Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Készülnek a temetők: emlékkiállítás, ravatalozószentelés

Csongrád megye – Mind a rendőrség, mind a temetkezési cégek felkészült a mindenszentek ünnepén és a halottak napján várható megnövekedett forgalomra. A Szegeden Belvárosi temetőbe autóval csak nagyon indokolt esetben lehet behajtani, villanyvonatok viszik a látogatókat.
Fokozottan készül a rendőrség a mindenszentekre és a halottak napjára – emelte ki Zélity László szegedi rendőrkapitány kedden a szegedi Belvárosi temetőben tartott sajtótájékoztatón. Céljuk ilyenkor elsősorban a bűn- és balesetmegelőzés; az elmúlt években csak apróbb szabálysértések és kisebb, sérüléssel nem járó balesetek történtek.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy értékeket lehetőleg ne vigyenek magukkal a temetőbe, a gépkocsit zárják be, és benne értékeket ne hagyjanak. – Régebben voltak olyan bűnelkövetői körök, amelyek azokat az ingatlanokat támadták, amelyeknél kifigyelték, hogy temetőlátogatásra indultak a tulajdonosok – említette Zélity, aki javasolja, hogy az emberek beszéljenek a szomszédjaikkal, és figyeljenek oda egymásra.
Aki hosszabb útra indul, győződjön meg a gépjármű műszaki állapotáról, és lehetőleg iktasson be pihenőt. A rendőrség a temetőkben a polgárőrökkel, városőrökkel, temetőgondnokokkal együttműködve figyel a közrendre. Gyalogos járőrszolgálatot teljesítenek, ellenőrzik a parkolókat is. A korábbi évekhez hasonlóan bűnügyi portyát rendeltek el, hogy a lakásoknál a betöréseket megelőzzék.

Készülnek a temetők: emlékkiállítás, ravatalozószentelés (galéria)

Emlékoszlopok

Százharmincnyolc elfeledett I. világháborús hősi halottnak állítanak emléket Hódmezővásárhelyen, a Kincses (református) és a katolikus temetőben a Történelmi Vitézi Rend helyi csoportjának kezdeményezésére. Az október 31-én avatandó emlékoszlopokat – a két fekete obeliszken 81, illetve 37 hősi halott neve szerepel – Kovács Ferenc, a vitézi rend tagja mutatta be tegnap a sajtó képviselőinek a katolikus sírkert világháborús parcellájánál.

A Belvárosi temetőben három villanyvonat közlekedik az ünnepek ideje alatt, a megállóhelyeket kitáblázzák. Egyre jobban igyekeznek kiszorítani az autókat, így csak a súlyosan rokkant embereket fogják beengedni – tudtuk meg Balogi Dánieltől, a Szegedi Testamentum Kft. ügyvezető igazgatójától. Egyirányúsítják a temetőt, ahová csak a külső parkolón keresztül lehet behajtani, a főbejáraton csak kifelé engedik a forgalmat.

Akit gépkocsival beengednek, az a Bajai úton kell, hogy távozzon. Odabent csak az út jobb oldalán parkoljanak – kérte az ügyvezető. Közel 800 gépkocsinak biztosítanak parkolóhelyet a sírkert külső és belső parkolójában, valamint az IKV és az Ikarus előtt.

Élet Vásárhelyen

– Nem panaszkodhatunk, a vásárhelyi katolikus temető tiszta, rendezett, bár láttam már szebbet, igaz, elhanyagoltabbat is – mondta a rokonai sírját takarító Dóda József. Néhány méterrel arrébb a Székkutasról érkezett Margit, Tímea és édesanyjuk arra panaszkodott, a sírok között tenyésző gazt nekik kell kiirtani, hogy minden oldalról megközelíthessék az emlékhelyet.

A katolikus temető hivatalosan reggel 6-tól este 8-ig tart nyitva, de a kapukat éjszaka sem zárják be – ez a sírkert területén lévő evangélikus, unitárius és szerb ortodox temetőre is igaz. Október 31-én 11.30-kor az első világháborús hősi halottakra emlékezve obeliszkeket avatnak, míg pénteken 14 órától megáldják a felújított kápolnát és előtte a keresztet, ezekre eddig több mint 10 millió forintot költött a katolikus egyház és az önkormányzat – tudtuk meg Németh László plébánostól.

Készülnek a temetők: emlékkiállítás, ravatalozószentelés. Fotó: Imre Péter (galéria)

Vigyázzunk!

A gyertyákat és mécseseket úgy helyezzük el, hogy azok lángja ne érhessen el gyúlékony anyagot, amely a tűz továbbterjedéséhez vezethet. Lényeges, hogy a gyertyákat ne éghető anyagra állítsuk, és figyeljünk arra is, hogy azok ne borulhassanak fel, hiszen ha a láng a koszorúk vagy virágcsokrok éghető díszítéseit elérheti, tüzet okozhat.

Vásárhelyen két református temető található, a Kincses és a Dilinka. Utóbbival kapcsolatban korábban lakossági fórumon elhangzott: ocsmány. Megírtuk: a sírkerteket a református egyház önerőből tartja fenn, gondozza, folyamatosan takarítja, bevételeit fordítja a karbantartásra, így az előbbi megállapítás alaptalan vádnak bizonyult: – Ezek „bérpanaszosok" – jelentette ki Nagy Zoltán Imre, a susáni református gyülekezet lelkésze. Felújították a Dilinka ravatalozójának belsejét, a közeljövőben a külső részét teszik rendbe, utána a csőszház következik. A Kincses és az újvárosi Dilinka mindenszentekkor és halottak napján reggel 7-től este 8-ig lesz nyitva, előbbiben csütörtökön 10.45-kor avatják az I. világháborús hősi halottak emlékoszlopát.

Makó is készül

Makón a görögkeleti sírkert – 2 éve 3,5 millió forintból újították fel a ravatalozót – reggel 7 órától igény szerinti nyitva tartással várja az emlékezőket, míg a református ótemető reggel 8 órától sötétedésig, itt a kegyeleti istentiszteletet pénteken 14.30-kor tartják. A többi sírkert az ilyenkor szokott rend szerint látogatható.

Szentesi, csongrádi helyzetkép

Szentesen köztemető csak a magyartési településrészen található, a Városellátó rendbe tette, és gyakorlatilag nonstop látogatható. A református temetőkbe a megszokott időben lehet menni, az evangélikus 8-tól 20 óráig fogadja az emlékezőket.

Csongrádon egy temető van, minden évben nonstop látogatható az emléknapokon. A sírkert környékén forgalmirend-változásra és korlátozásokra számíthatnak a közlekedők, ezek november 1-jétől 3-áig, délelőtt 10 és este 8 óra között lesznek érvényben.

* * *

Rendezvények

Az első világháború kegyeleti és hadi emlékkiállítását rendezik meg a Belvárosi temetőben egy nagy sátorban. Szombaton közel 50 fős olasz delegáció érkezik, a megnyitót Kiss-Rigó László megyés püspök tartja 14 óra 30 perckor. A tárlat november 3-áig tekinthető meg. A gyálaréti temetőt felújították, a ravatalozó felszentelését pénteken 11 órától láthatják az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 1. Vasutas10 2013. október 29. 19:52
    „Nem vettem észre tegnap a halotthamvasztó előtt és a bajai út kereszteződésbe is üvegmécsesek voltak szét hajigálva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorszámot húztak, hogy Gyurcsánnyal beszélhessenek

Ma egész nap Szegeden tartózkodik Gyurcsány Ferenc, aki előbb az emberekkel beszélget, majd megtekint dolgokat a belvárosban. Tovább olvasom