Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Két-három iskola bezár?

Szegeden az óvodákban hullámzik a gyereklétszám, ám az általános iskolásoké megállíthatatlanul olvad. Az osztályok száma 2003 óta 46-tal, a pedagógusoké 98-cal csökkent. Nem nehéz megjósolni a következő lépést: két közepes méretű általános iskolára kerülhet lakat.
Hamarosan az önkormányzat térfelén pattog a labda, döntenie kell Fotó: Frank Yvette
A szegedi közgyűlés november eleji ülésén minden képviselő szembesülhetett a ténnyel: az óvodások száma hullámzik, de az általános iskolásoké évről évre csökken. 2003 óta 1342 gyerekkel kevesebb koptatja az iskolapadot. Ennek következtében az osztályok száma 503-ról 457-re olvadt – tudtuk meg Kardos Jánostól, az oktatási iroda vezetőjétől. A trendnek megfelelően a pedagógus álláshelyek száma 1169-ről 1071-re csökkent.

A belvárosi iskolákat leszámítva szinte minden városrészben beiskolázási gondokkal küszködnek. Szeged legnagyobb általános iskolája a Kossuth Lajos sugárúti 32 osztályos Rókusi. A nyolcosztályos kisebb iskolák közül a legapróbb az Alsóvárosi Általános Iskola klebelsbergtelepi tagiskolája, ahol idén sem indulhatott első osztály, vagyis a régi épület lassan elnéptelenedik. Idén már csak hat osztály őrzi a hagyományokat – tudtuk meg a vezetőtől, Novák Zsolttól. A pedagógus álláshelyek számának csökkenését vizsgálva kiderül: a legtöbb, vagyis hat álláshely megszüntetése a Dózsa-iskola problémája lett. Ebbe az intézménybe olvadt négy éve a Dugonics-iskola. Az így két épületben működő intézmény igazgatója, Tóthné Lengyel Mária elárulta: a napközi otthonos nevelők közül két pedagógustól felmentéssel és végkielégítést fizetve váltak meg, a többi érintett kolléga vagy nyugdíjba vonult, vagy fél álláshelyre csökkent a munkaideje.

A „legek" közé tartozik a makkosházi, illetve a Weöres Sándor-iskola is, ahol idén 3,5 álláshellyel van kevesebb.

A fenti adatokból úgy tűnik: Szeged 26 önkormányzati általános iskolájából annyi gyerek hiányzik, hogy akár két, közepes méretű intézményre is lakat kerülhet. Megkérdeztük, mely intézmények kerülhetnek szóba, de az oktatási iroda vezetője elhárította a választ.

A 19 önkormányzati középiskolában 2003 óta egyre nő a diákok száma, sőt: az osztályoké is, 430-ról 438-ra. Ugyanakkor a pedagógus álláshelyek száma 1224-ről 1194-re csökkent. Ez nem csak arra utal, hogy „hatékonyabb lett a rendszer". Az idei adatokból kiderül: a két legnagyobb érvágást az jelenti, hogy a Tisza Lajos könnyűipari szakközépiskolában közel 3, a Móra szakközépiskolában 1,5 álláshellyel kevesebbel gazdálkodhatnak. Ám a nyolcadikosok száma is csökken: Szegeden a múlt tanév végén 1643 diák ballagott, most 1448. E szám azt mutatja: a középiskola vezetőinek gondja hamarosan szaporodik.

Ingázók

Az iskolavárosnak számító Szegeden az ingázók is hozzátartoznak a diáksereghez. Az ovisok közül 200, az általános iskolások közül 800, a középiskolás diákok közül 3 ezernél is több fiatal érkezik más településről. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Szegeden a diákok 10–15 százaléka nem önkormányzati iskolából ballag el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommegyés csata a kórházi ágyakért

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított… Tovább olvasom