Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Keresztek az utak mellett

A karambolokban elhunytakra keresztek, koszorúk emlékeztetnek az utak mentén. Ópusztaszer központjában például négy, Csanytelek főútja mellett egy jel utal tragikus balesetre. Az elmúlt tíz évben a kisforgalmú csongrádi úton és a 43-as főúton is huszonketten lelték halálukat.
Kopjafa emlékeztet az 1999-ben szörnyethalt kürtőskalácsosokra – felkiáltójel az utakon közlekedőknek. Fotó: Tésik Attila
Lehorzsolódott az útszéli fa törzséről a kéreg. Sándorfalva határában e sérült nyárfa is figyelmeztet: tragikus közúti baleset történt a minap. Az úton tovább autózva az Ópusztaszerhez tartozó hatházi major melletti kettős kanyarnál, a bal oldalon kisebb emlékmű áll, éppen ott, ahol a Székesfehérvárról hozzánk látogató cukorbetegek autóbusza borult föl, s temetett maga alá felnőttet, gyereket. Messzebb, a falu közepén, a polgármesteri hivatal környékén négy halálos közúti balesetet is számon tartanak a helyiek.

– Ma is megborzadok, ha rápillantok a hozzátartozók által fölállított emlékhelyekre – mondja Makra József polgármester. – Szemtanúként átéltem a tragédiákat: elütöttek egy kerékpárost, itt halt meg a körkép egyik lengyel restaurálója, motorbaleset szenvedett az állatorvosunk fia, s a porig égett Trabantban hárman lelték halálukat.

– Ott ért véget a szeretteim élete, s az én életemből is valami – sírja el még most is magát Pozsár Róbertné, aki 2001. július 14-én két gyermekét és édesanyját veszítette el Ópusztaszer központjában. Egy Opel részeg sofőrje ütközött a szabályosan haladó Trabanttal, mely kigyulladt. – Abba az útba beleégett a keresztünk... Azóta két fiunk született, de a bátyjukat és a nővérüket, az édesanyámat nem tudják feledtetni. Pár perc alatt elveszett minden, ami fontos volt nekem. Ott a bátyámék akaratából áll a kereszt, amire azt írattam, amit minden egyes percben gondolok: „Ha ma valaki megkérdezi, mit jelentesz nekem, csak azt mondhatom, semmit, semmit, csak az életem..."

Azóta a veszélyes útszakaszokra kitették a sebességkorlátozó táblát, a hozzátartozók által kialakított emlékhelyeken mécsest gyújtanak. De ez nem intő jel, sokan száguldozva hajtanak a kenyér után.
Lakodalomba készülőket ért baleset Csanytelek közepén, egy éles kanyarban. Az iskola kerítése és az úttest közötti ponton elhelyezett kereszten friss virág, négy név: „Antal, Andrea, Emese, József" és a borzalom évszáma: „2002". Innen látszik a községi temető.

Egy halálos közúti baleset helyszínéből lett emlékhely Vásárhely és Szentes között. Fotó: Tésik Attila
– Sokat jelentenek ezek az emlékeztető keresztek a hozzátartozóknak – véli Gyulay Endre megyés püspök, aki maga is autós. – De a föltűnőbb jelekre pillantva az utazóban is végigfut egy pillanatra: itt is karamboloztak. Ilyenkor előfordul, hogy az ott elhunytakért fohászt mondok.
– Nem a józan ész, hanem a józan szív győz, mikor érintetlenül hagyjuk ezeket a spontán fölállított út menti jeleket, pedig az úttesthez közeliek esetenként akadályozzák a karbantartást – magyarázza Kárász József a közútkezelő kht. üzemeltetési és fenntartási főosztályvezetője.

Nem lehet nem észre venni a mementókat. Szeged és Algyő között is áll kereszt, a hídon pedig több emléktábla is figyelmeztet. Vásárhelyen túl pedig, a város határában vesztette életét Dégi János (1969–1998), akinek a méretes fatörzsre erősített keresztjét koszorúk borítják. Messzebb, a kőkereszttel koronázott kunhalom közelében, a mindszenti elágazásnál kopjafát állítottak az 1999. február 21-én elhunyt kürtőskalácsosok emlékére. A közelben susogó nádas, a tanyák és a síkság látványának nyugalma segíti, de az úton százzal-százhússzal döngető kamionok, az egymást kergető autók bőgése zavarja az emlékezést és a közlekedés biztonságát.


Halálutak

A közúti balesetek száma csökkenjen a 2000-belinek legalább a felére! Ez az unió által is előírt cél – tudjuk meg Vad Róberttől, a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivőjétől. Öt éve Magyarországon 1064, megyénkben 50 ember halt meg karambolban. Az elmúlt tíz év baleseti statisztikái azt mutatják, hogy a legtöbben, 29-en az 5-ös főút megyei szakaszán vesztették életüket, a 47-esen 27, a Makó felé tartó 43-ason 22 tragédia történt. Ugyanakkor ebben az időszakban a kisebb forgalmú csongrádi úton is 22-en lelték halálukat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom