Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Két gyerekért havi 114 ezer forint nyugdíj, nulláért 70?

Szeged - Szakmailag rossz, politikailag keresztülvihetetlen Németh György szakértő szerint az a nyugdíjtervezet, amely büntetőpontot adna a gyerekteleneknek és azoknak, akiknek egy gyermekük van.
– Nem fogok még egy gyereket szülni, csak hogy kedves legyek a kormánynak. A férjemnek nincs munkája, alkalmi megbízásokat kap, jó, hogy egy év után én visszamehettem dolgozni – csattant fel egy hónapja a 33 éves Judit a Népesedési Kerekasztal javaslatát hallva.

Nyugdíjtervezetük előbb és több nyugdíjat adna annak, aki több és képzettebb gyereket nevel. Megkérdeztük a szegedi fiatalasszonyt, mit szól Harrach Péter KDNP-frakció-vezető minapi kijelentéséhez, hogy akár szeptemberben támogathatja a kormány a tervezetet.

És hogy másnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter cáfolta: nem terveznek változást. Judit legyintett: „Az őszi választás előtt nem merik kimondani, mi lesz. Én most kérnék kedvezményeket, nem a ködös jövőben".

 Pontozás

A Botos-féle 2012-es „gyerekpontozás" a gyerekteleneket és az egygyermekeseket, vagyis a többséget bünteti. Gyerektelenek: mínusz 5,5 pontot – 70,7 ezer Ft/hó nyugdíjat adna. Egygyermekesek: mínusz 3,7 pont – 85 ezer Ft/hó. Kétgyermekesek: nulla pont – 114 ezer Ft/hó. Háromgyermekesek: plusz 2,2 pont – 131,8 ezer Ft/hó. Négygyermekesek: plusz 3,5 pont – 142,3 ezer Ft/hó.

A Népesedési Kerekasztal tervezetéről júniusban Botos Katalin, a szegedi egyetem professzor emeritája, a javaslat egyik kidolgozója elmondta: pontozná a szülőket a felnevelt tanult gyerekek száma szerint. A szülők kettőnél kevesebb gyerek után alacsonyabb nyugdíjat kapnának, mint ami járna, vagy hosszabb ideig kellene dolgozniuk.

Németh György nyugdíjszakértő nagyon rossz megoldásnak tartja és masszívan ellenzi Botos Katalin ötletét. Javaslata szerint a magas jövedelműeket engedné kilépni a nyugdíjrendszerből. Ha három gyerekük van, akkor részben, ha négy, akkor pedig teljesen.

A közgazdász Alessandro Cigno olasz demográfus elmélete alapján nekik nem adna nyugdíjat, ennek fejében aktív korukban nem a 26 százalékos szociális hozzájárulási adót fizetnék, hanem a pénzt a gyerekeikre költenék. Így az időskori biztonságukat a gyerekeiktől várhatnák. Magyarán ott várná az újabb gyerekek születését, ahol már eddig is volt, nem ott, ahol nem vagy csak egy születik. Elgondolása azon a filozófián alapul, hogy kétféleképpen készülhetünk fel az időskorunkra: vagy megtakarítással, vagy gyerekneveléssel.

A cél megfogalmazásában Németh György egyetért Botosékkal: meg kell emelni a termékenységi arányszámot. Botosék viszont a gyerekteleneket vagy egygyerekeseket akarják rávenni büntetőpontokkal, hogy szüljenek, mondván, az a nagy tömeg. Tervezetüket a szakértő szerint nem a kormányzattal egyeztetve melegítették fel most, hanem olyan helyzetet akartak teremteni, hogy a kormányt belehajszolják ebbe a zsákutcába.

– Jó ötlet, hogy a kormány ezt megtorpedózta, mert túl magas szintre emelkedett a probléma Harrach megszólalásával, arra reagálni kellett valamit. Én a minisztériumnak írt anyagaimban óvtam a direkt megfogalmazástól, mert az emberek többségének elfogadhatatlan lesz ez a tervezet, és nagyon ingerülten fognak reagálni. Vagyis amellett, hogy szakmailag rossznak tartom, politikailag keresztülvihetetlen és kontraproduktív. Nem csak a választások miatt – jegyezte meg Németh György. Úgy látja, a nyugdíjrendszerhez legkésőbb a következő ciklus elején hozzá kell nyúlni, hiszen 2015-ben több tíz milliárd hiányzik majd a nyugdíjkasszából, két év múlva pedig jóval több mint száz milliárd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek a Mátyás téri búcsúban és a körmeneten

A Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepén óránként tárlatvezetések indultak az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontba. Tovább olvasom