Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Két és fél millióból fejleszthet a Belvárosi mozi

Huszonhárom art mozi, köztük a szegedi Belvárosi nyert a művészmozik digitális fejlesztésére kiírt kormányzati pályázaton.
Hoppál Péternek, az EMMI kultúráért felelős államtitkárának múlt év végi döntése alapján 100 millió forintból 23 mozi 28 mozitermének fejlesztése valósulhat meg. A szegedi Belvárosi mozi duplán nyert: két terme, a Csőke József, illetve a Balázs Béla terem is kapott összesen 2,5 millió forintos támogatást. Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013-tól a hagyományos filmtekercsek helyett a forgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket.

A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyre az önkormányzati tulajdonú vagy fenntartású művészmozik pályázhattak. A támogatási célok 2015-ben bővültek: projektoron kívül pénzt lehetett kapni hangrendszerre, kiegészítő berendezések és vetítővászon beszerzésére, cseréjére. A támogatás feltétele volt, hogy a fejleszteni kívánt mozi megfeleljen az art mozikra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, és a pályázó legalább 25 százalék önrészt vállaljon. A vissza nem térítendő támogatás nyerteseinek a mozitermet két éven keresztül art teremként kell működtetniük. 

– A digitalizálást mi már a korábbi évek pályázati támogatásaiból elvégeztük. Egyelőre nem kaptam hivatalos értesítést arról, hogy most pontosan mennyi pénzt ítéltek meg nekünk, mert nem közvetlenül mi pályáztunk, hanem a 25 százalékos önrészt is biztosító önkormányzat. A legfontosabb feladat most a Balázs Béla teremben a régi, elavult és kicsi vetítővászon cseréje, ami az új vászontartó állvánnyal együtt több millió forintba kerül – mondta el lapunknak Szabó Éva Andrea, a Belvárosi mozi vezetője, aki szerint ezt még az első félévben szeretnék megcsinálni. 

Egy régi moziterem teljes digitalizálása akár 15-20 millió forintba is kerülhet. A kormany.hu portálra feltöltött táblázatból kiderül: a Belvárosi mozi most elnyert 2,5 millió forintja a kisebb összegek közé tartozik. A legnagyobb támogatást, 16 millió forintot a budapesti Kino Cafe nagy- és kistermére adták, 9 millió forintot kapott a szolnoki Tisza mozi „E" terme, 8,5 millió jutott a pécsi Apolló mozinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a nagyvilágban: ˝Jó lenne, ha otthon is többet mosolyognának az emberek˝

Szegediek a nagyvilágban: ˝Jó lenne, ha otthon is többet mosolyognának az emberek˝
Olyan szegedieket kértünk arra, hogy összegezzék az elmúlt évüket, és mondják el, mit várnak a 2016-os esztendőtől, akik külföldön dolgoznak, de nem szakadt meg kapcsolatuk szülőhazájukkal. Tovább olvasom