Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

KÉSZ lesz a Margit-szigeti uszoda

A Margit-szigeti Hajós Alfréd sportuszoda bővítését pályázaton elnyert szegedi székhelyű KÉSZ Kft. tulajdonosa lapunknak kijelentette: nincs veszélyben a budapesti úszó Európa-bajnokság megtartása. A dunai árvíz óta naponta hangzottak el ezzel ellentétes állítások, többek között az úszószövetség vezetője is erről beszélt.
Fotó: MTI/Balaton József
– Rajtunk nem fog múlni a július 26-ától augusztus 6-áig megrendezendő budapesti úszó-, műugró-, műúszó és nyíltvízi Európa-bajnokság lebonyolítása. Ha semmilyen váratlan körülmény nem jön közbe, egy hónappal az Eb előtt átadjuk a létesítményeket! – nyilatkozta lapunknak Varga Mihály, a szegedi székhelyű Közép-Európai Építő és Szerelő (KÉSZ) Kft. többségi tulajdonosa, a nemzetközi hírű vállalat vezérigazgatója.

Varga Mihály hozzátette, Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás közbenjárására csütörtökön hosszasan beszélt telefonon Gyárfás Tamással, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökével. Mindent tisztáztak, lezárták a többnyire félreértésekből adódó vitás kérdéseket. Azzal köszöntek el egymástól, hogy a vélt vagy valós sérelmeket félre téve mind a ketten azon lesznek, hogy olyan időben elkészüljön a sportuszoda bővítése, amely lehetővé teszi az Eb teljes körű előkészítését. Varga azt is elmondta, hogy erre a munkára mint az úszószövetség támogatóinak egyike, leginkább presztízsokokból pályázott.

– Minden híreszteléssel ellentétben a Margit-szigeti Eb helyszínén rendezett ütemben folyik a kivitelezés. Erről többször is tévesen jelentek meg információk – mondta a kivitelező cég jogi képviselője. Balázs Péter ügyvéd szerint a számos téves vagy félreérthető nyilatkozat miatt érdemes az előzményekről is beszélni. A vállalkozási szerződést tavaly augusztusban kötötték, és ebben eredetileg április 28-ára vállalták az uszoda műszaki átadását. A megrendelő pótlólag számos kiegészítést kért az építés során, emiatt módosították a megállapodásban foglaltak teljesítésének határidejét.

– A dunai árvíz azonban jelentősen megváltoztatta a kivitelezés menetét. Március 26-án el kellett árasztanunk a műugrómedencét, majd a vízkezelő gépházat (ahonnan leszereltük a már beépített gépészeti berendezéseket), illetve az 50 méteres versenymedencét, és el kellett szállítanunk a területről a fel nem használt építőanyagokat is. Ha nem árasztottuk volna el a medencét, akkor a dunai ár által befolyásolt talajvízszint-emelkedés hatására a már elkészült medencetestek egyszerűen felemelkedtek volna – elevenítette fel az elmúlt hetek előre nem látható eseményeit és azok következményeit Balázs Péter.

A legmagasabb vízszintnél lezárták a Margit-szigetet, a munkát nem tudták folytatni. Az elárasztás miatt természetesen a medencék burkolásával is leálltak. A medencéket a magas talajvíz miatt csak április 24-ére vízteleníthették. Az árvíz mintegy öt héttel hátráltatta a kivitelezést. A cég jogásza szerint ezt mindenkinek figyelembe kell vennie. A munka jelenleg a megrendelővel egyeztetve, már az árvíz hatásait figyelembe véve elkészült új ütemterv szerint halad. A károkból és a többletmunkákból fakadó költségigényekről a KÉSZ Kft. tájékoztatta a megbízót.

– Hangsúlyozva, hogy a műszaki átadás-átvétel a kivitelező, a megrendelő, az önkormányzat és a szakhatóságok szoros együttműködését igényli, a KÉSZ Kft. június végére teljesíti az üzemkész állapot elérését – mondta Balázs Péter. Az ügyvéd megjegyezte: – A KÉSZ Kft. nem az úszószövetséggel, hanem a magyar állammal áll szerződéses viszonyban. A megrendelő azonban még egyetlen egyszer sem szólalt meg az ügyben, nem jelezte, hogy elégedetlen lenne a munkánkkal, nincs is vita köztünk. A különböző nyilatkozatok hozadéka, hogy lehetővé vált a hétvégi munkavégzés, ami az építési engedély szerint az éjszakai munkavégzéssel együtt tilos volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom