Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Két évig is tarthat egy pénzintézettel szembeni per

Hatalmas érdeklődés övezi a bankokkal szemben indított pereket, pedig a felperesnek kedvező ítéletek sem jelentenek pénzben kifejezhető hasznot. Egy szegedi ügyvéd szerint aligha éri meg a devizahitelek miatt bíróságon támadni a pénzintézeteket.
Rendkívüli érdeklődés övezi a bankok ellen indított pereket, legutóbb egy OTP-vel szembeni ítélet kapott nagy visszhangot. Milyen anyagi haszna lehet egy részben semmisséget megállapító nyertes pernek?

– A bíróság megállapíthatja a devizaalapú hitelszerződések egyes rendelkezéseinek semmisségét, de ettől még senki sem fog kevesebbet fizetni – vélekedett egy neve mellőzését kérő szegedi ügyvéd. A bankok ellen megnyert devizahiteles perekről kérdeztük. – Ahány pénzintézet, annyi szerződés. A Kúria állásfoglalása szerint nem törvényellenes, ha a bank devizában tartja nyilván a hitelszerződést, ugyanakkor követhettek el a bankok hibákat, így lehetnek érvénytelen szerződésrészek.

Az eddig ismertté vált ítéletek kapcsán az ügyvéd kifejtette, a bankok egyoldalú szerződésmódosítása nem lehet szubjektív, kellően indokoltnak, jogszabállyal összhangban állónak kell lennie. – A tavaszi, OTP ellen nyert perben a bíróság kimondta: ha a bank a folyósításkor vételi árfolyamon számolta a svájci frankot, akkor törlesztéskor is így kell tennie. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a szerződéskori, azaz 2006-os árfolyamon kell a törlesztőrészletet kalkulálni, hanem az éppen aktuális, vételi árfolyamon. A különbség a napi vételi és eladási árfolyam között mindössze pár forint. Ha úgy számolunk, hogy az adós 2006-ban 6 millió forint svájcifrank-alapú hitelt vett fel, akkor ma havonta jellemzően 350 frankot törleszt (mintegy 84 ezer forintot). Az eladási és vételi árfolyam közötti különbség így havonta mindössze 1500-1700 forintot jelent, ezt az összeget követelheti később vissza az adós. Ezen sokat nyerni nem lehet – magyarázta az ügyvéd.

Kétharmados árfolyam-növekedés

Míg 2008-ban egy svájci frankért mindössze 150-160 forintot kértek, addig idén decemberben 236 forintnál állt a kurzus. A közel kétharmados növekedés a törlesztőrészletre is kihat, egy kezdetben 50 ezer forintos hitel ma havonta 80 ezer forinttal terheli a családi kasszát.

A jogász szerint „túl nagy a várakozás" a banki perekkel szemben. – Az egyik legutóbbi, devizahiteles által indított, egyébként nyertes perben a bíróság kimondta: lehet egyoldalúan módosítani, az „árfolyamváltozás becslése nem kötelező tartalmi eleme a szerződésnek". Ebből az következik, a banknak nem „kell" tudnia, hogyan fog változni a devizában felvett hitel árfolyama.

Kérdésünkre, hogy érdemes-e a devizahitel-szerződések miatt a bankot perelni, a szegedi ügyvéd elmondta: el lehet érni, hogy a bíróság kimondja, a kölcsönszerződés egyes pontjai érvénytelenek, de hogy ennek milyen anyagi következményei lesznek, az egy újabb perben derülhet ki. – A kereset benyújtásától 1,5 év alatt lehet eljutni az első fokig, a másodfok újabb fél év. A sikeres érvénytelenségi kereset után, ha a bankkal nem jön létre megállapodás, újabb pert lehet indítani. Addig viszont mind az ügyvédet, mind az illetékeket a felperesnek kell finanszíroznia. Százezrekbe is kerülhet a per, a nyereség pedig igencsak kérdéses.

A Kúria – korábban Legfelsőbb Bíróság – a múlt héten tette közzé iránymutatását a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességtelenségéről. A 10 pontos, terjedelmes indoklással kiadott vélemény nagyon sok szempontból támadhatóvá teszi a hitelszerződéseket, így az iránymutatásnak várhatóan nagy hatása lesz a devizahiteles ügyekre – írja a HVG. Kiemelik: bár a törvény betűje szerint a Kúria véleménye nem kötelezi a bírókat, de azt a gyakorlatban a bíróságok mégis követik.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. alfa7 2013. március 01. 10:16
  „Nálam 1,6 millió Ft kerülne visszatérítésre, ha a Bank által egyoldalú hiteldíj emelések semmisek lennének. Tehát igenis megérné perelni. Főleg ha az ügyvédek nem így állnának hozzá a témához...”
 • 38. deszkás 2012. december 28. 21:28
  „Látod RÓZSAKERT! Ezért nem kellene a külföldi magyaroknak az itthoniakról szavazni (is ) ,mert halvány gőzötök sincs mi folyik itt!”
 • 37. J.G. 2012. december 26. 10:10
  „Maradjunk annyiban, hogy bármi évekig tart a bíróságokon, szóval csak az fogjon bele bármibe, akinek van ennyi ideje rá.
  Éljen a magyar igazságszolgáltatás.”
 • 36. czindi 2012. december 25. 19:50
  „29. rózsakert, nálam is karácsony van, visszafogom magam.
  Te bizonyára igen nagytudású és művelt vagy, én csak egy szerény, akkor az ország egyik legjobb középiskolájába jártam ,és jeles eredménnyel "értem". Nem is vagyok egy közgazdász zseni, mint te, val. ezért is vettem föl a hitelt
  ( amit egyébként becsülettel fizetek a becstelen bankoknak. ) Viszont hogy olvasni nem tudsz, az biztos. Azért még egyszer megpróbálom leírni: nem a megemelkedett svfrank/ft-al van problémám! De: fölemelték a kamatot, miközben lenyúlnak rólam emelt kezelési költséget, van pofájuk még a vételi-eladási különbségen is keresni! Ha ez nem becstelenség, akkor tényleg menj és tágíttasd ki valahol az agyadat!”
 • 35. rózsakert 2012. december 25. 19:40
  „32.deszkás 2012.12.25. 18:14

  Kedves Úr---már írtam-vicc,---hogy <moderálva>juk sincs arról mit miért tesznek ott <moderálva>ban---írigység és mindig más a hibás...---ez az uralkodó mentalitás ott.....és most finom leszek----megmosolyogtató !

  Itt , aki chf-ben adósodott el ---éppen úgy szív,mint hunniában---de nem értetlenkednek----nagy különbség !

  Leírtam , hogyan és mit kell kiszámolniuk a paritásokkal---de kár a szóért----a fundákról sincs fogalmuk !

  Persze nem csodálkozom !”
 • 34. Ajozsi 2012. december 25. 19:27
  „33. Nem akarok különösebb vitát nyitni. Nyilván azért vettük fel mert kedvezőbb volt a forinthitelnél ,de benne volt a rizikó. Nem jött be. Senki nem kényszerített, hogy ezt válasszuk.”
 • 33. vélemény 2012. december 25. 18:23
  „31. Ajozsi
  2002 előtt miért nem volt ennyi devizaalapú hiteles?”
 • 32. deszkás 2012. december 25. 18:14
  „RÓZAKERT! Én a te erdődbe? Akkor rajtad kívül mindenki analfabéta? Akkor te nem egy fidesznacsalnik lehetsz. Mert azok se csaholták. Nemszámóniérteni.”
 • 31. Ajozsi 2012. december 25. 17:32
  „Ami az eddigi hozzászólásokból lejött:
  -(30) Gyurcsánynak meg kellett volna tiltani a frankhitelt (a következményeit még elképzelni is rossz! )
  -csak annak van esélye ,aki tudja bizonyítani ,hogy kényszerítették a hitelfelvétekre
  Én is belevágtam ,a szerződést elolvastam , megbeszéltem hozzáértőkkel, az ügyintéző felhívta a figyelmemet a kockázatokra. Megpróbáltam ,megszívtam.”
 • 30. vélemény 2012. december 25. 15:59
  „28. Mjuriele
  Felvettünk 6 millát, fizetjük 4 éve és majdnem 12 millával lógunk.
  ebben az a legszomorúbb h valakitől elveszik a lakását még akkor is fizetni kell.
  Tehát lakása nincs amiben él mégis tartozik.

  A kormány feladata lenne rendet rakni.
  - Azokat kellene előszór elszámoltatni, akik ennek a lehetőségét megteremtették. Kezdve a D209-el és Fletőval.”
 • 29. rózsakert 2012. december 25. 14:55
  „27.czindi 2012.12.25. 10:53

  Karácsony lévé vissza fogom magam....de segítek---bár unom-mert a hunniai --olvasom-de nem értem---még mindig meg an Önöknél.5 éve 2007-ben , mondjuk óktoberben volt az euro-chf paritás---volt csúcson 1.68...csúcson....ugyanekkor euro - huf paritás volt 260ft....tehát chf -huf paritás volt....egy osztás következik...ez általános 5. osztály....kb-----260 osztva 1.68 = 154.76ft...per chf.....na most ugyi euro huf 292 ft euro chf paritás 1.2075 ---ezek az adatok a forex középárfolyamok tegneap esti 23-órás záróval!!!!!!!!----

  tehát CHF-HUF TEGNAP ESTI PARITÁS.....241.82ft......és jé tényleg annnnnnnnnnnnnnnyi!!!!!!

  AKI EZT NEM ÉRTI-AZT VISSZA AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA....EZT AZ EGY SZORZÁST VAGY OSZTÁST KELL A BÍRÓSÁGNAK MEGCÁFOLONIA!!!!!!!!ENNYI!!!!

  AKI EBBEN ÖSSZE AKARJA VELEM KÖTNI A BAJUSZÁT....HÁT-NAGYON KÖSSE FEL A GYATYÓJÁT !

  minden más szöveg-sírás-rívás-bizoníítgatás....ÉRTELMETLEN!!!

  hogy a chf neerősödött az eurohoz képest....ez pedig előte már 2-szer úgyan ilyen brutális mértékben megvalósult....HISZEN CHF ÉS USD IS MENEDÉKDEVIZA---ENNYI!!!

  tehát általános iskola 5. osztály !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-----osztás tizedesjeggyel !!!”
 • 28. Mjuriele 2012. december 25. 12:34
  „Hát elég fars cikk, az ügyvéd mért nem adja nevét a véleményéhez?
  Mi is pereskedünk, több ismerősünk is.
  Ezt látjuk egyetlen kiútnak.
  Felvettünk 6 millát, fizetjük 4 éve és majdnem 12 millával lógunk.
  ebben az a legszomorúbb h valakitől elveszik a lakását még akkor is fizetni kell.
  Tehát lakása nincs amiben él mégis tartozik.

  A kormány feladata lenne rendet rakni.

  Én is olvastam egy cikket az egyik újságban.
  Ahol Léhmann György(remélem jól írom)arra buzdít hogy akinek a lakását elárverezték az indítson kártérítési eljárást.
  Nagyon sajnálom ezt a rengeteg embert és családot akit tönkretettek.

  És lehet írni nyugodtan hogy nem volt muszáj felvenni.
  Panellakást vásároltunk.
  Nekünk nem volt aki a seggünk alá toljon egy lakást és mivel annyiba került akkor mint az albérleti díj inkább ezt választottuk.”
 • 27. czindi 2012. december 25. 10:53
  „26. rózsakert, te nem kert vagy, csak rózsa, ill. annak is inkább csak a tövise...ha már ilyen "fejlett" vagy közgázilag, miért nem figyelmeztetted az embereket előre? Nem "erején fölül vállat" senki, csak utólag be lett csapva. És ha azt hiszed, hogy itt csak az fölvételkori és a mostani (pl) svfrank árfolyama közti különbséget fizettetik meg, nos akkor inkább tényleg halgass, de mélyen!
  És valóban nem egyedileg kellene pereskedni, hanem nagy, erős és szabadságharcos kormányunknak kellene beavatkozni, hatékonyan ( és nem csak saját embereinek védelmében - lásd lakáshitel, 180 ft/svfr ) És most ne gyere azzal, hogy ez mindenkinek adva volt: szted kinek volt 20-40 millája, hogy egyben kifizesse? Ha kitalálod, tied a hangszóró...)”
 • 26. rózsakert 2012. december 24. 23:27
  „25.deszkás 2012.12.24. 21:58

  A legjobb szándékom mellett is csak mosolyogni tudok ezen a sok-sok "gazdasági szakemberen"-aki itt írogatja kis véleményét.
  Ha valaki erőn felül vett fel sajnálni való , de így járt , legközelebb majd jobban vigyáz.
  Néhány apróságot lehet támadni-de a lényeg-a deviza ERŐSSÉG VÁLTOZÁSA-EZ EGY KÖZGAZDASÁGI AXIÓMA---sajna bíróság független

  ----meg kell nézni a napi és a hetes chartot----a lényeg leolvasható----a kedves hitelt felvevőtől is joggal elvárható-hogy megnézze ,mit és milyen paraméterek szerint-.vesz fel-----AMI HUNNIÁBAN NEM MEGY !!!

  de hogy lássa,milyen kedves vagyok...egy jó tanács...gbp-cad short...és euro-gbp szintén short-------érdekes--ezek is mozognak.......a gbp-cad shortom 1.6085-ről le fog menni 1.5855 alá.....max 2 hét......ez több,mint 200 pip------most pereljem be valamelyik nemzeti bankot-mert beavatkozik vagy éppen nem????? vicc!!!

  200 pip 100k-s tételnél 2000 cad haszon...számoljon !!!.....KARÁCSONYI AJÁNDÉK !!!

  Köszönöm az aggódást , nagyon kedves , de az erdő az enyém és csak az megy oda-akit benegedek !”
 • 25. deszkás 2012. december 24. 21:58
  „RÓZSAKERT! Fütyüljél az erdőben nehogy kivágjanak.”
 • 24. Logaritmus 2012. december 24. 20:14
  „15 Azt mondod nekem, hogy a szerződést nem mutatták meg és úgy írtad alá? Nem tudtad volna egy ügyvédnek megmutatni? Elég érdekes...

  16 Ez pedig egy ügyvédi reklám akar lenni egy szegedi ügyvédnőnek? :) Egy megnyert per csak egyetlen szerződésre vonatkozik, amivel kapcsolatban a per folyt! Ha valaki megnyer egy munkaügyi pert nem lesz az összes munkaszerződés Magyarországon. Ha jogerősen (!) nyert saját magának pert az csak rá vonatkozik.”
 • 23. rózsakert 2012. december 24. 19:41
  „21.JABBA
  2012.12.24. 18:13

  EZ AZÉRT HÜLESÉG,MERT ISMERŐS AZ EURO HITELEÉT EURÓBAN FIZETTE KI.... nagybetű nem a véletlen műve !!!”
 • 22. rózsakert 2012. december 24. 19:39
  „huha...és JÉZUSKA...vele ki fog foglalkozni???...MEGINT A CSÚNYA PÉNZ!!!!

  a sok-sok gazdasági zseninek üzenem :-VAN ITT JÓNÉHÁNY BELŐLE !!!

  - nem kell hitelt felvenni
  - az árfolyamok ---az euro-huf és euro -chf deviza párok szorzóiból adódnak------ehhez képest a swap és kamat másodlagos....a LÉNYEG A DEVIZAKERESZTEK(SZORZÓK ) MINDENKORI ARÁNYA !

  -PERSZE EGYSZERŰBB A BANKOKAT SZIDNI-MINT SAJÁT FELELŐSSÉGET FELVÁLLALLNI !”
 • 21. JABBA 2012. december 24. 18:13
  „CHF-es hitelem van a Lombardnál. A multkor megkérdeztem, hogy fizethetem CHF-ben a havi törlesztőmet, mire azt a választ kaptam, hogy nem. Nekem ez is érdekes. A saját hitelemet, ami CHF, miért nem lehet nekem CHF-ben fizetnem?”
 • 20. deszkás 2012. december 24. 17:35
  „Ami lemaradt: mikor még csak készült az OTP erre akkor egy Angliában élő magyart kérdeztem megteheti e az állam ezt: Azt válaszolta: az állam igen de a bank nem mert abban a pillanatban a betétesek kiveszik a pénzt és összeomlik. Miért teszik a betétesek ezt nem érintettek,kérdeztem vissza: mert ha az adóstól többet kérsz akkor abban én is kérek mint betétes. Tudjuk nálunk nem történt meg de ez Magyarország. Hát igen ahol működik az állam. Boldog Ünnepeket!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez történt Csongrád megyében 2012 májusában

Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év negyedik hónapjában. Tovább olvasom