Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Kesselyák dirigál Rost Andreának

Szeged - Rost Andrea világsztár szopránunk szereplésével, Kesselyák Gergely rendezésében, olasz nyelven kerül színpadra idén a Szegedi Szabadtéri Játékok tavalyi sikerprodukciója, a Turandot. A Kossuth-díjas művésznő a Dóm téren mutatkozik be először Liu szerepében.
Elsősorban karmesternek tartja magát Kesselyák Gergely, olyan karmesternek, aki néha kirándul a rendezés területére is. Tavaly nyáron ő jegyezte rendezőként Puccini Turandotját, melyet a zeneszerző születésének százötvenedik évfordulója alkalmából tűzött műsorára a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei fesztiválon olasz nyelven kerül színpadra az opera. Az előadás szenzációja: Liut idén a nemzetközileg is ünnepelt sztár, a Kossuth-díjas Rost Andrea alakítja, aki ezt a szerepet eddig még nem énekelte operaszínpadon.

Kesselyák többször dolgozott már karmesterként a világhíres dívával. – Közhely, de legkönnyebben az igazán nagy művészekkel, akiknek nincsenek allűrjeik, érteti meg magát az ember. Rost Andrea is ilyen nagyformátumú énekes: figyel a karmesteri instrukciókra, és bármit képes és kész előhozni magából, méghozzá a legmagasabb színvonalon. Ha magamhoz vehetem a karmesteri pálcát, akkor érzem igazán, hogy hazaérkeztem.


Rost Andrea
Rost Andrea

Rendező és karmester között harmonikus viszonyra van szükség a közös alkotómunkához, a sikerhez – ezzel idén remélhetőleg nem lesz gond – mondja vidáman Kesselyák, aki saját bevallása szerint rendezőként is a karmesteri elképzeléseit igyekszik megvalósítani. Korábbi felújításai során előfordult, hogy a színészek és az asszisztensek nála jobban emlékeztek az előadás menetére, aminek egyszerű oka van: az ő fejében születik meg ugyan a darab, ám mások teszik élővé azt. Azt vallja, az apró polírozásokat már a karmesteri székből is meg lehet tenni, ilyenkor már nem a rendezőé a főszerep. A meseszerűen futurisztikus Turandotot július 24-én és 25-én láthatják a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a főbb szerepeket Rálik Szilvia, Bede-Fazekas Csaba, Cselóczki Tamás, Gábor Géza és természetesen Rost Andrea alakítják.

Szabó P. Szilveszter a REÖK-ben

Az Elisabeth című produkció legendás Halál-szerepét alakító Szabó P. Szilveszter hétfőn 19 órakor verseit és novelláit olvassa fel az érdeklődőknek a REÖK-ben. A jegyek már csak korlátozott számban kaphatók, a rajongók rohamára számítva érdemes előre megváltani a belépőket, a teljes árú 500, a kedvezményes 300 forintba kerül.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aurél, a chippendale-fiú lovas kocsin pózolt

Szeged - Hogyan lesz valakiből chippendale-fiú? Utánajártunk. A szegedi Aurél tudatosan készült a showman szerepére, Attila véletlenül csöppent a chippendale világába. Tovább olvasom