Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Keresztúri megfelezné a városi fenntartású parkolók számát

Szeged - Bevonná a fizetőparkolási rendszerbe a Fekete Sas és a Kiss Ernő utcában az önkormányzatnak fenntartott 34 várakozóhelyet Keresztúri Farkas Csaba – megfelezné a városháza által igénybe vett parkolóhelyek számát. Tavaly már javasolta ezt a jobbikos képviselő, de nem támogatta ötletét a közgyűlés, amelynek minden tagja ingyen kap kombinált parkolóbérletet.
Először tavaly szeptemberben javasolta Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), hogy vonják be a fizetőparkolási rendszerbe a városháza körüli utcákban az önkormányzatnak fenntartott várakozóhelyeket. Indoklása szerint ezzel enyhíteni lehetne a belvárosi parkolási mizériát. Keresztúri indítványát nemcsak az általa vezetett jogi bizottság, de a városüzemeltetési és a vagyongazdálkodási bizottság is elutasította. A közgyűlés pedig 14 igen, 1 nem és 14 tartózkodás mellett nem vette napirendre az ügyet.

A Polgármesteri Hivatal sajátrészre fenntartott parkolói a Feketesas utcában. Ezek is fizetősek lennének. Fotó: Karnok Csaba
A Polgármesteri Hivatal saját részre fenntartott parkolói a Feketesas utcában. Ezek is fizetősek lennének, ha elfogadná a közgyűlés Kereszturi Farkas Csaba javaslatát. Fotó: Karnok Csaba


Juhász Gyula: minden fillérre szükség van

A városüzemeltetési bizottság tavaly nem támogatta Keresztúri Farkas Csaba javaslatát. És idén? – Még nem döntöttük el, hogy fenntartjuk a korábbi állásfoglalásunkat, vagy megváltoztatjuk – mondta Juhász Gyula. A bizottság KDNP-s elnöke elmondta: érti a jobbikos képviselő kezdeményezését, hiszen nagyon sok parkolóhely szűnt meg az utóbbi időben a belvárosban különböző átépítések miatt. – Ehhez a mi frakciónk is hozzájárult – mondta önkritikusan Juhász Gyula –, amikor hangulatjavító intézkedésként ingyenessé tettük a parkolást a rakparton. Tudom, hogy az SZKT-nak minden fillérre szüksége van – folytatta –, mert nem csupán a parkolásból, hanem a közösségi közlekedésből származó bevételei is csökkennek. Úgy gondolom azonban, hogy a Fekete Sas és a Kiss Ernő utcai várakozóhely fizetőparkoló rendszerbe történő bevonása nem lenne olyan óriási segítség az SZKT-nak. Már kértük a városüzemeltetési irodát, hogy vizsgálja felül a rakodóhelyek számát, de erről még nem kaptunk anyagot. A belvárosban mintegy 150 rakodóhelyet tartanak nyilván.

A jobbikos politikus most újra beterjesztette javaslatát, amelyről június 22-én dönt a városi közgyűlés. Keresztúri szó szerint ugyanazt indítványozza, mint tavaly szeptemberben, vagyis: a város vonja be a Fekete Sas és a Kiss Ernő utcában az önkormányzatnak fenntartott 34 várakozóhelyet a fizetőparkolási rendszerbe, a polgármesteri hivatal dolgozóinak autóit pedig irányítsa át az Arany János utcai parkolóházba. Ez számítása szerint éves szinten több mint 13 millió forint bevételt jelentene az SZKT-nak.

A jobbikos képviselő ötletét tavaly többen is vitatták. Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) azt javasolta: mivel nemcsak az önkormányzatnak, hanem más közintézményeknek – megyei önkormányzat, kormányhivatal, bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV stb. – is van fenntartott parkolóhelyük, az egész rendszert vizsgálja meg a jogi bizottság, és tegyen javaslatot a szabályozás módosítására.

Az SZKT tájékoztatása szerint Szegeden 507 olyan fenntartott parkolóhely van, ahol nem érvényes a parkolójegy és parkolóbérlet, csak az adott intézmény engedélyével lehet várakozni. A Rákóczi téren a megyei önkormányzat, a kormányhivatal és az egyetem például több mint 100 kizárólagos parkolóhelyet vesz igénybe.

A városháza környékén 64, az önkormányzatnak fenntartott várakozóhely van, a Fekete Sas és a Kiss Ernő utca mellett a sárga és szürke ház előtt, valamint a Sóhajok hídja alatt is csak engedéllyel lehet parkolni. A város mintegy 300 ilyen engedélyt adott ki. Kaptak a hivatali dolgozók, városi cégek és intézmények, bizottsági tagok, valamint az országgyűlési és önkormányzati képviselők. A városatyák az önkormányzat „pecsétes engedélyes parkolási kártyáján" kívül ingyen kapnak éves kombinált parkolóbérletet is.

Botka László polgármester a tavalyi vitában azt mondta: ha megszavazza a testület Keresztúri javaslatát, akkor a város önkormányzata minden hivatalnak ad ingyenparkolót, csak éppen saját magának nem.

Olvasóink írták

 • 18. Lackó50 2012. június 13. 23:30
  „A demokrácia nem arról szól, hogy mindenkinek egyenlő jogai és kötelességei vannak? Erkölcsileg a képviselő urak elég alacsony szinten vannak, de nem is várható tőlük tisztességes emberhez méltó magatartás. Ők egy felsőbbrendű fajhoz tartoznak, akiknek kiváltságai vannak. Mert ugyi mindenki annyit ér, amennyije van. Aki minimálbérért dolgozik, az fizesse meg a parkolási díjat (azon a közös területen, amit a mi adóinkból aszfaltoztak le) de akinek lenne pénze (szintén a mi adóinkból) az nem tudja szegény kifizetni a parkolási díjat, mert abból a fizetésből már erre a luxusra nem futja. Nekik több jutott és ezért többet is érdemelnek a kiváltságokból is. Nem elég az ingyen parkoló bérlet, még külön helyek is fent vannak tartva nekik. Én egyszer (3-4 éve) a 80 éves anyukámhoz akartam felugrani, hogy elvigyem az orvoshoz és a Kiss Ernő utcában nem találtam parkoló helyet. Erre befordultam mellette a Feketesas utcába és álltam meg érvényes parkoló bérlettel! Kb 10 - 15 percet voltam nála, még lekísértem a kocsihoz. Gondolom, hogy a kamerával megláthatták, hogy nem oda való kocsi állt a képviselő urak helyére és azonnal intézkedtek. Mire mi leértünk a kocsi nem volt sehol. Telefonálgatás a rendőrségre, ahol közölték, hogy elszállították. Mehettem érte kiváltani komoly pénzekért. Azóta nem veszek bérletet és a belvárosba csak a hétvégeken megyek kocsival. Nem fizetek parkolásért. Inkább megállok a körúton kívül és bemegyek gyalog. Annyi pénzem nincs, hogy érvényes bérlet mellet még büntetéseket is fizessek, mert azok, akik a többszörösét viszik haza, azoknak ingyenesen van biztosítva, hogy bárhol megállhassanak. Na ennyit az igazságos elosztásról. Én a helyükbe az egész Széchenyi teret lefoglalnám, hogy véletlenül se fordulhasson elő, hogy 100 méternél többet kelljen gyalogolnom. Az, hogy mindenkit arra biztatnak, hogy sportoljon, mert az milyen egészséges és erre milliárdokat lehet költeni, de ez sem rájuk vonatkozik. Erről nekem a "bort iszik és vizet prédikál" jut az eszembe. Ja meg a "szegény embert még az ág is húzza" Majd az állampolgárok kifizetik nekik ezt is, hogy még többet érjenek. Mert náluk ez jelenti az értékrendet.”
 • 17. Attis2 2012. június 13. 19:53
  „macs

  Pontosan ezt szeretném,hogy értünk legyenek. De mint az óvisok úgy hadakoznak egymással! Már csak a cumi hiányzik a szájukból! Ezért szeretném,ha megtárgyalnák a Volán javaslatát,mert ha jól sejtem, jó ötlettel állnának elő.”
 • 16. Bendegúz007 2012. június 13. 16:33
  „14. geza
  Hódmezővásárhelyen parkolóautómaták vannak,de álltalában van mikor nem működnek,de még a közelében lévő se,míg Szegeden veszel parkoló jegyet előre ,és akkor lyukasztod ki amikor akarod.”
 • 15. Logaritmus 2012. június 13. 15:52
  „14: mindjárt lenne is jobbikos vállalkozó aki háromszoros áron eladná a városnak a parkoló automatákat.”
 • 14. geza 2012. június 13. 15:04
  „Én a kék zónás jegyet vmi 460 Ft-ért vettem...1 órára.
  Én javasolnám ezt a buta rendszert eltörölni, és helyette a mindenhol megtalálható automatás rendszert bevezetni.
  Múltkor 3 boltban voltam mire kaptam jegyet....(szerencsére nem kell belvárosban járni)
  Befizetett pénzért milyen szolgáltatást is kapok???? Takarítják a parkolóhelyeket? Újra felfestik őket ha kopnak?”
 • 13. ascendum 2012. június 13. 14:57
  „5. Ebgondolat 2012.06.13. 09:52
  240 Ft/óra elég drága például a kék zónához képest, de asszem az SMS-sel fizetett SZKT napijegy (az összes zónára érvényes) sincs 10*240 = 2400 Ft, csak olyan 1500.
  Vagy ha az a 240 az egész napi díj, többé máshol se parkolok :D”
 • 12. macs 2012. június 13. 13:00
  „"Ehhez a mi frakciónk is hozzájárult - mondta önkritikusan Juhász Gyula -, amikor hangulatjavító intézkedésként ingyenessé tettük a parkolást a rakparton."
  Ez nagyon tetszik! Szóval hangulatjavító intézkedéssel egy halom pénzt elvettek az SzKT-től, és a hiányzó összeget a Város, vagyis mindannyiunk pénzéből kell előteremteni. Azért kíváncsi lennék, mire szántak kevesebbet?
  Szerintem a Város ne adjon ingyen parkolót senkinek se, minden cég vegyen parkolóbérletet és annak az alkalmazottjának adja, akinek akarja.
  4. Attis2,
  ahhoz a megoldáshoz mit szólnál, ha az SzKT és a Volán nem egymással hadakozna, hanem értünk, városlakókért dolgozna?
  6. Bendegúz007,
  az ötleted jó, csak egy aprócska gond van vele, a centrumgödör és a Posta palota is magántulajdonban van.”
 • 11. elgergho 2012. június 13. 12:15
  „Kedves Képviselő Úr!

  Nem akarok elégedetlenkedni, de miért nem az egész FS, és KE-t vonják be. A Széchenyi téren a két ép. között, a MÁV FS utcai szakaszán, és a polg hiv. előtt is állhatnak a dolgozók. A lakóknak sincs elég parkoló. Támogatom”
 • 10. tüsök 2012. június 13. 11:26
  „Szeretne egy villát,vagy egy igen drága nyaralást? Az etnikum kérdésről a parlamentbe bejutás óta a jobbik valahogy elfelejt nyilatkozni:)”
 • 9. saturnus 2012. június 13. 11:15
  „Keresztúrinak nagyon rosszul áll az ügye verekedés meg a 2014-es választásokon kiesik a pikszisből.”
 • 8. atti414 2012. június 13. 10:58
  „7. Együgyű 2012.06.13. 10:24
  Miért csak a polgármesteri hivatalét? A megyei önkormányzat, kormányhivatal, bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV parkolóit miért nem?”
 • 7. Együgyű 2012. június 13. 10:24
  „,,Keresztúri megfelezné a városi fenntartású parkolók számát"
  Mért szavazna a közgyűlés maga ellen? Hiszen minden tagja ingyen kap kombinált parkolóbérletet!
  Érdekes lenne és tündérmese is, ha az önkormányzatnak fenntartott 34 várakozóhelyet a városatyák és anyák egyöntetűen a demokrácia jegyében megszüntetnék. ( A polgármesteri hivatal engedélyeit megszüntetném!)
  Esetleg a saját érdek jobban számít, mint a közérdek?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és vakon követőiknek!
  OFF.”
 • 6. Bendegúz007 2012. június 13. 10:12
  „A centrum gödör helyére kellene építeni 1 parkolóházat,illetve a posta palota átalakításával is lehetne egy pár szint parkolást kialakítani.Ezzel rengeteg parkoló hely lenne,és lehetne folytatni a belváros sétáló övezetté való átalakítását.”
 • 5. Ebgondolat 2012. június 13. 09:52
  „A nagyá mögött van egy nagy parkolóház, ahol mostanában akár egész nap is lehet parkolni három órányi parkolás összegéért (240ft/h)!
  Ideje lenne már a magyart leszoktatni arról, hogy három méternél többet nem sétál a parkolótól a célállomásig!
  Mindjárt megoldódna a parkolási probléma.”
 • 4. Attis2 2012. június 13. 09:35
  „Ha már a közgyűlésnél tartunk! A közgyűlés napirendjénél nem látom a Tisza Volán javaslatát! Pedig azt ígérték,hogy megtárgyalják! Nem sumákoljunk,ha azt megbírták szavazni,hogy az SZKT kerüljön hétvégente előnybe,akkor inkorrekt lenne,ha a Volán cuccost elsumákolnák.”
 • 3. papika56 2012. június 13. 08:55
  „Én meg Keresztúri bérét felezném meg ! Mert ugye 24 ülésből --10 NEM volt jelen !!!! Ugye ha valaki NEM jelenik meg a munkahelyén --azt kirugják min. !!!!!! de fizu NEM jár érte !!!”
 • 2. bodnar.gabben 2012. június 13. 08:04
  „A rakodási területeket az önkormányzatnak már rég felül kellett volna vizsgálnia. Szinte egész nap a belváros tele van áruszállító gépjárművekkel.”
 • 1. bodnar.gabben 2012. június 13. 08:00
  „Ja mi fizetünk a parkolásért, a Botka emberei meg a képviselők ingyen büntetlenül parkolnak. Fizessen mindenki! Látom ilyen kérdésekben egységesen zár a Fidesz-MSZP koalíció!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága betegen lehet spórolni

Az újabb gyógyszerkassza-megszorítások kapcsán most a speciális betegségek kerültek előtérbe. Tovább olvasom