Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Két éve áll üresen a Bartók

Szeged - Két éve került lakat a Bartók művelődési központ kapujára azzal, hogy oda hamarosan a városi ügyészség költözik. Most a vagyonkezelő mérlegel, miközben az IKV már 600 ezer forintot költött az előtte lévő járda takarítására.
2008 áprilisa óta üres a Bartók Béla Művelődési Központ Vörösmarty utcai épülete. Az 1400 négyzetméteres palotába a Szegedi Városi Ügyészség szeretett volna beköltözni a bíróság túlzsúfolt épületéből.

A ház minden tekintetben megfelelt volna az ügyészségnek, ám a gazdasági válság miatt mégsem tudtak pályázni a 300 millió forintra becsült ingatlanra. Így a 60 ügyészségi alkalmazott továbbra is a bíróság épületébe szorult, ahonnan most a Szegedi Katonai Ügyészség kerülhetne a Bartókba – a költözéssel több száz négyzetméter terület szabadulna fel. A bíróság épületének felújítása csak akkor kezdődhet el, ha onnan kiköltözik valaki.

600 ezer takarításra

Az egykori művelődési ház kulcsa az IKV Zrt.-nél van; a cég takarítja a Bartók előtti járdát, amelyet rendszeresen bepiszkítanak a galambok. Németh István igazgató elmondta, hogy a járda tisztán tartása havi 25 ezer forintba kerül a cégnek; 2 év alatt 600 ezret költöttek rá.

A közgyűlés tavaly novemberben szavazott arról, hogy az önkormányzat a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában levő Boross József utcai épületegyüttesre értékegyeztetéssel cserélné el a Bartókot – a Boross József utcai ingatlant ugyanis 60 millió forinttal értékesebbre becsülték. A város a különbözet erejéig elkezdené a Bartók felújítását. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester akkor elmondta, hogy a cserére néhány hónapot biztosan várni kell. Az elmúlt 7 hónapban nem is történt semmi. A város nem kezdett neki a felújításnak, és a toborzóiroda is ugyanott működik, ahol eddig.

– Az ügyészség után a Honvédelmi Minisztérium is visszakozott? – tettük fel a kérdést Solymos László alpolgármesternek. – A minisztériumot továbbra is érdekli az épület, az erről szóló iratokat megküldték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. Utóbbi dönt arról, hogy létrejöhet-e a csere. Amíg nincs végleges döntés, nem kezdünk hozzá a felújításhoz – magyarázta Solymos.

A vagyonkezelő kommunikációs főosztályán arról érdeklődtünk, hogy mikor rendeződhet a 2 éve bezárt épület sorsa.

– A Boross József utcai ingatlan állami tulajdon, az MNV Zrt. az elidegenítés előtt köteles megvizsgálni a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésében szereplő, a cserét megalapozó szakmai érveket és indokokat. Vizsgálni kell ennek előnyeit és esetleges hátrányait, a gazdasági számításokat, és azt, hogy az ingatlanra szüksége van-e valamely központi költségvetési szervnek állami feladatai ellátásához. A szegedi önkormányzattal tervezett cseréről csak a fenti egyeztetéseket követően lehet beszélni – tudatta az MNV kommunikációs osztálya.

Olvasóink írták

 • 4. szatyi 2010. június 25. 19:19
  „A tulaj eddig is a város volt.”
 • 3. becsei.sandor 2010. június 25. 18:48
  „Bármilyen célra használható az épület,csak a kultúrához ne legyen köze.Arra sem igény sem pénz.”
 • 2. rozator 2010. június 25. 12:38
  „szatyi! Igen, de a tulajnak!”
 • 1. szatyi 2010. június 25. 10:58
  „"600 ezer takarításra"
  Ha nem állna üresen, akkor is kellene erre költeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló piacok

Szeged, Szabadka - Agrárgazdaságának fejlesztésére közel 150 ezer eurót – mintegy 40 millió… Tovább olvasom