Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Két év után csöpög a panelpénz

Szeged - Két éve leállt a panelprogram. Az akkori pályázatok töredékére jut pénz idén. Egy Olajos utcai társasház nem szállt be a felújításba, most értékfenntartó beavatkozásként legalább átfesteti a homlokzatot.
Még az idén 1,63 milliárd forint támogatást oszt szét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azokra a 2009-ben benyújtott panelpályázatokra, amelyeket korábban forráshiány miatt elutasított. A pénz összesen nagyjából 2300 lakás felújítására futja majd. Érdeklődésünkre a szaktárca azt a tájékoztatást adta, hogy a konkrét döntéseket novemberben hozzák meg.

Az utolsók egyike. Négy éve pályáztak, most csomagolják a házat a Felső Tisza parton Fotó: Karnok Csaba
Az utolsók egyike. Négy éve pályáztak, most csomagolják a házat a Felső Tisza parton.
Fotó: Karnok Csaba

Addig tehát nem lehet tudni, hogy a 700 lakóközösség közül, amelyik – információink szerint – még támogatásra vár, ki kap pénzt a renoválásra. Megírtuk: két éve az utolsó panelpályázaton Szegedről 35 társasház kért összesen 1,3 milliárd forintot. Közülük tavasszal 9-et támogatott a kormányzat, elindulhatott az energiatakarékosságot célzó felújítás. 26 lakótömb felújítása bizonytalan. A mostani pénzkeret egész biztosan csak az igények töredékére lesz elég. A minisztérium közleménye szerint ugyanis az előző kormány idején benyújtott pályázatok közel 14 milliárddal haladták meg a rendelkezésre álló pénzforrást.

Értékvesztés ellen átfestik

Az Olajos utca 1. szám alatti, 236 lakásos téglablokkos ház lakói nem tudtak megegyezni a panelprogramról, nem indultak. A szomszéd házakat viszont mind felújították, ezért féltek, hogy az ő lakásaik nagyon elértéktelenednek. Most azzal bízták meg a közös képviselőjüket, a Block 2000 Ingatlankezelő Irodát, hogy végeztessen állagmegőrző renoválást. Összesen 27 millióból alpintechnikával javítják a vakolatot és a dilatációt, valamint átfestik a homlokzatot. Ez lakásonként 100–109 ezer forintba kerül.

A Non-Stop Ház- és Lakásszerviz Bt. egy olyan szegedi paneltömbben lát el közös képviseletet, amely két éve vár a sorára. A Csongrádi sugárúti épület 40 millió forint értékben cseréltetné a nyílászáróit, és hőszigetelné a homlokzatot. Van viszont egy olyan blokkja a házkezelőnek, ahol most is dolgozik a kivitelező. A Felső Tisza part 28. szám alatti oszlop tízemeletest 62 millióért korszerűsítik; a lakók még a 2008-as szériában kaptak támogatást, de az önrészhez mindenki külön-külön intézte a kölcsönt, így elhúzódott a kezdés. Lakásonként 400 ezer és 1 millió forint közötti összegbe kerül a beavatkozás. Jablonszkiné Kasza Zsuzsanna közös képviselő úgy látja, a mostani felújítást ki lehet hozni a négy éve kalkulált árakból.

Újabb pályázatot két éve nem írtak ki iparosított technológiával épült házaknak. Panelek és téglablokkosok nem fértek bele az Új Széchenyi Terv nyári, Mi otthonunk nevű programjába. Kedd óta lehet igényelni napkollektorok felszerelésére egy másik, 3 milliárdos keretből. Ebbe se férnek bele paneltömbök, a feltételeket csak családi házak és maximum 12 lakásos társasházak tudják teljesíteni. Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár nyilatkozata szerint várható még 7–8 milliárdos keretösszegű pályázat az Új Széchenyi Terven belül, a Környezet- és energia operatív programban, de ott eddig csak cégek és intézmények pályázhattak.

Olvasóink írták

 • 11. SP 2011. október 29. 08:03
  „Ismét egy ingyen reklám a Block 2000-nek!

  Korábbi reklámcikkek voltak pl:
  Nincs umbulda a házkezelésben, vagy Kaplonyi professzor feltalálta a főmérőt.Sajtban a lyukat.

  Már az óvodában is tudják
  hogy egy "közös képviseletnek nevezett" vállalkozás profit orientált. Tehát önképviseleti a házkezelő és nem közös.
  De így könnyebb megetetni a tulajt. Kedvenc megállapítása volt,pl. hogy nincs is válság, van pénz, akkor el kell költeni.stb.

  A találmány
  definíciója szerint messze áll a mérő dolog egy tényleges találmánytól.

  Nagyon meggondolandó a reklám ellenében a panelház festése.

  Nemcsak az anyagiak miatt,
  hiszen a feltaláló szervezésében kettőt fizet egyet kap rendszer van. Az általam ismert(megtekinthető) munkáiban szigorú technológiai fegyelemsértések történt pl. a festés kivitelezésében.

  Sem megelőzőleg,
  sem a már láthatóvá vált kivitelezési hibák rendezésében nem képviselte a ház anyagi érdekeit a feltaláló. Veszteséget okozott a ház kasszájának újra.
  Pályázat nélkül a szimpatikus kivitelező "kapcsolatok" cég volt helyből a nyertes.

  Érdekes lenne tudni, hogy most ki lett a cikkben szereplő ház festésében a piktor.

  A panelház külső felülete
  úgy készült valaha, hogy fenntartás nélkül is szinte végtelen az élettartama. Azaz nincs közös költség vonzata.

  A festett felület kötelező alkalmassági ideje pár év.

  A pénz persze elköltve.
  Az akció hősök megelégedésére.”
 • 10. zsóka 2011. október 27. 19:52
  „Nálunk is 2 éve lett "becsomagolva" a ház és kicserélve a nyílászárók, hát ég és föld a különbség a gázszámlák között.
  Még most, 2 év után sem fizetek annyit, mint a szigetelés előtt. Ráadásul jobb a hőérzet is, sokkal jobban érezzük magunkat, nem süt a falakból a hideg. Igaz, az első évben egyik-másik sarok elkezdett kicsit penészedni, de azóta rájöttünk, hogy kell szellőztetni és fűteni,azóta ez a probléma sincs. Szerintem megéri megcsináltatni.”
 • 9. Mjuriele 2011. október 27. 19:42
  „Igazad van Ebgondolat, egy sikeres pályázat után megszabott százalék jut a közösképviseletnek.
  Ez több tízmilliós beruházásnál nem kis pénz.”
 • 8. tarjani 2011. október 27. 16:03
  „Ideje lenne az egycsatornás gyűjtőkémények korszerűsítését is elkezdeni, amit tavalyra ígértek (2010. júniusi 15-i levél Botka úr aláírásával). A társasház a belvárosban van, a saját erő adott, csak az állami és az önkormányzati támogatás hiányzik. Meg kell várni, amíg a 120 éves házban szénmonoxid mérgezésben családok tragédiája történhet?”
 • 7. Ebgondolat 2011. október 27. 15:56
  „Azért annak se ártana az illetékeseknek utánanézni, hogy a panelfelújítások során mennyi pénz csöpögött vagy inkább ömlött egyes közös képviselők és cégvezetők zsebébe.”
 • 6. hasika 2011. október 27. 12:14
  „IVY! Mit gondolsz akkor hogyan húznának még több bőrt rólunk :(”
 • 5. Larsson 2011. október 27. 12:12
  „A kivitelezőket kellene jól megfingatni, akik az éves csúszásokkal megkapott állami 1/3-ot egy az egyben zsebre vágják!”
 • 4. IVY 2011. október 27. 11:35
  „Fűtés korszerűsítés, egyedi gázórák/lakásonként a panelosoknak stb.stb.
  Ezek fontosabbak talán, mint a házak becsomagolása.”
 • 3. Krampampuli 2011. október 27. 11:18
  „Nem is baj! Végre lehetne foglalkozni a fűtés korszerűsítésekkel is, hogy a lakók is végre jól járjanak ne csak a kivitelezők...”
 • 2. szerencse 2011. október 27. 10:50
  „Jó lenne felülvizsgálni az eddigi panelprogramos házak pénzügyi elszámolásait,átadás-átvételi dolgait,volna mit megnézni a minőségi munkákon.Lenne egy-két érdekes dolog.”
 • 1. deszkás 2011. október 27. 10:27
  „Felhivom a figyelmét a panelfelújitóknak olyan vasalásokkal (bukó-nyiló alsó retesz) szerelik az ablakokat (3 esetben találkoztam olyannal a 4 ből) amihez már rég nincs (és szerintem nem is volt) alkatrész az esetleges javitásokhoz!! Az Elzett a gyártóhoz irányitja a delikvenst.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázadás a téli rend miatt a dorozsmai nagybanin

Több mint 900-an írtak alá a dorozsmai nagybani piacon árusító termelők és kereskedők közül petíciót annak érdekében, hogy novembertől változzon a nyitva tartás ideje. Tovább olvasom