Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Késsel vágták szét a halászok varsáit

Néhány nap alatt több százezer forintos kárt okoztak a tolvajok az algyői halászoknak. Az eltűnt ladikok, evezők, ellopott, vagy szétvagdalt és kifosztott varsák miatt a károsultak feljelentést tettek a rendőrségen. Végül belátták: nincs mit tenni, lehetőleg éjjel-nappal őrizni kell a szerszámokat. Ilyesmire eddig nem volt példa a faluban.
A szétvert haltartó bárka teteje: ennyi maradt az édesapától örökölt szerszámból Fotó: Gyenes Kálmán
Máskor is előfordult már, hogy valaki hamarabb felszedte a halászok varsáit, mint ők maguk. Az is megtörtént olykor, hogy széttépték a hálót, de a mostani kártételhez hasonlóra egyikük sem emlékszik. Mészáros Balázs – aki Algyőn mezőőrként is dolgozik – arról számolt be, hogy néhány nap alatt több százezer forintos veszteséget okoztak nekik a tolvajok. Bár nyilván vannak, akik nem nézik jó szemmel az ő mezőőri ténykedését, ez az akció a jelek szerint nem őellene irányul.

– Először úgy kezdődött, hogy ellopták az evezőket a ladikokból, aztán az önkormányzat mólójáról vittek el minden mozdíthatót, majd úgy folytatódott, hogy szétverték a bárkámat, amely emlék volt: apámtól örököltem, ő pedig még az öreg Patakitól kapta – mondta Mészáros Balázs. – Török Bandi bátyámék egy este lerakták a rakodónál a vadonatúj ladikjukat, reggelre eltűnt. Hiába volt lelakatolva Udvariék ladikja, arról is levágták a láncot, és elvitték – mondja Balázs. A ladikok egyenként kilencvenezer forintot érnek. Terhes Tamás viszont már százezer forintos kárt számolt össze, a tönkretett varsák után. Balázs pedig már nem is számolja a magáét.

– Korábban előfordult, hogy aki kivágta a varsámat, otthagyott a tönkretett holmi mellett egy kétforintost meg egy villáskulcsot, ezt biztos tréfának szánta. Most tapétakést találtunk az egyik varsa mellett, nyilván azzal vágták szét a hálót. Ugyanígy jártak kicsit messzebb Belovaiék is. Csak úgy megjegyzem: amikor én elkezdtem halászni, még nem kellett lelakatolni a bárkát, nem tűnt el belőle egy hal se. Azóta viszont nagyot változott a világ. Most elhatároztuk: éjjel-nappal őrizni fogjuk a szerszámokat, ahogy lehet, vigyázunk a holmijainkra. Ilyesmire eddig nem kényszerültünk.

Mészáros Balázs – akinek kálváriájáról a ciánszennyezés idején dokumentumfilm is készült – most feljelentést tett a rendőrségen. A Szegedi Rendőrkapitányság Tarjánvárosi Rendőrőrsére megérkezett a feljelentés, megkezdődött a nyomozás, szakértőt rendelnek ki, és ismeretlen tettes ellen, lopás bűncselekmény miatt indult eljárás – tájékoztatta lapunkat M. Toronykőy Márta, a megyei kapitányság sajtóreferense.

Ez most azért komoly veszteség, mert a halászatból élő néhány családnak ilyenkor, a tavaszi áradás idején van igazán bevétele, ilyenkor kell megalapozniuk anyagilag az évet. Amely most – a sok hal ellenére – nagyon rosszul kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom