Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Készülnek a tavaszi esőkre: a táblák közepéről árkokkal vezetnék le a vizet

Csongrád megye - Csökken a belvízzel elöntött területek nagysága, de 24 önkormányzat még védekezik. A vízgazdálkodási társulat csatornakotrással készül a tavaszi csapadékra Domaszék határában. A földeken álló víz útját a gazdáknak kellene egyengetniük.
Géppel és kézi erővel kotortatja Domaszék határában a Kunhalmi-főcsatornát a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat. Ezzel gyorsítják a belvíz lefolyását az M5-ös sztráda mentén húzódó földekről. Két hete írtuk: az autópálya a víz lefolyásának természetes útjába épült. A felgyülemlett vizet két irányba egy-egy árok vezeti el. A domaszéki gazdák a sztrádakezelővel vitatkoznak, hogy takarítsa ki a saját részét. A másik felébe keresztárkokat is épített az autópálya, ezeket az akadályokat a gazdák úgy küszöbölték ki, hogy párhuzamos új árkot ástak helyette. A víznek ezen a részen tehát szabad az útja, csakhogy a főgyűjtő, a Kunhalmi-főcsatorna kapacitása nem bírt vele. A környezetvédelmi felügyelőség, hogy átvágja a gordiuszi csomót, milliós bírság terhe mellett kötelezte az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Zrt.-t és a vízgazdálkodási társulatot, hogy február végéig tegye rendbe a csatornáit. A társulat már akkor kijelentette, eleget tesz a felszólításnak, folyik is a munka. Az AKA úgy nyilatkozott: nincs jogi felelőssége a belvíz okozta helyzetben, mindig rendben tartja az árkokat. De úgy láttuk, az AKA emberei is nagy erőkkel kivonultak árkot takarítani.

A domaszéki gazdák földjéről a Kunhalmi-főcsatorna vezeti le a vizet. A vízgazdálkodási társulat most kotortatja ki. Fotó: Karnok Csaba
A domaszéki gazdák földjéről a Kunhalmi-főcsatorna vezeti le a vizet. A vízgazdálkodási társulat most kotortatja ki.
Fotó: Karnok Csaba

– Szeged környékén jelentősen csökkent a belvizes területek nagysága: 10 ezerről 6000 hektárra – tájékoztatott Kádár Mihály, a vízgazdálkodási társulat igazgatója. A szivattyútelepeket továbbra is napi 6–7 órában üzemelteti, hogy minél üresebb csatornákkal, szárazabb földekkel várhassák a márciusi, áprilisi csapadékosabb időjárást. A homokháti talajszerkezet miatt leginkább talajvizet továbbítanak. Annak ellenére nem hagyják abba a szivattyúzást, hogy a 3,3 milliós decemberi villanyszámla után gondjuk van a februári 5,5 milliós költség kifizetésével. Haladékot kértek az áramszolgáltatótól, miután a kormányzattól, úgy tudják, segítséget kapnak a kifizetésekhez. Elindult a közfoglalkoztatás is a belvízi védekezésben; az éves keretük 72 fő, ebből 22-en már dolgoznak. A napokban további 10-10 embert vesznek fel Szegeden, Tiszaszigeten, Újszentivánon. 5-5 közmunkás áll be hamarosan Algyőn, Ásotthalmon és Zákányszéken.

Sokat jelentene az igazgató szerint, ha a gazdák a táblák közepéről lehetőség szerint árkokkal levezetnék a vizet a szélekre, a csatornákba. A mostani belvíz ugyanis megmutatja, szükség lenne rá, hogy a földtulajdonosok rendezzék a terepet. Vagyis biztosítsák, hogy a táblák a szélek felé lejtsenek, ne pedig középre, ahol megáll a pangó víz.

24 település védekezik

Megyénkben 52 ezer hektár áll még vízben. Az önkormányza-
tok közül I. fokú készültséget tart Baks, Balástya, Csanytelek, Derekegyház, Deszk, Domaszék, Fábiánsebestyén, Felgyő, Földeák, Kisszombor, Mártély, Mórahalom, Röszke, Újszent-
iván, Üllés. II. fok érvényes Dóc, Makó, Nagyszénás, Pitvaros, Szatymaz, Szeged, Székkutas, Szentes és Vásárhely területén.

Olvasóink írták

 • 5. seawasp 2011. február 27. 04:53
  „Ezt olvasva, csak annyit gondolok, van elég munkanélküli, és segélyen éldegélő emberke, és azokkal - ha kell, a rendőrséggel karöltve, mert a lapát is eladható! - építhetők lennének a vízelvezetések, és oda - ahhoz a munkához -, a 1-4 osztályos is elég tudású!

  Apám mesélte, pl. Szőreg, és Deszk irányában a háború előtt - 1939 - a szentesi vízmű volt az illetékes, és minden évben teljes - lapáttal, és talicskával! - kotrást tudtak szervezni, a ,,piszkos" rendszer irányítói!

  Van mit pótolni Viktornak! Ha nem tudja a megoldást, keressen egy öreget, aki átélte azt a korszakot!”
 • 4. rókus1 2011. február 21. 19:58
  „Hát, előbb, vagy utóbb, csak rá kell jönni, hogy nincs más megoldás, mint ásni, ásni, és ásni, A gazdák is előbb, vagy utóbb, de megtanulják ezt. Azonbann, Ők azt állítják, eddig is fizették a csatorna díjat, ha ez igaz, akkor hova lett a pénz? Hova fizettek, egyáltalán létezik még az a szervezet? De ez jelen esetben most mindeggy is, legfeljebb ha elment a víz, akkor kell a jogállamban érvényesíthető követeléseket behajtani.”
 • 3. bütyök 2011. február 21. 19:04
  „hát ezt a kotrót már a múzeumban kéne mutogatni,nem hadra fogni.
  sose végeznek evvel.”
 • 2. történész 2011. február 21. 17:06
  „Nem talán még a milliárdos belvízkár előtt kellett volna ezt csinálni??”
 • 1. tol 2011. február 21. 16:49
  „de hova?????????? Komolyan, ahogy a a szerencsétlen markoló téblábol, az Üvegtigris II. záróképe ugrik be! Nézzétek meg! Azon legalább lehet röhögni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi családi darab a Chaplint idéző musical

Szórakoztató, kedves, szerethető előadás A kölyök, igazi családi színház és garantált kasszasiker. A címszereplő kisfiú, Bindics Botond őstehetség. Tovább olvasom