Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kereszttűzben a 47-es út szélesítése

Ha Lázár János igazán akarta volna a 47-es út szélesítését, meggyorsíthatta volna a beruházást, véli Botka László szegedi polgármester a mostani tüntetés kapcsán. Vásárhely vezetője viszont úgy nyilatkozott, csalódott szegedi kollégájában, mert azt hitte, támogatni, és nem támadni fogja az út ügyét.
Zászlólengetők a 47-es út szűkületénél. Fotó: Tésik Attila
– Nincs vitám a 47-es ügyében Lázár Jánossal, nem akarom a vásárhelyi polgármestert és az önkormányzat tevékenységét minősíteni, csak azt mondom: Szeged hatékonyabb lobbitechnikát alkalmazott a nyugati elkerülő és más útépítések érdekében – fejtette ki véleményét lapunknak Botka László. A megyeszékhely polgármestere a 47-es út Kishomok és Vajhát közti, közel 5 kilométeres szakaszának négysávosításáért holnapig tartó tüntetéssel kapcsolatban mondta el mindezt. Hangsúlyozta: a nyugati elkerülő esetében Szeged azonnal átadta a kért területeket, a földvásárláskor pedig 50 millió forintot kifizetett az állam helyett, ezért rögtön előbbre is sorolták a beruházást.

Botka ugyanakkor eljuttatta szerkesztőségünkhöz a megyei közútkezelő levelét, amelyben az áll: a vásárhelyi önkormányzat először 2001-ben, majd csak tavaly novemberben, illetve idén januárban adott át az építkezéshez szükséges ingatlant az államnak. Botka szerint ha Lázár valóban akarta volna, meggyorsította volna a beruházást. A terveket többször módosították, egyszer épp a vásárhelyi önkormányzat kérésére, ez pedig tovább lassította a munkát, tette hozzá. Botka László ugyanakkor hangsúlyozta, szomorú, hogy eddig nem épült meg a plusz két sáv Vásárhelynél, ő maga is azt szeretné, ha mihamarabb kiszélesítenék a 47-est.

– A területeket akkor adtuk át a közútkezelőnek, amikor kérte tőlünk – mondta kérdésünkre Korsós Ágnes jegyző. Lázár János polgármester pedig Botka László felvetéseire úgy válaszolt: csalódott szegedi kollégájában, azt várta tőle, hogy támogatni fogja a négysávosítás ügyét, nem pedig támadni. Csalódott azért is, mert – ahogy fogalmazott – úgy érzi, Botka érzéketlen azoknak a problémái iránt, akik ezen a veszélyes szakaszon közlekednek, vagy családtagjukat, barátjukat veszítették el egy itteni balesetben. – Legalább annyi szegedi halt meg erre, mint ahány vásárhelyi – hangsúlyozta a polgármester.

Lázár hozzátette, tavaly tavasszal a közlekedési minisztérium államtitkárától kapott egy levelet, amelyben az áll: minden szükséges engedély megvan, az építkezés várhatóan idén elkezdődik. A lobbihatékonyság kapcsán pedig azt mondta a fideszes politikus: megnézi majd, jövő ilyenkor MSZP-s polgármesterként Botka László hogyan fog lobbizni városa érdekeiért.


Még nem volt tévés vita

Többek között a 47-es út ügyéről, Vásárhely és Szeged helyzetéről, illetve a két város együttműködésének lehetőségeiről szólna az a vitaműsor, amelyre Németh Erzsébet, a vásárhelyi városi televízió műsorvezetője invitálta Lázár János és Botka László polgármestert. Lapunkhoz eljuttatott levelében Németh azt írja, Botka sajtófőnöke közölte vele, hogy a városvezető elutasítja a felkérést. Megkérdeztük az ügyről az érintettet, aki azt mondta: semmilyen hivatalos választ nem adott, de komoly aggályai vannak a vásárhelyi önkormányzati tévében való szerepléssel kapcsolatban. Biztos azonban abban, meg tudnak egyezni, és arra is módot találnak, hogy ne csak Lázár János, hanem az ő választói is megnézhessék a műsort.

Jobboldali felszólítás

„Az M5-ös autópálya balástyai csomópontjának ügye világított rá arra, hogy a különböző politikai erők egységes fellépésével megvalósíthatóak a régió fejlődését stratégiai szempontból befolyásoló fejlesztési programok" – áll abban a közleményben, amelyet Lázár János vásárhelyi és Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester juttatott el szerkesztőségünkhöz. A nyilatkozat végén a megye fideszes országgyűlési képviselőinek névsora is olvasható. Arra szólítják fel a szocialista honatyákat, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalásakor támogassák a Fidesz módosító indítványát, lehetővé téve ezzel a 47-es kiszélesítését.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom