Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Később dől el, ki lehet a megyei közgyűlés elnöke

A Fidesz országos elnökségén is múlik, kit jelöl a párt a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. Akit jelöl, valószínűleg az lesz az elnök, mert ez most a legkevésbé az MSZP-n és az SZDSZ-en múlik. Az új közgyűlés alakuló ülését a leköszönő elnök, Frank József (képünkön) hívja össze, aki reméli, a most bekerülő képviselők jobban tisztelik egymást.
Frank József
Várhatóan október 12-én, csütörtökön reggel 9-kor tartja alakuló ülését az új Csongrád Megyei Közgyűlés. Ekkor választják meg az elnököt és az alelnököket is – de az egyeztetések már folynak a háttérben. Csongrád megyében a Fidesznél mostanáig nem nevezték meg azt a politikust, akit szívesen látnának az elnöki székben. Most sem dőlt még el, pedig a Fideszen múlik elsősorban, ki vezeti négy évig a közgyűlést. Erről a párt országos elnöksége is véleményt nyilvánít, de sokat számít, miben állapodnak meg a megyei fideszesek (lásd jegyzetünket).

Huszonegy vokssal már lehet elnököt választani. A Fidesz-frakció ugyan csak húszfős, a Homokháti Önkormányzatok Szövetsége révén azonban bejutott a közgyűlésbe Nógrádi Zoltán, a fideszes mórahalmi polgármester, Petró Ferenc, aki az elmúlt ciklusban is megyei képviselő volt, és sokszor a jobboldallal értett egyet. Van esély az összefogásra.

A megyei közgyűlést a leköszönő elnöknek, Frank Józsefnek kell összehívnia. Ő lapunknak elmondta, hogy ugyan most már nem politizál, nagyon kíváncsi arra, mi lesz a megyei önkormányzattal. Reméli, az egymás iránti tisztelet jobban jelen lesz a munkában; reméli, ritkábban fordul majd elő az, hogy valaki a bizottságban támogat egy álláspontot, aztán a közgyűlésben épp az ellenkezője mellett foglal állást. Abban is bízik, hogy nem fognak órákat tölteni a képviselők vádaskodással olyan kormányzati döntések miatt, amelyekre nem lehet hatással a megye.

Négy éve előre megegyeztek

Négy évvel ezelőtt az akkori bal- és jobboldal már az alakuló ülés előtt megállapodott: egyedül az MSZP által támogatott Frank József neve állt a képviselőknek kiosztott szavazólapon, és mivel ő nem voksolhatott, harminckilencen nyilvánítottak véleményt, egy érvénytelen voks volt az urnában, és harmincnyolc támogató. Az alelnököket is ilyen egyetértésben választották meg – igaz, ezután fontos ügyekben szembekerültek egymással a jobb- és baloldali képviselők.

Kíváncsi arra, hogyan működik ez a testület, annak tükrében is, hogy az ország tizenkilenc megyéjéből Hevesben alakult csak ki patthelyzet: a többi helyen a Fidesz győzött. Kérdés, ezek után hogyan zajlik le – vagy egyáltalán elkezdődik-e valamikor – a megyei önkormányzatok átszervezése, a valódi régiók létrehozása.

A korábbi hathoz képest csak négy egyesületi képviselő került be. Egyikük, Marosvári Attila – aki nyolc éven át alelnök volt, és most elnökjelölti kampányba kezdett – abban bízik, olyan megyei közgyűlés alakul, amely megteremti az összhangot a két megyei jogú város között is, és pártpolitikától függetlenül összefogást teremt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom