Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Kész a mormonok gyülekezeti háza

Szeged - Kápolnát, keresztelőmedencét, családtörténeti központot is magában foglal a mormonok Gutenberg utcai, kétemeletes gyülekezeti háza. Az akadálymentesített épület körülbelül 300 millió forintból, másfél év alatt készült el.
Birtokba vették új gyülekezeti házukat Szegeden a mormonok. A Gutenberg utca 23. szám alatti, tornyos épületben október 19-én volt az első istentisztelet. Korábban a Kossuth Lajos sugárúton bérelt termekben tartották összejöveteleiket. A kétemeletes ház az egyháztagok adományaiból épült, mintegy 300 millió forintból, sem állami, sem uniós támogatást nem kaptak.

– Nincsenek képek, kereszt sincs a falon, mert hisszük, hogy Jézus Krisztus feltámadt – mondta a földszinti kápolnában Tóth Zoltán gyülekezeti misszióvezető.

A közösségi ház 130 fő befogadására épült, a helyi gyülekezetnek most mintegy 100 tagja van. Fotó: Schmidt Andrea
A közösségi ház 130 fő befogadására épült, a helyi gyülekezetnek most mintegy 100 tagja van. Fotó: Schmidt Andrea

– Nálunk nincs fizetett papság, a gyülekezet felkért tagjai mondják el a beszédeiket. Vasárnaponként 10 órakor kezdődik az istentisztelet, amelyen úrvacsorát veszünk magunkhoz. A gyűlés után az evangéliumról tanulunk – hallottuk Tóth Zoltántól. A folyosókon színes festményeket helyeztek el, az egyiken például Joseph Smith, az egyház alapítója látható, amint megjelenik neki Jézus Krisztus. A 130 fő befogadására épült, akadálymentesített közösségi ház egyik legérdekesebb pontja a keresztelőmedence. Teljes alámerítkezéssel keresztelnek, az egybegyűltek pedig a medence fölötti tükörben jól láthatják a szertartást. Ilyen esemény még nem volt az új épületben.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Szegeden több mint 100 tagú, ebből 60-70 fő jár aktívan gyűlésekre. A mormonok nagyon fontos értéknek tartják a családot. Ez abban is megnyilvánul, hogy baba-mama szobát, valamint családtörténeti központot alakítottak ki. Utóbbiban bárki kutakodhat, aki el szeretné készíteni a családfáját. Mikrofilmeken tárolják az anyakönyveket, a filmeket egy leolvasóberendezéssel lehet böngészni.

A folyosókat színes festmények díszítik. Fotó: Schmidt Andrea
A folyosókat színes festmények díszítik. Fotó: Schmidt Andrea

Miért választják ezt az egyházat az emberek? Tóth Zoltán szerint általában azért, mert válaszokat keresnek, megnyugvást és kedvességet. Jelenleg Magyarországon több mint 20 gyülekezetben összesen 5000 felett lehet a hívők száma.

Nyílt nap

Az érdeklődők november 21-én 10-től 13 óráig, valamint 17-től 20 óráig nyílt napon vehetnek részt a gyülekezeti házban. 10 és 17 órakor ünnepélyes megnyitót tartanak, majd interaktív bemutatókon ismerkedhetnek az egyházzal a látogatók, akiket körbevezetnek a termekben is. Nagyjából másfél év alatt valósult meg a beruházás: a kapavágási ünnepséget 2013 februárjában, a tetőfedési ceremóniát az idén januárban tartották, és ahogy említettük, egy hete zajlott az első istentisztelet az új helyszínen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérfesztivál két napon át

Idén is megrendezik Balástyán a hagyományos Márton-napi böllérfesztivált. A kétnapos rendezvény pénteken 17 órakor Kauczki Tonuzóba zenekarának fellépésével kezdődik. Tovább olvasom