Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Késnek, de jönnek a luxusszállók

Több luxusszállodája is lesz Csongrád megyének hamarosan – bár némelyik csak később készül el, mint eredetileg tervezték. A beruházók, akik többnyire uniós mankót is kaptak az építkezésekhez, főként a gyógyvízre és a konferenciaturizmusra alapoznak.
A Quaestor-csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. uniós pályázaton 600 millió forintot nyert a patinás, 1976 óta üresen álló, egykori szegedi Kass Szálló rekonstrukciójára. A Quaestor 1994-ben vette meg az ingatlant, több pályázatot adott be az elmúlt 10 évben, de csak tavaly sikerült nyernie. A szálloda a konferenciaturizmusra alapozna. Az a cél, hogy a Régi Hungária Szeged első számú idegenforgalmi központja legyen, amely 0–24 óráig fogadja a vendégeket, fényűző berendezéssel, a régi étterem, bál- és zeneterem eredeti pompájával.

Megújul a szegedi Forrás Szálló is, vagy az idei év végén, vagy 2010 elején négycsillagos hotelként nyitja ki újra kapuit.

A Hunguest-hálózat legszínvonalasabb szállodája lesz Magyarországon. A régi Forrást tavaly szeptemberben zárták be, újjáépítése párhuzamosan folyik a mellette fekvő Napfényfürdő Aquapolis építésével. 195 szoba mellett 35 apartman – közte 3 luxuskategóriás – is lesz benne, a szállóhoz 450, 150 és 50 személyes konferenciaterem is tartozik. A rekonstrukció csaknem 1,5 milliárd forintba kerül.

Gőzerővel folyik a munka Hódmezővásárhelyen: a Gingko Hotelben jövő ilyenkor már megszállhatunk. Fotó: Tésik Attila
Gőzerővel folyik a munka Hódmezővásárhelyen: a Gingko Hotelben jövő ilyenkor már megszállhatunk. Fotó: Tésik Attila

Wellness- és konferenciaszálloda épül Mórahalom központjában is. A tervek szerint a Hotel Colosseum 1,7 milliárd forintba kerül, a beruházásra önkormányzati projektcég jött létre: a Mórainvest Kft., ami a Dél-alföldi Operatív Program pályázatán a beruházáshoz 30 százalékos támogatást nyert. A négyszintes Hotel Colosseum összesen 174 férőhellyel várja majd vendégeit. Az építési munkálatok a korábbi nyilatkozatok szerint 2009 tavaszán indultak volna. Most az indulást őszre tervezik, a próbaüzemet 2011 tavaszára. Jelenleg a banki ügyintézés és a kivitelezés előkészítésének folyamata zajlik – tájékoztattak az önkormányzatnál.

Az építési engedély benyújtásánál tart a szentesi Petőfi Szálló felújítása, amelyről az önkormányzat és a Pendola Kft. 2007-ben állapodott meg. A várható vendégforgalomról és a vonzerőről Zsohár Árpád, a Pendola tulajdonos-ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott: ha nem bízna benne, hogy lesz vendég, nem is kezdett volna hozzá az épület rekonstrukciójához. Szerinte megfelelő vendégforgalmat jelenthet a nemzetközi sportrendezvények mellett a konferencia- és tréningszervezés. Emellett a vadászatra és a szentesi gyógyvízre is lehet alapozni. Hozzátette, a vendéget Szentesre kell csábítani, nem lehet arra várni, hogy betérjen valaki.

A régi Hungária ma. A múltat és a jövőt is könnyű beleképzelni a patinás miliőbe. Fotó: Frank Yvette
A régi Hungária ma. A múltat és a jövőt is könnyű beleképzelni a patinás miliőbe. Fotó: Frank Yvette

Több mint fél évet várt a vásárhelyi szállodaépítő befektetőcsoport arra, hogy bankhitelhez jusson. Már tavaly novemberben megnyertek 377 millió forint uniós pénzt, ezt azonban az önerőn kívül kölcsönnel is ki kellett egészíteni, hogy belevághassanak a nagyjából 1,3 milliárdos építkezésbe. Végül aztán saját pénzükből kezdték el májusban, másfél hónapja pedig aláírták a szerződést a bankkal. A hátsó épületrészből elkészült már a mélygarázs, és ezen a héten befejezik a második emeletet is. Bár az uniós támogatást hirdető táblán az áll, a hotel 2010 végére készül el, Schleiffer Ervin, az egyik befektető azt mondta: az építőkkel megegyeztek, a Ginkgo már 2010 augusztusában fogadja az első vendégeket.

Fantomhotel

Újszentivánon egy négycsillagos termálhotel alapkövét tették le 2005-ben. A Tisza–Maros 2005. Kft. ehhez egy forintért kapott meg egy 3,8 hektáros területet az önkormányzattól. A beruházást 1,4 milliárdosra tervezték, az átadást előbb 2006 végére, aztán 2007 végére, majd 2008 végére. A hotel nem épült meg. A Tisza–Maros nem adta fel, néhány hónapja azt nyilatkozták: vannak befektetők, tárgyalnak, hamarosan lesz eredmény. Konkrétumot tegnap sem tudtunk meg, újra türelmet kértek. Ezúttal októberig.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. szeptember 13. 13:59
  „14. a hallban nem sok időt töltök, ha nem lenne normális a személyzet most írnék nagyon rondákat. A bajom azzal az a változásra képtelen belsővel van. Na meg az árak, bár az annyira nem téma, fizetik :D”
 • 14. gavallér 2009. szeptember 12. 11:06
  „13 Te akkor vagy egy lány vagy , vagy szobalány. Netán szobafiú?
  Ezek dekkolnak a hallban!”
 • 13. flexsnake 2009. szeptember 11. 15:03
  „Na remélem is mert utálok a noviban dekkolni, tiszta kocka formavilág.”
 • 12. web 2009. szeptember 10. 21:57
  „gondolom az ablakok csukva-!illatfelhőbe burkolózik a város időnként...”
 • 11. nagypappa 2009. szeptember 10. 04:46
  „Szerintem az üdülési csekk sokat lendített az idegenforgalmon. Sokan a saját pénzükön nem mentek volna el olyan helyre ahová, a csekkel elmentek Megismertek egy magasabb szintű szállodát, szolgáltatást. Várható, hogy későbbiekben nőni fogy az igényük egy magasabb szintű szolgáltatásra, akár már késpénzzel fizető vendégként.
  Sajnos tényleg igaz, Szegeden kevés a látni való, de a Szabadtériben, az egyetem kongresszusaiban, a sportrendezvényekben azért lehet bízni, hoznak vendéget. De mi hoz majd Makóra, Szentesre?”
 • 10. atiss4343 2009. szeptember 09. 23:08
  „Várunk mindenkit sok szeretettel, no meg egy kis disznó szar, akarom mondani trágyaszaggal, reggelire és estére is... :D :D ;)”
 • 9. macs 2009. szeptember 09. 20:48
  „Fuleee, mire ez az optimizmus? :)))

  A szálloda nem elég az idegenforgalomhoz, programok is kellenek. Sajna azok pedig sok városlakó nemtettszését váltják ki. Inni és józannak lenni, egyszerre nem megy. (Tudom az eredeti szöveg kicsit másként hangzik, de lényeg benne van.)

  Esovaro,
  tudod, ahol rengeteg látnivaló van (Eger, Sopron stb.), ahol különlegességek vannak (pl. Hévíz, Harkány, Villány stb.) ott sokkal könnyebb idegenforgalmat csinálni. Szegednek nehéz a velük versenyezni. De innen szép a győzelem. :)))”
 • 8. gavallér 2009. szeptember 09. 17:39
  „Hát ha a Régi Hungira elég lesz 2 milliárd, megeszem a kalapom, nyilvánosan.”
 • 7. antikos 2009. szeptember 09. 13:09
  „Mosó Masa Mosódája...”
 • 6. papus3 2009. szeptember 09. 13:09
  „Kultúrális főváros címért PÉCS-Szeged közös pályázattal indult és nyert.
  Most csak PÉCS-ről van szó,- és Szeged?”
 • 5. Esovaro 2009. szeptember 09. 13:02
  „"Szeged turizmusa véglegesen lemaradt a többi nagyvároshoz képest."

  Melyik tobbi nagyvaroshoz kepest?”
 • 4. bélás 2009. szeptember 09. 12:45
  „Jó ötlet. Ennek az eladósodott népnek kell a menhely, de az öt csillag nem túlzás? :)”
 • 3. magyarock1 2009. szeptember 09. 11:22
  „Ha öt éve elkészültek volna,akkor is késő lenne.Szeged turizmusa véglegesen lemaradt a többi nagyvároshoz képest.”
 • 2. Rosmary53 2009. szeptember 09. 10:10
  „" Az a cél, .... 0-24 óráig fogadja a vendégeket" Van olyan szálloda, amelyik nem fogad vendégeket egész nap?”
 • 1. Fuleee 2009. szeptember 09. 09:50
  „Szerintem a szegedi szállodákon kívül bukta lesz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nordic walking nyílt nap a balástyai jógakolostorban

Nyílt egészségnapot szerveznek a balástyai hindu templom szerzetesei szombaton. A látogatók… Tovább olvasom