Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Készülnek az új influenza ellen az ovikban, sulikban

Szeged - Az ovisok egy része már tudja, hogy mostanában a szokásosnál is gyakrabban és figyelmesebben kell kezet mosni, és az szegedi iskolák is igyekeznek megteremteni a H1N1-járvány megelőzésének feltételeit.
– Azért kell megmosni, mert koszos a kezünk – mondta tegnap délben a Pick-óvoda mosdójában a szappannal és meleg vízzel a kezét csutakoló egyik apróság, Simon Patrik Dávid az újságíró kérdésére válaszolva. Azt is hozzátette, hogy a koszos kéztől koszos lesz az étel is, attól pedig megbetegszik az ember.

Hogy milyen betegséget szedhet össze, azt a kisfiú egyelőre nem tudta, az óvó nénik és a dajkák viszont az ÁNTSZ honlapjáról már tájékozódtak: a közelgő H1N1-es influenzajárvány megelőzéséért kell a gyakori kézmosás, a szokásosnál is jobban figyelnek erre.

– Gyakrabban, 2 hetente fertőtlenítjük a játékokat; a kilincseket, a mosdókat és az ajtókat pedig minden étkezés után. A gyerekeknek ezerszer elmondjuk, hogyan és mikor kell használni a papír zsebkendőt, és hogy fedeles kukába kell dobni. Még a főzős és orvosos játékokba is beleszőjük a legfontosabb higiéniai szabályokat, és hogy mi a teendő, ha valakinek influenzás tünetei vannak – mondta el Muhariné Bíró Mária óvodavezető.

A gyerekek tudják, kezet kell mosni. Fotó: Miskolczi Róbert
A gyerekek tudják, kezet kell mosni.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az ÁNTSZ a napokban juttatja el az iskolákba a legfontosabb tudni- és tennivalókat tartalmazó szórólapokat az új típusú influenzáról, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt mutatják: az oktatási intézmények könnyen válnak járványgócokká. Emellett a H1N1-es vírustól a legtöbben az 5–24 éves korosztályból betegedtek meg eddig a világban. Információnk szerint a régióba érkező több tízezer szórólapból az orvosi rendelőkbe is jut majd.

– A jövő heti szülői értekezleteken foglalkozunk a H1N1 miatti legfontosabb higiéniai szabályokkal. A gyerekek most is kezet mosnak étkezés előtt, és erre figyelünk majd a továbbiakban is – mondta Mészáros Zsolt, a Béke Utcai Általános Iskola igazgatója. Elmondta: folyékony szappan ugyan van a mosdókban és az ebédlőben, kezet mosni viszont csak hideg vízzel lehet. Úgy tudjuk, ugyanez a helyzet a legtöbb szegedi iskolában.

A szegedi Pick-óvodában is gyakrabban mosnak kezet a gyerekek, mint régebben tették. Fotó: Miskolczi Róbert
A szegedi Pick-óvodában is gyakrabban mosnak kezet a gyerekek, mint régebben tették.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Radnóti-gimnáziumban ma délelőtt tartanak igazgatói értekezletet, amelyen szóba kerül az új típusú influenza elleni védekezés is – értesültünk Gál Béla igazgatótól. Az iskolavezető ugyan kissé eltúlzottnak véli a riadalmat, de természetesen megteszik az ÁNTSZ és a város által előírt intézkedéseket.

Kézmosás, fertőtlenítés, szünet

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatója szerint szappannal és meleg vízzel vagy legalább 60 százalékos alkoholos fertőtlenítővel kell kezet mosni, legalább 20 másodpercig. Gyakran le kell takarítani az iskolapadokat, asztalokat, billentyűzeteket, kilincseket, mert a vírus megtapad, és úgy is fertőz. Figyelni kell a tanároknak, óvó néniknek, ha valakin kiütköznek a tünetek az iskolában, óvodában, őket el kell különíteni, amíg a szülők értük nem jönnek. Az intézmény – az ÁNTSZ-szel egyeztetve – akár tanítási szünetet is elrendelhet, legfeljebb egy hétre, ha a betegség járványos méreteket öltene.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2009. szeptember 05. 18:32
    „Nincs benne higany, es sajna a betegseg olyan sulyos terhes noknel (most kerult az egyik komaba nalunk a varosban) hogy lehet hogy megeri a kockazatot venni. Es szerintem nem hasonlit a 70 evvel ezelotti oltashoz- de hamarosan ki fogjuk talalni amint beveztik es elkezdik majd adni az oltast....”
  • 1. mityok 2009. szeptember 05. 03:36
    „vilagszerte megoszlik a velemeny az influenza vakcinakrol. a britt egeszsegugy dolgozok egyharmada nem adatna be maganak a kockazati tenyezok miatt, hiszen meg mindenutt csak kiserleti stadiumnal tartanak oltoanyag teren. usaban is a tudosok, orvosok nagy resze ellene van az oltasoknak. ott most azt vitatjak, hogy az amivel most kiserleteznek anyag az nagyon hasonlo a 70 evekben forgalomban levohoz, amirol pedig kimutattak, hogy idegrendszeri problemakat, gyerekeknel autizmust okozhat....szemelyszerint en sem adatnam be magamnak- higanytartalmu, legyengitett virus....tomegpusztitas es ugy allitjak be mintha segitenenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetemen oktat az Állami Számvevőszék elnöke

Szeged - Kovács Árpádtól ismerhetik meg a pénzügy és számvitel, valamint a közgazdálkodás és… Tovább olvasom