szegediek is megijedtek, amikor például a busz a Mars tér felől kanyarodott vissza a Kossuth Lajos sugárútra – a Rókusi pályaudvar felé menet.

Délután más volt a helyzet, mint reggel, megszaporodtak a járművek, a forgalom nagyon lelassult, két-három lámpaváltást is meg kellett várni, hogy az autósok átérjenek – különösen az újonnan leterhelt utcák kereszteződéseiben. De nemcsak az Anna-csomópont közeli belvárosi utcákban volt lassú a közlekedés üteme, hanem a még mindig felbontott Bakayn, a Petőfi Sándor sugárúton, a harmadik körúti építkezések közelében is.

Hol a megálló? az átszállásra kényszerült utasok böngészik a tájékoztatót. Fotó: Segesvári Csaba
Hol a megálló? az átszállásra kényszerült utasok böngészik a tájékoztatót.
Fotó: Segesvári Csaba

Iskolakezdésre nem lesz kész

Mint ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, iskolakezdésre sem csitulnak a közlekedési problémák, a vágányzárat csak szeptember 12-étől oldják fel. Arra a kérdésre, miért nem úgy ütemezték a munkákat, hogy az őszi csúcsra elkészüljenek, hiszen korábban erről volt szó, Susányi Tamás, a villamosprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt. Elmondta, hiába fogtak hozzá időben az előkészületekhez, és hiába próbálták meg kiszámolni, meddig tart a projektet felügyelő központi irányító szervezetek adminisztrációja, ellenőrzése – összejött kéthetes csúszás.

Olvasóink írták

 • 13. Pöttyöske 2008. július 18. 21:05
  „"Bársony Mihály nem hitte el, hogy nem jön a villamos"
  Hát.. erre most mit mondjak. Akkor álldogáljon ott. :D most ez kit érdekel?”
 • 12. E-Medve 2008. július 17. 14:28
  „klj_54: lehet, hogy ez az Anna kutas átépítés egyfajta - rejtett - hatástanulmány (talán épp ezért nyúlik szeptember első két hetébe is - iskola szezon), hogy milyen lenne a belváros autók nélkül, ugyanis megtörik a Tisza Lajos folytonossága, ami által - talán - kevesebb autós vállalkozik a kacskaringózásra.”
 • 11. Tajbor 2008. július 17. 10:05
  „Kedves Komolytalan. Végiggondoltad amit írtál? Ugyanis tőlünk nyugatabbra és délen is a mellett, hogy az adott nyelven kirakják a közleményt angolul és általában németül is megteszik ezt, hogy tájékoztassák az utazóközönséget. Például ma itt Athénban metró sztrájk van de már 2 napja kint lóg a papír hogy a turisták is tudjanak róla.
  Ezek csak apróságnak tűnnek, de a túrista lehet, hogy nem úgy hagyja el Szegedet ezek után, hogy többet nem jön ide az biztos, ha megfelelően tájékoztatják a változásokról”
 • 10. klj_54 2008. július 17. 08:17
  „1. hozzászólás ivcsek szegedma.hu 2008.07.16 07:15
  Javallott Liége megtekintése autóval!
  Ha ezen túl lennél, nem reklamálnál!
  Nem mellesleg, én bizony a kiskőrúton belül CSAK tömegközlekedést engednék!”
 • 9. MSZ 2008. július 16. 20:08
  „Hanyadjára újítják már fel az Anna-kút környékét?! Igazán megcsinálhatnák egyszer de jól. (Bár amit használnak az kopik..) Ja, és szerintem a kő talpazat jobb volt a szobornak, mert a mostani eléggé gusztustalan az algákkal...”
 • 8. Dini1 2008. július 16. 18:09
  „1: attól a vezetők még dolgozhattak jól hogy esetleg nem lesz kész időben... Ez az ország az irigyek országa ez tuti, akárki akármit kap biztos 10-ből kilencen azt mondják hoyg neki az nem jár...”
 • 7. Csikós Ferencné 2008. július 16. 13:52
  „Én nagyon örülök neki,hisz Szeged csak szépül.Csak igy tovább.Oktobertől mindenki büszkén fog közlekedni az annakuti csomopontnál.”
 • 6. Macs 2008. július 16. 12:52
  „,,Bár az SZKT tájékoztató anyagot osztogatott, és lapunk is többször beszámolt a kereszteződés lezárásáról, úgy tűnt, a többség csak tegnap ébredt rá, mi várható."

  Rendben van. Sokan nem figyeltek, vagy mert nem olvasnak újságot, vagy mert nem vették észre a tájékoztató anyagokat. Ez volt az első nap. Ilyenkor mindig vannak problémák, de szerintem ki fog alakulni. Mindenki kitapasztalja az új helyzetet és alkalmazkodni fog. Kedves idős barátném pl. úgy döntött, hogy felül a villamospótló buszra, megy egy kört és megfigyeli az útvonalat és a megállókat. Tudom nem mindenki teheti meg ezt, de a térképek segítségével ki lehet silabizálni az új útvonalakat.

  ,,Mint ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, iskolakezdésre sem csitulnak a közlekedési problémák, a vágányzárat csak szeptember 12-étől oldják fel."

  Nem igazán értem miért kell mindig negatív fillinget vinni a dolgokba. Miért nem lehet egyszer, csak egyszer az életben valamihez pozitíven hozzáállni?”
 • 5. Komolytalan 2008. július 16. 12:41
  „A magyarokat sem szokták külföldön tájékoztatni, kár ilyen hülyeségekkel jönni, teljesen komolytalanná teszik a fórumot.”
 • 4. joy 2008. július 16. 08:36
  „"...felügyelő központi irányító szervezetek adminisztrációja..."

  Mint mindenkor, mindenhol, most is a @fej bürokraták barmolták el az időt.”
 • 3. Joey 2008. július 16. 07:53
  „Biztos, hogy nem fog elkészülni szeptemberre, mert eleve később indult a beharangozottnál! A másik meghogy járhatnának sűrűbben a villamospotló buszok, meg a sima helyi járatok hamár megnőtt a menetidő! Szegednek ez a legnagyobb problémája és ez is fog maradni, hogy 10, 20 percek a követési idők mind a busz, troli, villamos esetében!!!”
 • 2. k 2008. július 16. 07:31
  „Inkább csak reméljük hogy szeptember 12-re készen lesz az Anna-kúti csomopont!”
 • 1. ivcsek 2008. július 16. 07:15
  „Tekintve, hogy turista szezon van, kérdem ki tájékoztatja a külföldieket, idegen nyelven és hogyan? Vagy ez részletkérdés, esetleg megoldhatatlan probléma lenne?
  A két hét előre látható csúszás ellenére is kap a végén minden vezető prémiumot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombol a retro az öltözködésben

Szeged - Bambi és táncdalfesztivál, korlátlan utazás – előbb csak Keletre, aztán Nyugatra is,… Tovább olvasom