Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Késik, de indul a református rádió

Szeged - Hat pályázó közül a Európa Rádió nyert helyi műsorszolgáltatási jogosultságot a Szeged 87,9 MHz frekvenciára. A református rádiónak legkésőbb szeptember 19-én kellett volna megkezdenie a műsorszolgáltatást, de az adás még nem indult el.
– Az Európa Rádió egyszerre nyert el frekvenciát Debrecenben, Szegeden és Győrben. A három adót csak egymás után tudjuk indítani szűkös anyagi és humán forrásaink miatt. Stratégiai okból – mivel a rádió egyik tulajdonosa és fenntartója a debreceni központú Tiszántúli Református Egyházkerület – prioritása a debreceni indulásnak volt. Szegeden az antenna elhelyezése, elvi betelepülési engedély kiadása ügyében a lehetséges helyi partnerek nehezen reagáltak megkereséseinkre, így is sok időt veszítettünk – magyarázta Bacsó István, a rádió ügyvezető igazgatója, hogy miért nem szól még a református rádió. Hozzátette: kérvényükre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság engedélyezte a határidő-hosszabbítást, így egy-másfél hónapon belül Szegeden is hallható lesz az Európa Rádió.

A rádió honlapján ez olvasható: „a 2001-ben indult Európa Rádió 2005-től a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonában van. Műsorstruktúrája alapvetően közszolgálati-, helyi- és regionális jellegű, és természetesen mindenek előtt református szellemiségű és értékrendű." Rendelkeznek már helyi frekvenciával Miskolcon, Mezőkövesden, Nyíregyházán, Kisújszálláson és Záhonyban is.


Műsorstruktúra

A 2001-ben indult Európa Rádió 2005-től a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonában van – olvasható a médium honlapján. „Műsorstruktúrája alapvetően közszolgálati, helyi és regionális jellegű, és természetesen mindenekelőtt református szellemiségű és értékrendű."

Tervezik-e szegedi műsorok gyártását? – kérdeztük. Bacsó István elmondta: szerződés kötelezi őket napi 4 órányi külön, helyi jellegű műsor sugárzására. Hozzátette: az anyagiaktól függ, hogy fenntartható lesz-e ez a struktúra, avagy át kell-e minősíttetni a szegedi adót vételkörzetes adóvá. Ez azzal járna, hogy itt is az egységes, központi 24 órás műsor menne. Ez a rádiónak olcsóbb és jóval egyszerűbb üzemeltetést jelentene, miközben a műsorukban Szeged a súlyának megfelelően jelen lenne.

A Szeged 87,9-es frekvenciát egyébként korábban nem használták rendszeres műsorszolgáltatásra, de ideiglenes engedéllyel ment már rajta adás.

Olvasóink írták

 • 12. Ferrer 2011. szeptember 24. 10:29
  „Mostanában nagyon nyomulnak a meseklubok :))”
 • 11. .suhym. 2011. szeptember 23. 23:23
  „Már megbocsáss "dömdömdöm", de az éterben nem az hallgathatja, akit érdekel?:))))))
  Mit kell ezen magyarázni?
  Arról nem beszélve, hogy bármily furcsa is számodra, nagyon sok embernek nincs ám internet hozzáférése, de rádió minden lakásban van.”
 • 10. dömdödöm 2011. szeptember 23. 21:04
  „értjük, hogy nem kötelező, de erre nem kellene frekit pazarolni...a neten kizárólag az hallgathatná akit érdekel, mit kell ezen magyarázni???”
 • 9. hajnalzaj 2011. szeptember 23. 21:03
  „Érdekes, hogy a hozzászólókat eddig nem igazán zavarta a kereskedelmi rádiók által nyújtott mocsok. Amikor Krétán jártam, meglepődve tapasztaltam, hogy a számtalan FM-adó közül egy adó kivételével mindegyik görög, azaz nemzeti zenét sugárzott. Kit zavar valójában egy református rádió? Lehet fintorogni, de tényleg nem kötelező hallgatni, ott az internet, lehet más rádióra is hangolni, Szegeden ugyanis legalább 30-40 FM-adás fogható, csak normális készülék szükséges hozzá. A Morning show-k és Bumerángok korában igenis elfér egy ilyen jellegű adó. És nem vagyok vallásos, csak normálisan gondolkodom.”
 • 8. .suhym. 2011. szeptember 23. 19:27
  „Nem kötelező hallgatni!:)))))))”
 • 7. dömdödöm 2011. szeptember 23. 17:09
  „ha a neten terítenék az igét jóval ollcsóbb lenne nekik és csak az hallgatná akit érdekel a liturgia...így meg szennyezik az étert...brrr de most ilyen időket élünk...ami vallási vagy veretesen jobboldali az nyer és kész:(”
 • 6. mgabor 2011. szeptember 23. 15:33
  „Talán csak annyi, hogy ez egy helyi frekvencia, és biztosan lett volna olyan pályázó, aki helyben, helyi munkaerővel készít műsort. És nem úgy vág bele a pályázatba, hogy fél évvel az elnyerése után, az indulás határidejének lejártakor még toporog, hogy mit is csináljon.”
 • 5. jq 2011. szeptember 23. 13:19
  „Kedves reklamálók, nincs elég egyéb csatorna? Ha nem tetszik, lehet mást hallgatni...”
 • 4. Beroesz 2011. szeptember 23. 12:17
  „Öööö... ilyen rengeteg református van Szegedében? A szűkös anyagi források mellett miért pályáznak egy olyan frekvenciára, amelyen nagyobb energiával kell sugározni, mint a Rádió 88 vagy Sláger Rádió helyére bekvártélyozott adó?

  Mindezt egy olyan vidéken, ahol lakosság többsége nem vallásos vagy döntő részben katolikus és egyetlen egy református többségű település sincs... tudom én, hogy szórvány, meg misszió, meg kihívás, de miből működik majd ez a rádió, ha a már jelenleg is szűkös a kassza, a vidéki rádiós piacon pedig képtelenek megtapadni a nem "hitradio" kategóriába tartozó rétegadók.”
 • 3. pirosmedence 2011. szeptember 23. 12:16
  „Nekem már nagyon hiányzott, éjjel-nappal ezt fogom hallgatni.....”
 • 2. dömdödöm 2011. szeptember 23. 10:43
  „egek, ez meg kinek/minek kellett?”
 • 1. Larsson 2011. szeptember 23. 08:44
  „Egek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 rektor közös nyilatkozata

A felsőoktatási törvény tervezett átalakításáról egyeztettek a nagy egyetemek vezetői. Tovább olvasom