Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Keresztnév, paragrafus és cégnév a rendszámtáblán

Szeged - Mi a közös egy szegedi egyetemi tanárban, egy cégigazgatóban, egy televíziósban és egy művészben? Mindnyájuknak egyedi rendszámú autója van, illetve volt. Erről kérdeztük őket.
„Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható" – olvasható Besenyei Lajos professzor autójának rendszámán.

Xavernak kellemetlen volt

Egy évig sem viselte tűzpiros cabrióján a XAVER-3 rendszámot Varnus Xaver. Az orgonaművész elmondta, ezt a rendszámot egyik születésnapjára kapta ajándékba, s mint ilyet nem illett visszautasítani. – Mintha állandóan karszalagot viseltem volna – magyarázta. A különc művésznek tehát kifejezetten kellemetlen volt az egyediségnek ez a formája. – Egy év sem telt el, és lecseréltem. Hogy most mi a rendszámom? Annyira polgári, hogy nem is tudom – mondta.

A Szegedi Tudományegyetem jogi karán oktató professzor Mercedesén persze nem betűkkel kiírva látható mindez: barátaitól és volt tanítványaitól kapta tíz évvel ezelőtt a PTK-339 rendszámot autójára. – Ez a paragrafus a polgári jogi felelősség általános szabályát tartalmazza. A vizsgáimon ennek a „nem egészen pontos tudása" is azonnali bukást von maga után – mesélt a PTK-hoz és a 339-es számhoz fűződő viszonyáról Besenyei Lajos. S ahogy az ilyenkor lenni szokott: a jogi karon legenda lett a professzor szigorú számonkéréséből. – A hatvanadik születésnapomat ünnepeltük az új Hungáriában. Mikor beléptem a terembe, az asztalon várt barátaim meglepetése – mesélte az egyetemi tanár. Az ajándékhoz azóta is hű maradt: harmadik kocsiját „fogyasztja" az egyéni rendszám.

A professzor elmondta: Szegeden tudomása szerint ő az egyedüli oktató a jogon, akinek rendszáma kapcsolatba hozható a munkájával. – Budapesten a Markó utcában láttam egy PTK-345-ös rendszámot. Ez a polgári jogban a gépkocsival okozott károk megtérítésével kapcsolatos szakasz. Nem vártam meg, hogy kié az autó, de biztosan szakmabeli volt – mosolygott Besenyei Lajos.

Egy régi szerelem: IMI-088

Évtizeden át tartó barátság fűzte egyedi rendszámtáblájához Vass Imrét. A Szegedi Városi Televízió szerkesztő-műsorvezetője IMI-088-as „megkülönböztető jelzéssel" koptatta a szegedi aszfaltot. Akkor negyvenezer forintot fizetett érte, de elmondása szerint megérte az üzlet. – Az ilyen típusú rendszám egyediséget ad az embernek. Mivel a 001, 002, 003 már foglalt volt, és én akkor a Rádió 88-nál dolgoztam: a 88-as szám mellett döntöttem – mesélte Vass Imre. A műsorvezető elmondta, bár jelenleg nincsen autója, de ha vásárol magának: még ennél is egyedibb rendszámot szeretne. – Talán a VASS-01 lenne a legmegfelelőbb – hallottuk a televízióstól. No meg azt is: nehéz volt megválnia IMI-088-tól.

– Kísérleti nyúl maradtam – mondta Baranyi Sándor. A Szeviép vezérigazgatója a cég rövidítését, az SZVP-01-et választotta rendszámának. – Nem lenne rossz, ha a nyolcvanfős flottánkban mindenkinek ezekkel a betűkkel kezdődne a rendszáma, de ez a mai árakon megvalósíthatatlan. Nem is ragadta el a társaságot a kezdeményezésem – magyarázta Baranyi. Azt is megtudtuk tőle: egyelőre üzleti körökben sem terjedt el az egyediségnek, céghez tartozásnak ezen válfaja. – Persze hátránya is van a dolognak. Például mindjárt tudják, hogy hol parkolok. Ennek ellenére nem tervezem a szám lecserélését – beszélt a vezérigazgató.

A szegedi okmányiroda közlekedési osztályvezetője, Maczelka Gabriella elmondta: állandó rendszámtáblákat csak az okmányirodák adhatnak ki. A szegedi iroda negyedéves rendszerességgel, futár útján, a Központi Biankó Raktárból jut a táblákhoz. A kiosztásnál jelen pillanatban a K-val kezdődő rendszámok legvégén járnak. Szegeden havonta ötszáz rendszámtáblát adnak ki, amelyből egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított mindössze egy-két darab. A többség mindig a soron következőt kapja: ezek párja 6500 forintba kerül.

– Kérelemre engedélyezhető a sorozatban előállítható, de még le nem gyártott rendszámtábla kiválasztása (egyénileg kiválasztott), illetve ha közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközik: a legalább négy, legfeljebb öt folyamatos betűjelből és legalább egy, legfeljebb kettő folyamatos számjegyből, együttesen hat jelből álló rendszámtábla (egyedileg előállított) legyártása és használata – magyarázta az osztályvezető. Előbbi ára 86 ezer 500, utóbbi 336 ezer forintba kerül. – Van, akinek a betűösszetétellel, másnak a számokkal van problémája. A KGB-s rendszámnál például volt, aki nemtetszését fejezte ki. A számoknál leginkább a kerek vagy az azonos számjegyű számokat kedvelik – mesélte Maczelka Gabriella.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már téliesítenek a szegedi kiskertekben

Szeged - Még találni tevékeny embereket a Szeged környéki kiskertekben: azon dolgoznak, hogy… Tovább olvasom