Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Késésekkel, de minden vonat közlekedett

Szeged - Továbbra sincs megállapodás a szakszervezet és a MÁV között, a sztrájk folytatódik. A legtöbb szegedit a pesti járatok érdeklik: minden bizonnyal valamennyi elindul ma is – mint tegnap – Dorozsmáról, ahova pótlóbuszok viszik az utasokat a nagyállomásról.


Pótlóbuszok segítségével, akadozva és késéssel, de elindultak Szegedről a vonatok tegnap Budapestre: reggel kilencig Szatymazról, kilenc óra után pedig Dorozsmáról gördültek ki.

Sztrájkmentes időszakban naponta több mint negyven szerelvény indul és érkezik a szegedi nagyállomásra. Szentes-Bíró Ferenc, a MÁV területi kommunikációs vezetője azt mondta: tegnap minden személyvonat elindult Szatymazról vagy Dorozsmáról, 15-20 perces késésekkel. A pesti vonatok eleinte csak Kőbánya-Kispestig, délelőtt 11 óra után már Budapest-Nyugatiig közlekedtek.

A békéscsabai vonatok is jártak: az utasoknak a nagyállomás helyett a Szeged-Rókus pályaudvarra kellett kimenni. Ezek a járatok is 15-20 percet késtek.

Tegnap a csabai és a félegyházi személy érkezéséről és az Aranyhomok IC indulásáról kellett volna tájékoztatnia a Szeged pályaudvari információs táblának. A szerelvények azonban nem jöttek el idáig, illetve nem innen indultak Fotó: Segesvári Csaba

Veréb Olga, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szegedi területi vezetője azt mondta: a vasárnap esti és a hétfő reggeli műszakváltás után is kitartott a sztrájk. Az éjszakai pályavasúti dolgozók közül 20-22, a nappalisok közül pedig 32-33 fő nem vette fel a munkát. A reggeli műszakváltás után Dorozsmán is folytatódott a sztrájk, ezért indultak kezdetben Szatymazról a vonatok. A dorozsmai állomásfőnök azonban leváltotta a sztrájkolókat olyanokra, aki felvették a munkát. Ezért tudott vonatot fogadni és indítani Dorozsma 9 óra után.

A tegnap reggel Szegedre érkező középiskolás diákok igazolást kaptak a nagyállomáson: a sztrájk miatt nem értek be az első órára. 7 órakor egy idős szerb asszony tört németséggel próbált információt szerezni a vasutasoktól: nehezen értette meg, hogy miért nem tud hazautazni. Délelőtt szinte kongott az ürességtől az állomás épülete. Egy fiatal lány telefonon magyarázta ismerősének: nem tudta, hogy sztrájk van, de „valami busszal" elviszik majd Szatymazra, mert onnan indul a vonat. Délelőtt 8-10 ember várt a pótlóbuszokra.

Délután 13.45-kor 15 ember szállt fel a nagyállomás előtt a buszra. Egy órával később, Dorozsmán, az eredetileg 14.44-es intercity 10 kocsija negyed négykor indult Pest felé – 30-35 utassal.

A Tisza Volántól kért két autóbusszal szállították az utasokat Szatymazra, majd Dorozsmára. A buszok a nagyállomás elől indultak, délutánra rendszeresen minden óra 45 perckor.

A Tisza Volán Szeged–Budapest járatán, hasonlóan a vasárnapihoz, tegnap is megduplázódott a forgalom, a szokásos egy helyett két busz indult Pestre és vissza. A járatokon a vasúti bérleteket és az arcképes igazolványokat elfogadták, de az előre váltott vasúti menetjegyet nem.

Folytatás következik

Miután eredménytelenül tárgyalt tegnap a VDDSZ és a MÁV, az országos sztrájkot ma is folytatja a szakszervezet. Hivatalosan senki nem mond semmit arról, mi várható ma, de az eddigi „sztrájkgyakorlat" szerint minden bizonnyal Dorozsmáról lehet eljutni Pestre.

Lemaradtak a hallgatók a vizsgáról

Tegnap megkezdődött az egyetemi vizsgaidőszak. – Két-három hallgató telefonált, például Nyíregyházáról, a Dunántúlról, hogy nem tud eljönni vizsgájára a vasutassztrájk miatt – tájékoztatott tegnap Kothencz Mihály, a Bölcsészettudományi Kar tanulmányi osztályának vezetője. Nem tudott arról, hogy a sztrájk miatt elmaradt volna vizsga a karon. A Gazdaságtudományi Kar tanulmányi osztályán nem jelentkezett tegnap olyan hallgató, aki lemaradt volna a számonkérésről, de az irodavezető, Szilágyiné Séra Zsuzsa szerint a napokban előfordulhatnak ilyen telefonok. A hallgatóknak ez esetben kérelmezniük kell, hogy máskor pótolhassák vizsgájukat.

Vásárhelyen nincs vasutassztrájk

Menetrend szerint közlekednek a vonatok a Makó–Szentes valamit a Szeged-Rókus–Békéscsaba vonalon: itt nem sztrájkolnak a vasutasok.

Békésen, teljesen a megszokott rend szerint közlekednek a vonatok a sztrájk ellenére is két vonalon, Szeged-Rókus és Békéscsaba, valamint Makó és Szentes között. A két vonal metszéspontján, a vásárhelyi nagyállomáson tegnap is szokásos volt a forgalom: délben hatan várakoztak a Rókusról érkező vonatra, hogy tovább induljanak Békéscsaba felé.

Menesztés Vásárhelyen. Ez az uzsgyi eljutott Békécsabáig Fotó: Tésik Attila
Menesztés Vásárhelyen. Ez az uzsgyi eljutott Békécsabáig Fotó: Tésik Attila

Kis Ernő állomásfőnöktől megtudtuk, ezen a két vonalon nincs VDDSZ-es dolgozó, azaz eddig senki sem sztrájkolt egy percet sem, a vonatok mindkét vonalon zavartalanul járnak. Annyi csak az újdonság, hogy tegnap lépett érvénybe az új menetrend.

– Én tudtam, hogy nincs sztrájk ezen a vonalon, hiszen a férjem vasutas, azaz mi ismertük a helyzetet – árulta el Lengyel Zsoltné, majd kisgyermekével kisvártatva fel is szállt a kisállomás felől befutó szerelvényre. Radics Mária, aki hetente egyszer-kétszer vonatozik, óvatos volt: indulás előtt telefonon érdeklődött a helyzetről. Azt mondta, örül, hogy zavartalan a közlekedés, mert ha megteheti, nem ül buszra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találkozás Fekete Gizivel

Federico García Lorca verse, a Találkozás a címadója Fekete Gizi önálló zenés estjének, amit… Tovább olvasom