Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Keresik a legidősebb homokháti kötetet

Mórahalom - A mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár hamarosan átáll az elektronikus kölcsönzésre. Ennek apropóján versenyt indított: a legidősebb homokháti kötetet keresi. 1962-nél régebbi könyveket lehet nevezni, a tét egy örökös könyvtári tagság.
A mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház versenyt hirdet 50 évnél idősebb kötetek számára. Bárki benevezheti saját tulajdonában lévő könyvét. A győztes jutalma egy örökös könyvtári tagság.

Az intézmény vezetőjétől, Berta Gyulánétól megtudtuk: a könyvtár hamarosan átáll az elektronikus kölcsönzésre, és a Corvina rendszert fogja használni. Egy korszak lezárul az intézmény életében – ezt egy őszi rendezvénnyel meg is ünneplik. A régi könyvek versenye egyfajta visszatekintés lesz a régi értékekre. A benevezett dokumentumok lelőhelyét és bibliográfiáját feljegyzik, majd egy kiállításon megmutatják a nagyközönségnek, feltehetőleg október 12-én. Nevezni a megnyitó előtti napig lehet a könyvtárban, a Röszkei utca 2. szám alatt.

A versenyt augusztus közepén hirdette meg a könyvtár, már tucatnyi kötetet neveztek, több érdeklődő telefon és nevezési ígéret érkezett. Eddig Ohnet György A vasgyáros című regénye bizonyult a legidősebbnek, amelyet 1891-ben adtak ki. Található benne egy kézzel írott ajánlás is, 1894-ből. A benevezett kötetek között megtalálható még egy díszkiadású Vörösmarty költeményei képes album 1909-ből és egy 1895-ös, Herczeg Ferenc által szerkesztett Új idők szépirodalmi, művészeti és társadalmi képes hetilap is.

Több példányban nem található meg a kiadás dátuma, ezeket az információkat nem mindig voltak kötelesek feltüntetni a kiadók. Az ilyen művek keltezési dátumának a könyvtár dolgozói néznek utána. – Minél régebbi időről van szó, annál kisebb az esélye, hogy magánházaknál előfordul ilyen kötet – ezért igen értékesek a könyvtár számára ezek a példányok, amelyek sok mindent megéltek, több kézben is megfordultak, ha mesélni tudnának, jó kis történetek kerekednének belőle – mondta mosolyogva Berta Gyuláné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázadás is indult az iskolaköpeny ellen

Több megyei iskolában a mai napig hordják a diákok – mert védi a ruházatot. Tovább olvasom