Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Késik a hajó felújítása

Felújítják a Szőke Tisza egyik kabinját, és kiállításokra viszik – tudtuk meg a muzeális értékű gőzös tulajdonosától. A hajó öt éve vesztegel Tápén, a több mint egymilliárd forintba kerülő felújítást azért nem kezdték még el, mert még vizsgálják a hajó hasznosítási lehetőségeit.
A tápéi kikötőben öt éve pihen a Szőke Tisza. Fotó: Karnok Csaba
Egy évvel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy a Tiszayacht Kft. eladta a Szőke Tiszát. A hajót az Európa Rendezvényiroda Kft. vette meg. Az új tulajdonos azt ígérte: hamarosan megkezdik a muzeális értékű gőzös felújítását. A tápéi kikötőben álló hajótestet próbálták megvédeni az időjárási viszontagságoktól, a felújításba azonban nem vágtak bele.

– A hajó felújításának költségét 1,2-1,4 milliárd forintra becsüljük – mondta Sztankó Attila, a kft. ügyvezető igazgatója. – Ez viszont csak egy része a költségeknek. Mielőtt belevágunk a felújításba, tudni szeretnénk, milyen bevétellel lehetne működtetni szállodahajót, mennyi idő alatt térülne meg a ráfordított pénz. A felújításra megszerezhető a szükséges összeg, azt azonban még nem látjuk biztosan, lenne-e kereslet a gőzgépes szállodahajóra. Ennek a befogadóképessége ugyanis jóval kisebb, mint a Dunán cirkáló társaié: csupán 50 fő. Ez pedig azt jelenti, hogy jóval magasabb árakat kellene szabni, mint a 120-160 fős hajók esetében.

Sztankó Attila hozzátette: nem mondanak le könnyen a Szőke Tiszáról. Ha az ember valamibe belevág, szereti azt véghez is vinni. A Tápén évek óta veszteglő gőzös pedig számukra több mint üzleti vállalkozás: már-már szívügy.

Az már bizonyos: az 1917-ben épült, muzeális értékű gőzös egyik kabinját az ősszel felújítják, és nagyobb utazási, turisztikai kiállításokon vendégcsalogatóként kiállítják. A felújítást legkésőbb a jövő évben elkezdik, a Szőke Tiszán várhatóan 1-2 évig is eltart majd a munka. A felújítást Tápén végzik, ám a gőzös nem a Tiszán áll újra szolgálatba, hanem a Dunán szállítja majd a turistákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom