Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kerítésen belül halmozódik tovább a szemét

Kerítésen belül halmozódik tovább a szemét
Szeged- Másfél hete kitakarították a Cserepes sor egy részét - a magántulajdonosoktól 210 köbméter hulladékot szállítottak el. Az IKV-tulajdonú házaktól egyelőre nem került el a szemét, még folynak a tárgyalások, hogyan tudnák ezt megoldani.
– Rengeteget dolgoztunk hétfőn. Esőben is hordtuk a szemetet – mesélte Kati múlt héten, egy nappal azután, hogy 210 köbméter szemetet szállítottak el a Cserepes sorról. Mint megírtuk, Kardos Irén önkormányzati képviselő kezdeményezésére és saját képviselői keretének terhére március 7-én nagytakarítást rendeztek a város egyik legkritikusabb szégyenfoltján. A halmokban álló szemetet a lakók segítségével hordták el, hét óriáskonténer telt meg.

Saját portája előtt Kati büszkén mutatta: végre rend van. Persze nem mindenhol: sok ház udvarán továbbra is halmokban áll a szemét. A nagy lomtalanítási akció ugyanis csupán a magántulajdonosokat érintette. Tőlük összesen 210 köbméternyi hulladék került az utcából a szeméttelepre. A legnagyobb baj azonban állítólag nem velük van.

– Az utca felében önkényesek laknak. Beköltöznek az üres házakba és élik az igénytelen életüket. Akiknek jó a szemétben, azokat nem fogja érdekelni, hogy igyekeznénk rendet tenni – magyarázta a nő. Ezeken a portákon az akcióban részt vevő lakók nem tudtak rendet tenni, hiszen mindenki csak a saját ingatlanjára jogosult bemenni, márpedig a szemét szinte mindenhol kerítésen belül halmozódik.

A Cserepes sori házak társasházakba tömörültek, összesen ötbe. Ezek kezelését az IKV Zrt. Társasház üzletága látja el. Kardos Kálmán vezérigazgató elmondta, az itt élők számára a normál, műanyag kukás szemét elszállítása mellett hetente egy 4 köbméteres konténernyi hulladék elszállítását is biztosítják. Ennek ellenére az illegálisan lerakott szemét csak gyűlik, mert az üresen álló házakba illegális lakásfoglalók költöznek, akik szemetet termelnek, az elszállításért viszont nem fizetnek. De nem csak velük van baj.

– A társasházak költségvetésében közel 1,7 millió forint tartozás áll fenn az IKV felé, néhány magántulajdonos ugyanis nem hajlandó fizetni közös költséget – mondta el Kardos Kálmán. – A tartozás miatt viszont nincs lehetőség a jelenleginél több szemét elszállításának megrendelésére.
Utánajártunk: van olyan társasház, ahol a 31 lakóból 24 nem fizet. Csak ők több mint 900 ezer forinttal tartoznak, de a legrendesebb lakóközösség is több mint 35 ezer forinttal adós. Az IKV egyébként a hátralék ellenére a víz- és szemétszállítási számlákat kifizeti úgy, hogy azokat a számlákat, amelyek a kezelési, illetve szippantási tevékenység jogcímen gyűlnek, hátrasorolják. Így az egyéb közüzemi szolgáltatások folyamatosan biztosítottak.

Arra a kérdésre, hogy a néhány héttel ezelőtti nagytakarításnak lesz-e folytatása és az IKV-tulajdonú házak portáiról is eltűnik-e a szemét, a vezérigazgató azt válaszolta: ez a takarítás gépeket igényelne, az IKV viszont nem rendelkezik ilyen eszközállománnyal. Ráadásul tapasztalatok szerint az ilyen takarítási kampány eredménye csak egy-két hétig tart.
610 ezer forintot költött a rendre

Kardos Irén önkormányzati képviselő szeretné folytatni a takarítást – már csak azért is, mert amíg nem tiszta a környék, a rágcsálóirtást sem lehet megrendelni. – Nagyjából 150 köbméternyi hulladék van még az utcában. Szeretném, ha húsvét előtt megtalálnánk a megoldást – mondta el lapunknak a képviselő, aki eddig 610 ezer forintot költött arra, hogy rend legyen a Cserepes soron.

Kép: Bizonyos portákon még mindig halmokban áll a szemét. Fotó: Frank Yvette

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik Szegednek a régies vidámpark

Több mint húsz éve, hogy Szegednek nincs állandó vidámparkja, de az embereknek még mindig hiányzik. Tovább olvasom