Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Keszthelyi Lajos kapta az Akadémiai Aranyérmet

A Szegedi Biológiai Központ Széchenyi díjas tudósa, Keszthelyi Lajos akadémikus vehette át tegnap az MTA közgyűlésén az Akadémiai Aranyérmet.
A Magyar Tudományos Akadémia tegnap kezdődött közgyűlésén Vizi E. Szilveszter adta át a testület magas kitüntetését, az Akadémiai Aranyérmet Keszthelyi Lajos akadémikusnak, a Szegedi Biológiai Központ kutatójának.

A kiváló, sokoldalú, nemzetközi mércével is kiemelkedőt alkotott tudós az idén februárban töltötte be a nyolcvanadik életévét. Az SZBK Biofizikai Intézetét szinte a kezdetektől, 1975-től vezette, 1989-től párhuzamosan az SZBK főigazgatója is volt. 67 esztendős korában adta át ezeket a vezetői megbízatásokat és – mint korábban többször is tudományos pályáján – új kutatási terület felé fordult. Egész alkotói pályafutását a kutatói körökben szokatlan „nagy váltások" jellemezték, egymástól meglehetősen távoli témákkal foglalkozott. Úgy lett biofizikus, vagyis a
komlex, élő anyagok fizikáját kutató tudós Szegeden, hogy előtte sikeres fizikus volt Budapesten. Az SZBK Biofizikai Intézetében később az élő világ aszimmetriáját kutatta, majd bioenergetikával kezdett foglalkozni. Sokoldalú, iskolateremtő egyéniség. Munkássága nagyban hozzájárult, hogy az SZBK nemzetközileg is elismert kutatóhely.

A kaposvári születésű professzor, aki 1975-ig Pesten dolgozott, az SZBK alapító igazgatójának, Straub F. Brunónak a hívására jött Szegedre – és évtizedekig ingázott, vonattal jött-ment, hetente kétszer utazott. Mindig hangoztatta: nyert Szegeddel. Egy korábbi interjújában nemcsak a vonatozás „előnyeit", hanem Szeged szellemi inspiráló hatását is dicsérte: „Személy szerint is profitáltam abból, hogy az SZBK Szegeden van.

Nyertem először is időt, azzal, hogy bent laktam az intézetben. Annyit dolgoztam, amennyit akartam vagy bírtam – nem kellett hazamennem... Amikor főigazgató lettem, az itteni értelmiség teljes vertikumával kapcsolatom lett. Ismerem az orvosprofesszorokat, az egyetem oktatóit, a város vezetőit, a püspök urat... Ez Pesten soha nem valósulhat meg... Az utazás pedig ragyogó alkalom a jóízű beszélgetésekre."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásfelújítás: egy hónap és legalább egymillió forint

Aki azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapok alatt csinosíttatja ki lakását, nem árt, ha legalább… Tovább olvasom