Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Készíts kínai ételeket otthon!

Ha valaki nagy rajongója a kínai konyhának, akkor akár maga is elkészítheti a távol-keleti étel különlegességeket. Ebben lehet segítségére az egyik Szegeden található kínai étterem főzőtanfolyama.
- Ma csípős-savanyú levest, zöldséges sertéshús falatokat, vajban sült fokhagymás csirkét, édes-savanyú csirkét és sült tésztát készítünk - sorolja a főzőtanfolyam aktuális fogásait Liu Zhi, mesterszakács és máris hozzálát, hogy bemutassa miként is készül a csípős-savanyú leves.

Készíts kínai ételeket otthon! - GALÉRIA

18 éve Magyarországon

Liu Zhi 1996-ban érkezett hazánkba. Mesterszakácsként itt kapott kétéves munkaszerződést. Más országokba is mehetett volna, de ide lehetett leggyorsabban elintézni a papírokat. Meg sem fordult a fejében, hogy ilyen sokáig marad, de gyorsan megtanulta a nyelvet és megismerte a későbbi feleségét. Két gyermekük van, a 9 éves Zoé és a 11 éves Noel. Úgy négyévente járnak haza, akkor egy hónapot töltenek Kínában. Az első főzőtanfolyamot 3 éve hirdette meg, miután sokan érdeklődtek nála, hogyan kell kínai ételeket készíteni.

 
A havi rendszerességgel meghirdetett főzőtanfolyamokon egyszerre 8-10 főt fogadnak. A jelentkezők nemcsak végignézhetik az ételek elkészítésének folyamatát, de maguk is beállhatnak Liu Zhi mellé, majd az elkészült finomságokat el is fogyasztják az étteremben.

A kínai mesterszakács sütés-főzés közben nemcsak az adott étel elkészítésének módjáról, de általánosságban a kínai konyháról is szívesen beszél. Megtudjuk, hogy Ázsiában nem jellemző az egytálétel, sok féle fogás kerül az asztalokra, kisebb tányérokban - a körasztaloknál mindenki ezekből szed a saját tányérjára, sőt akár a mellette lévőjére is. Másnak a tányérjára szedni Kínában egyáltalán nem udvariatlanság, sőt inkább a tisztelet jele.

Megtudjuk azt is, hogy Kínában lényegesen kevesebb húst esznek, sokkal több a zöldség és a különböző tésztafélék. Az Európában igencsak népszerű kínai éttermek nagy része alkalmazkodott a helyi igényekhez, ehhez igazítják a recepteket is. - El kell árulnom egy titkot - mondja sejtelmesen Liu Zhi. - A csípős-savanyú levest nem is ismerik Kínában, ez is európai szájíz szerint készül. Ezen mindenki elcsodálkozik, de legfőbbképpen azon, hogy milyen gyorsan elkészül: 15 perc múlva már kanalazzuk is a levest.

Készíts kínai ételeket otthon!

Bakó Enikő felszolgálóként még 1998-ban együtt dolgozott a kínai mesterszakáccsal a Peking étteremben - most azért jött el, mert régóta szeretett volna megtanulni kínai ételeket készíteni. - Akkoriban sokszor bedugtam a fejem a konyhába, de nem igazán tudtam ellesni a fortélyokat. A sült tészta már egészen jól megy, de a leveseket nem sikerült jól besűríteni. Most már azzal sem lesz gond!

Így készül a csípős-savanyú leves

Másfél liter natúr húslét vagy sima csapvizet tegyünk a lábasba. Melegítsük fel, tegyünk bele apróra darabolt bambuszrügyet, fafülgombát és sárgarépát. Ha húslevet használunk, tegyük bele az apróra darabolt húst is, ha csapvízből készítjük, akkor darált sertéshús kell - legfeljebb 10 dkg. Egy evőkanál erős pistát, egy kanál sót, egy kanál sötét szójaszószt, egy kanál 20% ecetet, egy kanál barna kínai rizsecetet, kevés fekete borssal ízesítjük, majd vizes burgonyakeményítővel sűrítjük. Ha valaki kocsonyásabban szereti, akkor egy-két kanállal több keményítőt használjon. Felforraljuk, majd 2 tojást felverünk és belelocsoljuk. Pár csepp szezámmag olajat és apróra vágott friss zöldhagymát szórunk rá. Ízlés szerint változtathatunk a csípős-savanyú arányon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villám csapott két épületbe

Akadt dolguk a tűzoltóknak a tegnap éjszakai vihar miatt. Tovább olvasom