Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Keresik a nőt, aki feltehetően Röszkére hurcolta a vírust

Az ígéretekkel ellentétben tegnap délutánig nem született meg az a vizsgálati eredmény, amely kimutatta volna, valóban baromfipestis áldozatai voltak-e a Röszkén és Kübekházán elhullott állatok. A megyei főállatorvos elmondta, nyomozzák, ki adta el Röszkén a kübekházi fertőzött tyúkokat. Az illető súlyos büntetésre számíthat.
Sáfár László zárva tartja a szárnyasokat, nála nem kell beoltani az állományt. Fotó: Segesvári Csaba
Borbásék háza Kübekházán, a Petőfi utcában – tájkép csata előtt és után. A szakadó esőben merő sár az udvar, a két kutya előtt az előző napi főzelék, az öreg Trabantot néhány tégla támasztja fel. Borbás Károlyné, az elhullott állatok tulajdonosa nincs otthon, lánya, Andrea szerint több háznál dolgoznak román vendégmunkások, azok hozhatták át a vírust, amely hozzájuk az utcára kijáró kutyákon keresztül kerülhetett be.
A történet: a szomszéd, Valastyán Mihályné áttelepített Borbásékhoz egy kotlóst, majd amikor a szárnyast hazavitte, két tyúkja elhullott. Május 24-én riasztotta a körzeti állatorvost, aki az állatokat rögtön fel is boncolta. Addigra kiderült, hogy időközben Borbásék mind a tizennyolc csirkéje elpusztult. Az állatorvos jelentette az esetet a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomásnak, és megfogalmazta alapos gyanúját, hogy baromfipestissel állhatunk szemben. Ez alapján a teljes állományt megsemmisítették.

Baromfipestis, madárinfluenza

A baromfipestis ősidők óta előforduló veszélyes állatbetegség, amely Ázsiában, Közel-Keleten, Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában állandósult járványok formájában, míg Európában és az Egyesült Államokban csak időszakosan fordult elő. Magyarországon 1949-ben volt az utolsó nagy járvány, azóta csak elszórt esetek fordultak elő, mivel a baromfiállományt képesek immunizálni és oltani. A betegséget vírus okozza, s valamennyi tyúkféle fogékony rá. Nem azonos a madárinfluenzával, amelyet egy másik, influenzavírus okoz, s amely állatról emberre is átterjedhet. A baromfipestis viszont csak állatbetegség, lappangási ideje általában 3-5 nap. Jelenleg Romániában mindkét járvány felütötte a fejét.

Ugyanebben az időben Röszkéről is érkezett bejelentés, két háznál betegedtek meg a tyúkok. Azokat – mint utóbb kiderült – egy kübekházi nő adta el nekik. A négy családnál kétszáz szárnyast megsemmisítettek, az ólakat fertőtlenítették, a tápot, takarmányt elvitték. A két településen összeírták a jószágokat, s amelyeket szabadon tartanak, mielőbb beoltják. A kübekházi Sáfár László elmondta, mivel ötven tyúkját zárva tartja, nála nem kell beoltani az állományt.

Szigeti Sándor megyei főállatorvos, az állat-egészségügyi állomás igazgatója arról tájékoztatott, a két érintett falu tíz kilométeres körzetében másutt nem találtak fertőzött állatot. A gyors intézkedésnek köszönhetően nem terjedt tovább a járvány. Nagy valószínűséggel beigazolódik a baromfipestis gyanúja: a Budapestre elküldött minta eredményét tegnapra várták, ám nem érkezett meg, így már csak keddre derül ki a végeredmény. A bejelentőt, Valastyánnét kártalanítják, Borbásékat viszont megbüntetik. Súlyos büntetés vár arra az asszonyra, aki Röszkén eladta a fertőzött állatokat. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a hatóság nyomon van az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a… Tovább olvasom