Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Két gyermekkel tették az utcára hétfő este

Szeged - Két gyermekkel rakta főbérlője utcára Gelle Imrét, aki egy hetet kapott a költözésre, miután eladták fejük fölül a lakást, de csak jövő hónaptól lesz új albérlete. A saját és párja gyermekét egyedül nevelő apa havonta 15 ezer forintot oszt be hármukra – ezt elvitte most a kaució. Most már nemcsak ennivalójuk, lakásuk sem lesz a következő napokban.
Megtörtént, amitől Gelle Imre rettegett: hétfő este, amíg nem volt otthon, két lányát a főbérlő kirakta otthonukból és lecserélte az ajtózárat. Mire hazaért, a 15 éves Vivi és a 3 éves Alíz már a folyosón várták azzal a néhány holmijukkal, amit maguknak össze tudtak szedni.

– A lányok az estét egy ismerősünknél töltötték, én nem aludtam – mondta el az édesapa, aki most percről percre él. – Jelenleg a lányok iskolában és óvodában vannak, ma este még maradhatnak az ismerősömnél. Hgy aztán mi lesz, fogalmam sincs. Sem a holmijainkat nincs hova vinnünk, se nekünk sincs fedél a fejünk fölött.

Korábban írtuk:
 
Félek, hogy akkor jön a főbérlő, amikor a lányaim egyedül vannak itthon, és egyszerűen kirakja őket a lakásból. Hiszen tudja, ha itt vagyok, csak a testemen át – mondta Gelle Imre. A szegedi férfi napok óta zsákok és dobozok között él két gyermekével. Tudja, hogy menniük kell, de nincsen hová.

– A tulajdonos egyik pillanatról a másikra jelentette be, hogy eladja a lakást, ezért ki kell költöznünk. Egy hetet adott arra, hogy elmenjünk. Mivel pedig nem kötöttünk szerződést, nem hivatkozhatok felmondási időre – panaszkodott a férfi, aki az elmúlt napokat azzal töltötte, hogy új lakás után rohangált, ne kelljen az utcára menniük. Új bérleményükbe azonban csak elsején költözhetnek át, és elképzelhető, hogy ezt a közel két hetet nem várhatják meg jelenlegi otthonukban, a kiköltözésre adott határidő ugyanis lejárt. Az átmeneti időre anyaszállásra nem mehet, mivel férfi, rokonok, barátok pedig nem tudnak segíteni.

Gelle Imre a 3 éves Alizzal. Összepakoltak, de nem tudnak hova menni. Fotó: Schmidt Andrea
Gelle Imre a 3 éves Alizzal. Összepakoltak, de nem tudnak hova menni. Fotó: Schmidt Andrea

Gelle Imre egyedül nevel két lányt, a 3 éves Alizt és a 15 éves Vivit. A nagyobbik nem is vér szerinti gyermeke, bár azt mondja, őt is úgy szereti, mintha az lenne. A gyerekek anyukája elhagyta a családot, sőt: úgy eltűnt, hogy évekig nem is találták. Bár a férfi időközben beadta a válási papírokat, egyelőre még házas. Ez azért jelent komoly problémát, mert a bürokrácia szerint így nem egyedülálló szülő, tehát nem igényelhet bizonyos támogatásokat. Sőt gyakorlatilag semmit: 75 ezer forintos fizetése és a családi pótlék valahogy mindenhol elég ahhoz, hogy elutasítsák kérelmeit.

A Mátrix segít a családon

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyűjtést szervezett a 3 éves Aliz javára, akit anyukája csecsemőként elhagyott, és azóta is sokat kénytelen nélkülözni. Egészséges táplálása érdekében juttattak már élelmiszercsomagot az édesapának, most készpénzadományokat várnak. A Mátrix segélyalap számlaszáma: 11735005-20553634. A közleménybe kérik, írják be: „Alizka", így a teljes befizetés a kislány megsegítésére fordítódik.

– Az étkeztetési támogatás 27 forinton múlt, így minden hónapban ki kell fizetnem az óvodában a nagyjából 8000 forintos menzadíjat. Emellett a nagylány iskolai étkeztetésére már nem is jut, ő itthon eszik. Krumpli, tészta – ezek váltakoznak általában, mert másra nem telik. Ezt is sokszor csak a gyerekek kapják – vallotta be kissé szégyenkezve az apuka. Mivel szociális lakást csak 170 ezer forintos kaucióval utalnának ki számukra, kénytelenek albérletben lakni. Így viszont a rezsivel együtt annyi pénz megy el, hogy körülbelül 15 ezer forintjuk marad egy hónapra.

Amikor a nehézségekről kérdeztük, Gelle Imre nem azt említette, hogy férfiként egyedül maradt felesége előző házasságából született gyermekével és egy kisbabával. Hogy meg kellett tanulnia anya helyett anyának lenni, miközben maga is családminta nélkül, állami gondozottként nőtt fel, vagy hogy műszakos munkarendje miatt sokszor egyedül kell hagynia a két lányt. – A legnehezebb, hogy ha kérnek valamit, nem tudom nekik megadni. Hogy egy 60 forintos joghurt sem fér bele a költségvetésbe, vagy ha fagyizni szeretnének, egyből azt kell mondanom, hogy egy gombóc árából egy kiló kenyeret is vehetek. Ez a legnehezebb. A legfájóbb pedig az: akárhová fordultam eddig, sehol nem segítettek.

Mindennapi megélhetési gondjai mellé szakadt a férfi nyakába még az is, hogy a két gyerekkel akár több hétre hajléktalanná válhat. A teljes havi félretett kosztpénzt beletette az új albérlet kauciójába, mégsem az az egyetlen kérdés, hogy mit esznek majd a következő napokban. Bizonytalan, hogy maradhatnak-e abban a lakásban, ahol a szobaajtó üvege hiányzik, a padló szinte a felismerhetetlenségig elkopott, és ahol a konyhának nevezett főzőfülkében a hűtő is alig fér el. A siralmas panel azonban mégis egy hely, ahol lehet aludni, és amit a néhány zsáknyi személyes holmijukkal berendezve úgy hívhatnak: otthon.

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. vélemény 2012. május 23. 20:27
  „Olvassátok el ennek a cikknek a hozzászólásait és megvilágosodtok:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ismet_van_hol_aludniuk_gelleeknek/2280781/
  "87. CsányiCsaba
  Én vagyok a másik fél akit edig nem hallgatott meg senki, én jó hiszeműleg engedtem Katalint a két gyermekkel hogy legyen hol lakniuk csak fizesék a rezsit. Ez volt tavaly áprilisban, pár honap múlva megkérdezte tőlem hogy, néha főnt aludhat e a barátja Gelle Imre."”
 • 109. saturnus 2012. május 23. 13:01
  „Szerintem ez a cikk nagyon egy oldalú és az összes körülményektől mentesen egyoldalúan írja le a történéseket. Más olyan személyek akik ismerik a körülményeket egészen másképp látják az okokat amiért ide jutott a dolog és az előzményeket is ismertetni kéne. Valami nem tiszta dolgok miatt került ebbe a helyzetbe. Ne feledjük el vagy emlékezzünk arra az emberre aki jó pár évvel ezelőtt Balástyán adtak neki lakható tanyát nagyon sok adományt és teljes lakásfelújítást Szegeden,egy nagy szegedi cég munkatársai önkéntes munkával felújítási anyagokat megvásárolva rendbe tették neki a lakást. Egy hét alatt elverte a több százezer forintnyi adományt vendéglőben, cigányzenészek hegedültek neki,a munkatársait meg lesz...ta. Eközben SP három magán villáján kívül kapott az államtól még egyet és kocsit pénzt telefont,ugye tudjuk kiről van szó kinek az embere,Ő azemberek embere.”
 • 108. patpat 2012. május 22. 21:37
  „Jó lenne, ha az újság (pl. a cikk szerzője, Tímár Kriszta) segítene összehozni a segítő szándékúakat a segítségre szoruló családdal, pl. náluk lehetne megérdeklődni a számlaszámukat, majdani címüket, esetleges számukat, mert pl. én felajánlottam egy átmeneti szálláslehetőséget, de lehet, hogy ők nem is értesülnek erről.. remélem, a moderálást végző munkatárs veszi az adást, és intézkedik.. Köszönöm!”
 • 107. tucat 2012. május 22. 20:04
  „98. macs 2012.05.22. 18:14
  Nem, Macs, nem tartottam szükségesnek, mert tisztában vagyok vele, hogy amikor a fenntartó megkéri a működési engedélyt egy intézmény létesítéséhez, akkor pontosan meg kell jelölnie az intézmény célját és rendeltetését, és ennek megfelelően folyik le az engedélyeztetési procedúra. Ha például a "családok átmeneti otthona" elnevezés valójában átmeneti anyaotthont takar, mondjuk, mert az épület, amelyben működtetni akarják, csak ezt teszi lehetővé, akkor az engedélyeztetés ennek megfelelő paraméterek, követelmények és előírások figyelembe vételével folyik, s az eredmény jó esetben a kért szakhatósági működési engedélyek kiadása lesz, amelytől a működtetőnek eltérnie nem szabad... Hosszú, a lényeg, hogy nem a megkérdezett otthon a ludas, mert egyszerűen nem nyújthat olyan szolgáltatást (jelen esetben az apa és gyermekei befogadását), amellyel túllépné a működési engedélyében foglalt tevékenységi kört. A baj az, hogy egyoldalú, előítéletes az ilyen otthonok létesítésének az elvi megközelítése is (röviden és nagyon leegyszerűsítve: nagyjából az a logika érvényesül ebben is, amely szerint pl. a "családon belüli erőszak" áldozata alapvetően az anya, a nő lehet, esetleg a gyerekek, az apa pedig kizárólag az agresszor szerepét játszhatja...), ezért a fenntartó is - részben takarékossági okokból - eleve csak anyaotthon működtetésére kér engedélyt, s az illetékes szakszolgálatok, de maga a jogalkotó is efféle csőlátásban szenved. Olyan ez, mint a cigány, vagy a zsidó kérdés, meg az összes többi, előítélettel (félre)kezelt társadalmi probléma, csak hát ezekben az esetekben nem a közvélekedés, hanem a gépezet "vezérműve" a ludas. A deres szilárdan áll, a nyerge üres, mellette, mindkét oldalon jajveszékelő, törött kezű-lábú zsokék próbálkoznak felülni rá... Diszkrimináció, mindenféle előjellel, aminek egyébként logikailag sincs értelme (lásd pl. "pozitív" diszkrimináció :S), de amit jelent a gyakorlatban, annak sajnos tragikusak a következményei, s az éjszaka sehogyan sem akar véget érni, messze még a hajnal, s mintha távolodna is mostanában a napkelte reménye. Szerintem neked nagyjából világos ez anélkül is, hogy reggelig elemezgetném a részleteket.
  Jó éjt! Fáj, hogy semmit sem tehetek ez ügyben jelenleg, de nagyon remélem, hogy ez a három ember sem a szabad ég alatt tölti az éjszakáját. És nem csak a mait.”
 • 106. fer981 2012. május 22. 19:17
  „80 : valóban nincs lakásom, csak házam, és 2 , azaz 2 darab:) te meg csinálj Lázárral azt, amire gondolok, ott a far tájékán !!!”
 • 105. bakfitty 2012. május 22. 18:49
  „59. t680822g: Ha normálisan elolvastad volna a hozzászólásomat, akkor láthatnád,hogy egy szóval sem mondtam azt,hogy a főbérlőnek el kellene tűrnie az "ingyen" lakást. Én azt mondtam, hogy jellemtelen dolog gyerekeket gyakorlatilag kilakoltatni a szülő jelenléte nélkül. Mi lett volna, ha a szülőt ne adj isten baleset érte volna és nem ér haza a szokott időben? Menjenek a kölkök a híd alá amíg az apjuk előkerül? Milyen dolog ez? A szülő dolgozik, valaki meg csak úgy kirakja a gyerekeket az utcára. Ez a tett egy jellemtelen, gyáva alakra vall, és igenis véleményem szerint veszélyeztette a gyerekeket függetlenül attól,hogy maga a kilakoltatás az jogos volt-e vagy sem. Nem tudom neked van-e, vannak-e gyerekeid, de gondolj bele te mit szólnál, ha például az iskolából csak úgy kizavarnák az utcára,ott egyedül hagynák, mert nem fizetted be a havi napközi díját. Te pedig majd csak megtalálod őket valahol. Ennek a főbérlőnek a szülővel együtt, egyszerre kellett volna kilakoltatni a gyerekeket,nem pedig külön-külön. Ha az eset valóban úgy történt ahogy a cikk elején le van írva, akkor a főbérlőnek börtönben a helye függetlenül attól, hogy maga a kilakoltatás egyébként jogos-e!”
 • 104. Emberségetavilágnak 2012. május 22. 18:42
  „Nem, 98. macs 2012.05.22. 18:14, nem a fertőzésről van szó. Az a probléma, hogy a wc-ülőke hajtogatása vonatkozásában antagonisztikus az ellentét férfiak és nők között, a férfiak felhajtanak, a nők lehajtanak.
  A rendezés érdekében minden eddigi próbálkozás kudarcot vallott, mert amikor a felek megegyeztek az ülőke 45 fokos szögben való rögzítésében, az a hülye deszka durranva, csattanva lezuhant, fekvő helyzetbe, fizikai alaptörvényre hivatkozva.
  Az áldatlan állapotot meg lehetne szüntetni a wc-deszka tőből történő eltávolításával, de akkor fémből kellene gyártani, és a szerelde helyett egyenesen a vasazós orgazdának leszállítani.
  A jelenleg hatályos szabályozás szem előtt tartásával.”
 • 103. Besenyő_Pistabácsi 2012. május 22. 18:41
  „Valamikor a választási kampányban volt egy olyan dakota mondás, "Mi senkit nem fogunk az utcán hagyni." Nos?”
 • 102. JungHeinrich 2012. május 22. 18:40
  „Elerhetoseget szeretnek most!”
 • 101. keletaru 2012. május 22. 18:38
  „Nem hagyunk senkit az út szélén , miiii ???”
 • 100. CsengeleMSN 2012. május 22. 18:29
  „Szerintem bárki aki tud segíteni Gelle Imrének és lányainak Vivinek és Alíznak, az írja ide a hozzászólásba az elérhetőségeit. Imrének biztos nincs mobiltelefonja, és most már címe se, hogy a támogatók el tudják Őt érni.”
 • 99. Queenmargareth 2012. május 22. 18:23
  „Itt a főbérlőt nem kell azonnal elítélni, csupán azért, hogy a gyermekeket félemlítette meg és elég sok szörnyűségen mennek keresztül, jön az ember és elbánik két kisgyermekkel...
  A BORZASZTÓ, hogy így élnek!!!Sokan
  És csodálatos dolog a rengeteg felajánlás.
  Szociális háló?, Ugyan már, nálunk nincs. Svédországban VAN!Nem is akármilyen.
  Nekünk nem kell a svéd példa.Nekünk Dél-Amerikai kellett.”
 • 98. macs 2012. május 22. 18:14
  „89. tucat,
  arra rákérdeztél mit jelent, hogy "a HATÁLYOS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐIRÁSOK jelenleg nem teszik lehetővé azt, hogy a gyerekeikkel fedél nélkül maradó apákat is befogadják."
  Az apák megfertőzik az anyákat?”
 • 97. www.matrix.zug.hu 2012. május 22. 18:13
  „szegedgabor: akkor rágalmazol mást, ha olyat állítasz róla, ami nem igaz!

  Ha azt mondod, hogy alapítványnak nem utalsz, csak magánembernek, mert xyz... azzal jó hírnevet sértesz!

  Nem lehet inden embert, politikust, alapítványt általánosan értékelni!

  Valahol mindenki jót akar, de hidd el, hogy az alapítvány bankszámlaszámát és a rá érkező utalásokat teljesen át lehet látni, és ha azt mondja a MÁTRIX, hogy az Aliznak érkező adományok 100%-ban a családhoz kerülnek, az ÚGY IS VAN!

  Izgalmat kelteni szerintem máshol és máshogyan kellene!

  Hajrá Aliz!”
 • 96. spiler 2012. május 22. 17:43
  „HOL A SZOC.VÉDŐ HÁLÓ!!!!!!!!!”
 • 95. Tys 2012. május 22. 17:35
  „"Érdekes, a dologtalan Mórok mindig megtalálják azt a kaput ahol a segélyt osztják."

  Igen, ez a szomorú az egészben.
  Nem szoktam pénzt adni, de ez most meggyőzött... Hol vannak ilyenkor a képviselők?”
 • 94. Emberségetavilágnak 2012. május 22. 17:34
  „33. zazie 2012.05.22. 12:40
  "Ha elutalok 500 Ft-ot, abból még 1000 Ft sem jut nekik."
  ???”
 • 93. szegedgabor 2012. május 22. 17:28
  „Most ugyan nem ez lenne a lényeg, de kérem másolják be ide, hogy hol rágalmaztam a mátrixot????
  Milyen büntetőjogi dologról beszél?
  Tanár emberként nap mint nap találkozom nehéz sorsú gyerekekkel, és bizony hall az ember érdekes történeteket a szülőktől. Bocsássák meg ha gyanakvóvá váltam. ( nem az Önök alapítványával szemben, hanem mindegyikkel szemben ) Mint már megírtam, sok sikert kívánok az Önök munkájához!
  Foglalkozzanak azokkal akik tényleg keltik a hisztériát.

  MODERÁTOR: Kérem saját 55.hozzászólásomat törölni és javaslom a többi ahhoz kapcsolódót is távolítsák el!
  ( miután megnézték )

  Én is hallottam olyan családról, aki azért mert az ami, ingyen eszik, ingyen kap bérletet, könyvet és napi több száz forintot költenek mégis a büfében, ezzel szemben pedig ez a család szenved hiányt. Kicsit abszurd helyzet...”
 • 92. Torontál 2012. május 22. 17:00
  „Érdekes, a dologtalan Mórok mindig megtalálják azt a kaput ahol a segélyt osztják.Sajnálatos, hogy ma Magyarországon munkából nem lehet megélni és így kell felnőni gyerekeknek.
  Apuka! Tessék példát venni a a vinnyogó, naplopó, agresszív Okokról és síró gyerekkel bemenni az önkormányzat szociális osztályára.
  Egyébként Én is utaltam a kicsinek!”
 • 91. Ebgondolat 2012. május 22. 16:46
  „A főbérlő hibás lenne? Miért? Mert a saját (és családja?) érdekét helyezi előtérbe? A cikkből az derül ki, hogy az apát nem érte váratlanul a "kilakoltatás".
  Akkor már sokkal nagyobb felelősség terheli azt az "anyát", aki lelépett a családtól.
  De megemlíthetnénk azt az elképesztő bürokráciát is, amit nem sok európai országban tapasztalhatnak meg.
  Nekem a Démászhoz egy egyszerű átírás miatt négyszer(!) kellett elmennem, mert mindig hiányzott valami "fontos" papír, amit kértek. Ha negyedik ottlétem alatt sem sikerült volna elintéznem, biztos asztalborogatás lett volna a vége....”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelzőtáblákat loptak - szemtanúkat keres a rendőrség

Szegeden az 5. számú főúton található 3 darab tilalmi jelzőtáblát, valamint annak tartozékát tulajdonították el. Tovább olvasom