Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Késnek a költözések

Az ügyészséghez került már hónapokkal ezelőtt két patinás szegedi műemlék épület – azóta is üresen állnak, állapotuk romlik. Az egykori Juhász Gyula Művelődési Központ és a régi sajtóház felújítása a hosszadalmas közbeszerzési eljárások miatt lassan halad, a jövő évnél korábban el sem kezdődik.
Az egykori Juhász Gyula Művelődési Központ pincéjét ellepték a patkányok. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészségnek nagyjából fél éve sikerült megvenni a korábban tizennégy szakszervezet birtokában lévő egykori Juhász Gyula Művelődési Központ épületét. A jelenleg a Legfőbb Ügyészség kezelői tulajdonában lévő Vörösmarty utcai ingatlan azonban – a pincében tavaszig működő rockklubtól eltekintve – jóval korábban kiürült.

Az 1890-ben épült műemlék épület állapota már működésének utolsó éveiben sem volt túl fényes, azóta viszont teljesen lepusztult. Horányi Miklóstól, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjétől megtudtuk: a pincébe patkányok költöztek, a padlást pedig vastag kosz- és guanóréteg borítja – de az ingatlan többi része sincs sokkal jobb állapotban. A helyreállítás viszont csak hosszas közbeszerzési procedúrával valósulhat meg: ezért nem kezdtek még hozzá a kivitelezéshez, és nem tudtak beköltözni az épületbe.

Csak a fűtésre költenek

Az államkincstárral kötött szerződésük szerint már a kezelésükbe került a műemléképület, de állagmegóvásként mindössze a minimális fűtésre költenek. Így legalább a vízvezetékek nem fagynak be és nem törnek el. Bár addig az épület állapota tovább romolhat, a megyei főügyész szerint másra nem érdemes költeni, hiszen 2007 tavaszán-nyarán úgyis elkezdődik a felújítás. A megyei ügyészség munkatársai a felújítás végéig a bíróság túlzsúfolt Széchenyi téri épületében dolgoznak tovább, ahol költözésük után a városi ügyészség kap helyet.

A főügyész elmondta, nemrégiben bírálták el az épület áttervezésére kiírt pályázatot, amelyen egy szegedi társaság nyert. Az áttervezésre nemcsak a megfelelő munkakörülmények kialakítása érdekében volt szükség, hanem azért is, mert az elmúlt évtizedekben beépítettek oda nem illő dolgokat is. A felújításnál az eredeti állapot helyreállítására törekednek, hogy a város egyik büszkesége legyen az épület – a jelenlegi szégyenfolt helyett. Horányi azt tervezi, a dísztermet a renoválás után városi kulturális rendezvényekre is kölcsönadják. A kivitelezési munkákra hamarosan kiírják a pályázatot, amelyek Horányi szerint jövő januárban elkezdődhetnek. 2007 decemberére be is kell fejeződniük, ugyanis 2008-tól lejár a bérleti joguk az Eszperantó utcai mostani ideiglenes székhelyen, amit el kell hagyniuk.

A felújítás mintegy 300 millió forintba kerül, a szükséges összegnek jelenleg a fele áll rendelkezésre. Horányi azonban bizakodó, mert az ügyészi szervezet gazdasági szakemberei szerint az épület felújítása abszolút előnyt élvez minden mással szemben. Azt ígérték neki, ha csak egy épület felújítására lesz forrás, az biztosan ez lesz.

A Csongrád Megyei Főügyészség és a Szegedi Nyomozó Ügyészség mintegy hatvan munkatársa sem költözött még be az egykori sajtóházba, amit nagyjából négy hónapja hagyott el szerkesztőségünk. A kincstári ingatlan felújítási, átalakítási terveivel kapcsolatos közbeszerzési pályázat jövő februárban jár le – tájékoztatott Lőrinczy György, megyei főügyész. A kivitelezés – újabb pályázat után – csak jövő tavasszal, nyár elején kezdődhet el. A főügyész bízik abban, hogy 2008 tavaszán már be tudnak költözni, de a munkák költségéről még nincs becslésük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom