Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Keresik a helyüket a Mars téri kereskedők

Szeged - A Mars téri piaccsarnoknak első lépésben csak egy részét bontják le, a tervek szerint a nyár végén. A kereskedők tudják, mire számíthatnak, mégis tanácstalanok: maradjanak, vagy keressenek üzlethelyiséget másutt?
A meglévő Mars téri piaccsarnokból a piac felőli főbejárattól számítva közel 17 métert bontanának el a nyár végén – legalábbis erről tájékoztatták a zömmel a húsos szakmát képviselő kereskedőket.

Az új nagycsarnok ugyanis nem a réginek a helyén épül majd fel, hanem a tér közepén, merőlegesen a kiscsarnokokra. Ezért gondolják úgy a szakemberek, hogy első lépésként elegendő lenne „megbontani" a mostani monstrumot, hogy a megmaradó, hasonlóképpen zárt részben továbbra is árusíthassanak a hentesek, baromfisok. Információinkat Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester megerősítette. Hozzátette: a hűtőpultokkal felszerelt üzleteket nehéz lenne egyik helyről a másikra mozgatni.

Tegnap azért sétáltunk körbe a piaccsarnokban, hogy kiderítsük, mit tudnak a vállalkozók a projekt indításáról. Kiderült, a kereskedőket ugyan tájékoztatták, de ők még nem döntöttek, hogyan tovább. Bozóki Istvánné, aki több baromfiüzlettel is érdekelt a csarnokban, azt mondta: az egyik üzletükkel „beleesnek" a kritikus zónába, nekik ideiglenes megoldást ajánl majd fel a Szegedi Vásár és Piac Kft.

Bozóki Istvánné még gondolkodik, maradjon, vagy keressen más üzlethelyiséget a városban. – De a Mars térnél jobb sehol sincs – mondta. – Ha itt alig van forgalom akkor el lehet képzelni, mi a helyzet másutt – tette hozzá, miközben rámutatott a zömmel csak buszra váró sétálókra. Próbáltunk más kereskedőket is megszólaltatni, de csak alkalmazottakat találtunk az üzletekben: ők nem sokat tudtak a jövőjükről. Feltételezték azonban, hogy időben értesítik őket a költözésről. Szétnézve azt is láttuk, hogy az egyik hentes zárva tart, a többiek szerint már gőzerővel keresi az új helyet a városban. Megtudtuk, egy 36 négyzetméteres üzlet bérleti jogáért nettó 6 millió forintot kellene fizetni, amit sokallnak a vállalkozók.

Fent és lent. Az árak a kereslet alapján rugalmasan változnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Mars téren 2005-ben kezdődött el a piac megújítása. Az első ütemben a bódéváros egy részét lebontották, és 2006 március végéig átadtak a két kiscsarnokot. A mű azzal válik teljessé, hogy felépítik a 4500 négyzetméter alapterületű nagycsarnokot. Ennek közepén asztalos piac jelleggel árusíthatnak a kis- és őstermelők, kereskedők, kétoldalt, valamint a galérián pedig üzletek lesznek. A Mars téri felújítás a nagycsarnokkal, a parkolóépítéssel, a közlekedésfejlesztéssel együtt 2010 őszére készül el.

3,3 milliárd

A Szeged városközpont rehabilitáció és Mars téri piacfejlesztés elnevezésű projekt teljes költségvetése 3,3 milliárd forint, amelyből 2,1 milliárdot az Unió ad az önkormányzatnak. A hiányzó 1,2 milliárd forintos saját erőt a város állja. A most még zárt Kölcsey utca „kinyílik", ott, valamint a Reök-palota előtt és a Gutenberg utcában közel 9000 négyzetméter közterületet újítanak fel. A Kölcsey folytatásaként, a megújuló Gutenberg utca a volt zsidó negyeden úgynevezett vegyes forgalmú tengelyként halad majd át. A belvárost összeköti a Mars téri piaccal és az épülő Árkáddal. A nagycsarnok önmagában közel 900 millió forintba kerül áfa nélkül.

A vállalkozók pere

A Szegedi Városi Bíróságon 2008. október 9-én ítélethirdetéssel zárták le első fokon a Mars téri kereskedők ügyét. Azokét, akiknek még állnak a pavilonjai, és vitatják a tulajdonos, a szegedi önkormányzat által elrendelt bontást. 14 alperes 17 pavilonjának ügyét „vonták össze" és tárgyalták egyszerre. A jogerős ítéletben kötelezték az összes pavilon tulajdonosát, hogy bontsák le felépítményeiket. Az indoklás: a kereskedők bérleti jogviszonya megszűnt, s mivel a terület tulajdonosa az önkormányzat, az joggal kérheti, hogy a használók a birtokába adják. A vállalkozók azonban fellebbeztek és a Csongrád Megyei Bírósághoz fordultak. Az új tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. A peres ügy a számítások szerint néhány hónapon belül lezárul.

Olvasóink írták

 • 7. Ineen 2009. március 17. 01:17
  „piac..piac..na erröl sokkat tudnék mondani...bele telne 1 év hanem több.”
 • 6. Piki 2009. január 29. 14:21
  „"Csirkefogó" mami jól megőszült....:)”
 • 5. karlvonbanhoff 2009. január 29. 13:55
  „Elmehetnél már a francba a mórahalmoddal együtt!!
  Nehogy, egyszercsak arra ébredj,hogy fel van törve a lapod!
  Bakker,azt hiszi ez a kis pöcs sulinyetes,hogy ész nélkül rohanunk hozzá játszani?”
 • 4. benq 2009. január 29. 13:05
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 3. flexsnake 2009. január 28. 20:09
  „Meg Gyurcsány fizuja elég volna Pistike agyműtétjére. Nem azt kell nézni mire lenne elég mert az összeg erre van elkülönítve. Már jó ideje esedékes a terület átépítése.”
 • 2. PEPE 2009. január 28. 19:51
  „3,3 milliárdbol kb 700-800 szoc lakás épülhetne , arra nagyobb szükség lenne.”
 • 1. flexsnake 2009. január 28. 17:13
  „Remélem megmaradnak azért a megszokott kereskedők. Még a zsírszagnak meg a kotkodácsoló tyúkoknak is van egyfajta feelingje :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: baltával faragják az oktatást Szegeden

Szeged - Mondjanak le januári tiszteletdíjukról a szegedi kormánypárti képviselők - javasolja a… Tovább olvasom