Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Két előadás a legek között

Szeged - Kiválasztotta a 2013-as év 40 legfontosabb színházi produkcióját a 7óra7 online portál csapata: Alföldi Róbert szabadtéris István, a királya és a szentesi gimnazisták A legnagyobb magyar című előadása is szerepel a listán. A Szegedi Nemzeti Színház produkciói közül egyet sem válogattak be.
Azok, akik a színházi életről szeretnének tájékozódni, egyre gyakrabban keresik fel a 7óra7 portált, amit 2010 októbere óta működtet a Kultúrbrigád Kft. a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az online szaklap szokatlan elnevezése a színházi estek szokásos pár perces késéséből adódik: azt szokták mondani, nálunk az előadások mindig 7 óra 7 perckor kezdődnek. A fiatal kritikusokból, színházszerető szerkesztőkből, aktivistákból álló csapat sok hasznos tartalmat szolgáltat; az előadásokról szóló beszámolók mellett a friss információk, az adatbázisok és a különböző toplisták is segítenek az olvasónak tájékozódni. A Kultúrbrigád tagjai – Nyulassy Attila, Ugrai István, Zsedényi Balázs – nemrégiben készítettek egy szubjektív listát 2013 szerintük legfontosabb 40 magyar színházi előadásáról. „Hogy miért fontos egy előadás? Mert érdemes rá odafigyelni. Mert jó, mert tehetséges, mert hozzánk, nekünk és velünk szól. Mert segít fontos kérdéseket feltenni. Mert egyedi" – írják. A listára két Csongrád megyei produkció került fel: a Szegedi Szabadtéri Játékokon Alföldi Róbert rendezésében augusztusban bemutatott és vihart kavart István, a király rockopera és a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjainak produkciója, A legnagyobb magyar, amit a Thealter fesztiválon többször is játszottak Szegeden.

Jelenet a szegedi szabadtérin tavaly bemutatott István, a király egyik előadásból. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet a szegedi szabadtérin tavaly bemutatott István, a király egyik előadásból. Fotó: Schmidt Andrea

A vidéki teátrumok közül a Miskolci Nemzeti Színház szerepelt a legjobban: a 40-es listára négy produkciójuk is felkerült. A padlás című musical és Bródy Sándor drámája, A tanítónő – mindkettő Rusznyák Gábor rendezésében, valamint a My Fair Lady és Büchner Woyzeckje – mindkettőt Béres Attila vitte színre. Írtunk már róla: a miskolci színház új vezetése egyetlen évad alatt közel 21 ezerrel tudta növelni fizető nézőinek számát. A teátrum igazgatóhelyettese szerint titkuk a szisztematikus csapatmunka. Szezononként 16-ra növelték a bemutatószámot, szélesebb közönségréteghez szólnak a kortárs drámától a baletten és a musicalen át az operáig terjedő kínálatukkal. Nem vendégrendezőkkel dolgoznak, hanem hat alkotóból álló művészeti tanács dönt a legfontosabb kérdésekben. A rendezők nemcsak az aktuális bemutatójukra koncentrálnak, hanem folyamatosan karbantartják a produkcióikat, valódi műhelymunkát végeznek.

A 40-es toplista előadásainak többsége – összesen 27 – budapesti, de a miskolcin kívül a debreceni és a temesvári színház is képviselteti magát két-két, az egri, a nyíregyházi és a szabadkai pedig egy-egy produkcióval. A 7óra7 honlapján a közönség a Nemzeti Színház Alföldi rendezte Mephistóját és a Forte Társulat Horváth Csaba által színpadra állított A nagy füzet című produkcióját szavazta meg 2013 legjobb előadásának – mindkettő szerepel a 40-es toplistán is.

– Ez a 40 előadás nyilvánvalóan nem egy reprezentatív merítés eredménye, hiszen az érintett 33 társulat kétharmada alternatív. Ezek nem a magyar színházi élet valós arányai, hanem a válogatók ízlését, érdeklődését tükrözik. Miközben egyetlen opera- vagy balettelőadás sem szerepel a válogatásban, bábszínházi produkciót találunk benne – mondja Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója azt is hangsúlyozza: a vidéki teátrumok közül 18 nem szerepel a listán; a szegedihez hasonlóan a nemzeti kategóriába sorolt pécsi és győri színház sem. A nagy budapesti színházak közül sem szerepel mindegyik „a legek" között, így az Operaház, az Operettszínház, a Madách, a Thália, az Újszínház, a Játékszín és a József Attila Színház egyetlen produkciója sem került a listára. – Örülök, hogy Miskolc több előadással is szerepel, mert ez azt jelenti, hogy időnként vidékre is eljutnak az értékelők. A miskolciak jól is dolgoznak; új, dinamikus csapat került oda, az újdonság iránti érdeklődés is közrejátszhat abban, hogy kíváncsiak rájuk. A vidéki színházak előadásait a szakkritika nemigen követi, többnyire alkalomszerűen jut el egy-egy kritikus vidékre. Legfeljebb azokra a produkciókra jönnek el, amelyekről eleve lehet tudni, hogy valamilyen értelemben vitára ingerlőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pillangókisasszony - Rost Andreával

"Rost Andrea visszatérő vendégünk, az utóbbi években a Lammermoori Luciában és a Bohéméletben is fellépett a nagyszínházban." Tovább olvasom