Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Két életműdíj a szegedi kontaktológusnak

Szegec - Két hét alatt két életműdíjjal is kitüntették dr. Végh Mihályt, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi docensét. Az egyiket az Európai Szemorvosok Kontaktlencse Társasága, a másikat pedig a Magyar Kontaktológiai Társaság adományozta neki.

Bár még 60 éves sincs, az elmúlt hetekben két életműdíjat is átvehetett Végh Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi docense. Szeptember közepén az Európai Szemorvosok Kontaktlencse Társasága Fick-Kalt-Müller emlékérmet adományozott neki. Ez a legmagasabb fokú kitüntetés, amelyet a társaság ad, és kétévente mindössze egy szakember érdemelheti ki hosszú időn át tartó kimagasló munkával, amely a kutatást és az oktatást is magába foglalja. Magyarországon ez idáig mindössze egy szemorvos kapta meg: Györffy István, aki a világon először alkalmazta a kontaktlencse alapanyagaként üveg helyett a műanyagot, 1987-ben vehette át ugyanezt a díjat.

A világhírű kontaktológusról nevezték el azt a díjat, melyet Végh Mihály a hónap végén vett át. A Magyar Kontaktológiai Társaság Györffy István emlékérme szintén életműdíj: azok kaphatják meg, akik a magyar kontaktológia fejlődéséhez jelentősen hozzájárultak.

Két hét alatt két életműdíjjal is kitüntették dr. Végh Mihályt, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának főiskolai docensét. Fotó: DM/DV
Két hét alatt két életműdíjjal is kitüntették dr. Végh Mihályt, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi docensét.
Fotó: DM/DV

A szegedi docens 20 éve tagja az Európai Szemorvosok Kontaktlencse Társaságának, ahol nemzeti képviselő és vezetőségi tag. A Magyar Kontaktológiai Társaságnak is ugyanennyi ideje, megalakulása óta elnöke. Mint elmondta: mégis váratlanul érték a díjak, amelyek hatalmas erkölcsi elismerést jelentenek, és nagy megtiszteltetésnek érzi.

– Annak ellenére, hogy életműdíjakról van szó, nem érzem úgy, hogy ez pályám lezárását jelentené, hiszen még tudok tovább alkotni – mondta Végh Mihály, aki rengeteg szakmai előadás és továbbképzés tartása mellett éppen most fejezi be a szakterület első magyar nyelvű tankönyvének írását, és a mai napig műt is.

A kontaktlencse nem játék. A kontaktológia, vagyis a szemészet kontaktlencsékkel foglalkozó szakterülete Végh Mihály szerint hazánkban az életszínvonalnak megfelelő szinten áll. Vagyis: a fejlettebb országokhoz képest kevesebb kontaktlencse-használatnak elsősorban anyagi oka van. A szakemberek azonban a nemzeti társaságnak köszönhetően jól képzettek, hiszen folyamatos tapasztalatcserére van lehetőségük. Mint mondta: munkája során gyakran találkozik annak a jelenségnek a káros hatásaival, amely szerint a lencsék használatát igyekeznek egyre jobban kivonni az orvosi kontroll alól – például ma már interneten is meg lehet ezt rendelni. Hangsúlyozta: ezzel az a baj, hogy a szakszerűtlen használat akár súlyos, maradandó károsodást is okozhat a szemben. Vagyis mindenképpen érdemes orvost felkeresni, mielőtt valaki akár a jobb látás reményében, akár divatból a szemébe helyez egy lencsét.

Olvasóink írták

  • 2. 140 2013. június 16. 22:24
    „Gratulálok!”
  • 1. Felhőfejes 2010. október 05. 19:06
    „Gratulálok a díjakhoz!
    Régóta ismerem, s nem csupán kiváló szakember, hanem szerény és kedves személyiség is.
    További sok sikert, jó egészséget és boldogságot kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy iskola, négy helyszínen

Négy helyszínen tanulnak a Tisza-parti Általános Iskola diákjai. A felújítási munkák miatt mindössze két osztálynak tudnak az intézményben helyet biztosítani. Tovább olvasom