Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Késsel a bíróságra - szigorúbb lett a beléptetés

A fémcsatos nadrágszíjat is levetetik újabban a Szegedi Törvényszék épületébe belépő emberekről, amíg átmennek a fémkereső kapun. A szigorításnak oka volt: nemrég valaki – az ellenőrzés dacára – be tudott vinni egy kést az egyik járásbíróságra.
A szegedi bíróság épületébe belépve eddig is ki kellett pakolni a fémtárgyakat a zsebekből, ráfektetni a táskát a csomagvizsgáló röntgen futószalagjára, és átmenni a detektoros kapun. Az Országos Bírósági Hivatal révén, a Svájci–Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően 2013 végén szerelték föl a szegedi épületben a kaput és a csomagátvizsgálót.

Juhászné dr. Prágai Erika sajtószóvivő tájékoztatása szerint a megye bírósági épületeiben dolgozó biztonsági szolgálat 2013-ban 1404 kést, 243 nagyméretű ollót, 98 maroklőfegyvert, 79 könnygázsprayt, 2 viperát, 2 tonfát, 3 boxert vett át, illetve el a belépőktől. 277 egyéb eszköz is előkerült a zsebekből, táskákból: villáskulcs, reszelő, csavarhúzó, fémpálca, körző, biciklipumpa, kerékpárlánc és borotva. Ezek szintén alkalmasak lehetnek az emberi élet kioltására, tehát veszélyeztetik a biztonságot. Tavaly 742 kés, 758 nagy olló, 71 pisztoly, 22 könnygázspray, 1 vipera és 4 boxer akadt fönn, és 178 egyéb holmi. Azokat a tárgyakat, amelyeket egyéb helyen magánál tarthat a viselője, mert szabad, vagy – pisztoly esetében – van rá engedélye, távozáskor visszaadják.

Most az őrök megkérik a tárgyalásra érkezőket, hogy a fémcsatos nadrágszíjat is húzzák ki, tegyék a tálcára. Az ellenőrzés után – tapasztaltuk – nem könnyű gyorsan elpakolni úgy, hogy az ember egyik kézzel a nadrágját tartja, nehogy lecsússzon. Megkérdeztük a Szegedi Törvényszéket, miért szigorították tovább az ellenőrzési metódust.

Mint kiderült, ezt az indokolta, hogy az egyik járásbíróságon – a tájékoztatás nem tért ki arra, melyik városban – az ellenőrzés dacára kést vitt be egy ügyfél a tárgyalóterembe, és ez kiderült. Emiatt a törvényszék a repülőtereken alkalmazott vizsgálati normát vezette be. Ez okozhat „pár másodpercnyi kellemetlenséget", de a törvényszék arra emlékeztet, hogy a dolgozók és az ügyfelek biztonsága sokkal fontosabb szempont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nap alatt háromszor rabolt egy férfi Szegeden

A 33 éves férfit 3-3 rendbeli rablás bűntettével és súlyos testi sértés bűntettével gyanúsították… Tovább olvasom