Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Két éve kiürült a városi bíróság

Országos összehasonlításban – a Fővárosi és a Pest Megyei Bíróságot leszámítva – tavaly a Csongrád Megyei Bíróságon helyezték hatályon kívül a legtöbb peres ügyet, összesen 167-et. Ennek az az oka, hogy a táblabíróság 2003-as felállása után szinte „kiürült" a Szegedi Városi Bíróság: soha ilyen mértékű személyi változás nem következett még be az ítélkezésben – mondta Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese.
Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese. Fotó: Segesvári Csaba
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának összesítése szerint – pusztán a statisztikából kiindulva – a Csongrád, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében működő helyi bíróságokon ítélkeztek
a legrosszabbul 2005-ben. Csongrád megye sereghajtónak számít: az öt városi és a munkaügyi bíróság 1362 fellebbezett ügyének 12,3 százalékát helyezte hatályon kívül a megyei bíróság.

Ezek a számok azonban önmagukban nem mutatják, mennyi volt a jó döntés, azon ügyek száma, amelyek már első fokon, a helyi bíróságokon jogerősen befejeződtek és nem fellebbezték meg őket – magyarázta Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. Tavaly a helyi bíróságok mintegy 10 ezer 500 pert fejeztek be, ezek több mint 80 százaléka az első fokon jogerőre emelkedett. A megfellebbezett ügyekből pedig összesen 167-et helyezett hatályon kívül a megyei bíróság, vagyis a befejezett ügyek alig másfél százalékát.

Az, hogy a megyék közötti rangsorban a Csongrád Megyei Bíróság a sor végére került, Cseh Attila szerint nagyrészt az ítélőtábla 2003-as felállítására vezethető vissza: a Szegedi Ítélőtábla 21 bírájából 18-at a Csongrád Megyei és a Szegedi Városi Bíróságról helyeztek át. 2004 elejéig további három nagy tapasztalattal rendelkező megyei bírósági tanácselnök, illetve bíró is nyugdíjba vonult, és sok, a szakmában „öreg rókának" számító igazságügyi alkalmazott távozott.

Hiányoznak a gyakorlott bírák

Azokban a nagyvárosokban, ahol szintén felállították a táblabíróságot, hasonlóan rossz eredmények születtek: gazdasági ügyekben a Fővárosi Bíróságon még a Csongrád megyeinél is magasabb a hatályon kívül helyezések aránya, Győr-Moson-Sopron és Baranya megye pedig csak egy hajszállal jobb Csongrádnál.

Ebben az időszakban – a bíróság történetében példa nélküli módon – szinte kicserélődött a megyei bíróság bírói kara, a távozott megyei bírák helyére főként a Szegedi Városi Bíróság bírái kerültek, az ő székükbe pedig kezdő bírókat neveztek ki. Utóbbiak részben folytatták a megyére került kollégák munkáját, „beleültek az ügyeikbe", illetve újakban rutin nélkül kezdtek el ítélkezni. Azok az ügyek, amiket ebben az időszakban intéztek, 2005-ben kerültek másodfokra és okozták azt, hogy 12,3 százalékukat hatályon kívül kellett helyezni.

A bíróságon, észlelve a helyzetet, már 2005 elején intézkedési tervet készítettek: a bírói függetlenség megőrzése mellett igyekeznek szakmai tanácskozásokon, kollégiumi üléseken segíteni a kevesebb gyakorlattal rendelkező bírák munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három az ópusztaszeri első ember

Hárman is polgármesternek tartják magukat Ópusztaszeren. A kétezer lelket számláló településen áll a… Tovább olvasom