Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Két fodrász, közös életút, híres vendégek

Szeged - Negyven éve dolgoznak együtt. Azóta váltják egymást hetente, délelőtt egyikük, délután másikuk csattogtatja a hajvágó ollót. A két szegedi fodrász, Tanács István és Savanya Balázs (mindketten 62 évesek) mesélt a mögöttük lévő négy évtizedről, munkájukról.
Az idősebb szegediek még emlékezhetnek rá, hogy a nagyállomással szemben a sarkon volt egy fodrászüzlet. A becsületes neve 10. számú üzlet. Nyolcan dolgoztak ott. Tanács István és Savanya Balázs is. 1969 óta mindig azonos üzletben, de váltott műszakban. Még a szék is azonos volt, amire leültették a vendéget.

– Mibe került 40 éve egy hajvágás?

Hajvágás 3,6 forintért

– 3 forint 60 fillér – vágták rá egyszerre, így semmi kétség nem fér hozzá, hogy jól emlékeznek. Annyiba került akkoriban egy kiló kenyér is, így ha most 1000-1200 forint egy hajvágás, akkor nem is eszünk olyan drága kenyeret, de ez egy másik történet.

– A borotválásért 1,70-et kértünk, a fizetésünk 1700 forint volt – toldotta meg Tanács István. Azt is elmondta, nagy volt a forgalmuk, mert sok utas beugrott hozzájuk, mielőtt felszállt a pesti vonatra, a paprikagyáriak odajártak, miként az alsóvárosiak jelentős része.

Akasztják a hóhért. Savanya Balázs frizuráját kollégája, Tanács István igazítja. Fotó: Gyenes Kálmán
Akasztják a hóhért. Savanya Balázs frizuráját kollégája, Tanács István igazítja.
Fotó: Gyenes Kálmán

1984-ban bezárt az üzlet, akkor a Széchenyi térre kerültek az 1. számúba. Ott István és Balázs 11 évet húzott le, onnan átmenetileg a Mars térre kerültek, 12 éve pedig a Kölcsey utcában dolgoznak.

Kevesebb borravaló

Nem titkolják, ez borravalós szakma, ám az utóbbi időben már kevesebben toldják meg az összeget, mint régen. Pedig két esztendeje már árat sem emeltek, hogy megtartsák a kuncsaftokat. A gazdasági válság ott mutatkozik meg, hogy akik másfél havonta jártak hajat vágatni, azok jó, ha 2-3 havonta kinyitják az ajtót.

– Említsenek néhány hírességet, aki beleült a fodrászszékükbe!

Foci és kertészkedés

– Bába István ügyvéd, Papp Gyula tanácselnök, Csonka István elnökhelyettes. De járt az üzletbe Varga Mátyás díszlettervező, Vaszy Viktor karmester is.

Igaz, más műszakban dolgoznak, de mindennap találkoznak, kerítenek időt egy kis eszmecserére. Megtudom, István szívesen beszélget a vendégekkel a sportról, a fociról, Balázs inkább a kertészkedésről. Azt azonban hangsúlyozták, csak akkor fejtik ki véleményüket, ha a kuncsaft kíváncsi rá, mert nem akarnak tolakodó lenni. A törzsvendégekkel más a helyzet, náluk tudják, ki mire vevő, mit akar. A sztorizás közben kiderült, mindkettőjüknek akadt már olyan „kedves" vendége, aki fizetés nélkül távozott. És olyan is, aki extra kívánsággal állt elő: vágjanak mintát, figurákat a hajába. Őt inkább fiatalabb kollégákhoz irányították. Elárulták, a születés- és névnapokat immár 40 éve megünneplik. Mindig úgy koccintanak: – Jövőre ugyanígy, ugyanitt.

Olvasóink írták

 • 11. csipcsup 2009. március 30. 08:51
  „Mignon! sajnos már Mánik Laci sincs közöttünk, tavaly óta az égiek között szaladgál és tüsténkedik vagy lehet, hogy végre megpihen..”
 • 10. kakoszeged 2009. március 30. 07:57
  „De jó kis pofák lehetnek...a további munkájukhoz jó egészséget kívánok én is!”
 • 9. cyt 2009. március 30. 07:47
  „Hát igen, ez az életvitel, ez a szakmaszeretet, és ez az emberiesség hiányzik TOTÁLISAN a Kóka János - Bajnai Gordon -félék "5-10 évente váltani kell, mert ma ilyen a világ" jelmondatú életviteléből. Ezért nincs is aztán a mai szoclibes oldalon egyetlen egy megbecsült, elismert, tapasztalt SZAKEMBER, csak felkapaszkodott ficsur, és maffiózó sikerfigeura.

  Ez szép cikk volt dm. Isten éltesse a szakmájukhoz hű maradt, és ezéltal valóban mesterekké vált "borbélyokat" - és a férfi fodrászokat (!) is.”
 • 8. madártej 2009. március 30. 07:45
  „A Balázs már gyerekkoromban vágta a hajam, mostanában nem, de emlékszem rá, milyen kedves ember volt.”
 • 7. Mignon 2009. március 29. 23:15
  „6. "zenga".

  Ez, szep volt.

  Megertelek.”
 • 6. zenga 2009. március 29. 22:20
  „Eszembe jut az urakról a nagypapám.. 5éve már, hogy meghalt, de ő is ,,borbély" volt- ahogy ő mondaná, és 90éves koráig dolgozott.Az utolsó 15 évben már nem volt üzlete, de a régi jó barátokhoz házhoz járt. Ha ette a levest a drágám, már remegett a keze, de ha olló volt a kezében sosem.. kicsit nosztalgiáztam..”
 • 5. Mignon 2009. március 29. 17:51
  „A cikkröl jut eszembe, hogy ugyan, ne feledjük mar el, a
  szegedi Manik-csaladot!
  Idösebb Manik bacsi evtizedekig volt a Szinhaz maszkmestere, utana, fia
  Laci vette at ezt a helyet!
  Remelem, olvassa a cikket, szia, es sok boldogsagot Neked,
  es a Manik csaladnak!”
 • 4. _palla_ 2009. március 29. 17:17
  „MIndig jó olyanokról olvasni, akik szeretik a munkájukat.”
 • 3. libero 2009. március 29. 13:56
  „Remélem még sok frizurát készítenek!Jó egészséget kívánok az uraknak, és hajrá Röszke!”
 • 2. d.erika 2009. március 29. 11:45
  „Gratulálunk Balázs ,és büszkék vagyunk ,hogy egy ilyen kellemes ember a szomszédunk.!!!!!”
 • 1. morci 2009. március 29. 10:05
  „Aranyosak....remélem én is tudok még hajat vágni ilyen koromra.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rotátorok hangja száll Gyálaréten

Gyálarét - A jó időnek köszönhetően benépesültek a gyálai kiskertek is. Hiába volt tegnap munkanap, délelőtt igen sokan rotátoroztak, gyümölcsfát és szőlőt metszettek a hobbitelkükön. Tovább olvasom