Délmagyar logó

2016. 05. 28. szombat - Emil, Csanád 15°C | 28°C

Két halkészítési kultúra csapott össze Budapesten

A bajai és a szegedi halászlé csapott össze péntek este a fővárosban a IV. Budapesti Halfesztiválon a Millenáris Parkban. Győztest nem hirdettek, a párbaj nyertesei a nézők voltak, akik megkóstolhatták a finom leveket.
- Ellenzem a párbaj kifejezést. Ez egy dzsembori, barátságos összejövetel. Nincs köztünk ellentét, soha nem is volt, csak a halkészítési kultúránk különböző. Jó minőségű hal és paprika kell mindkét halászléhez - jelentette ki a bajai Radnóti Miklós, halfőző mester, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának tagja a péntek délutáni megmérettetés előtt. A fesztiválon a bajai és a szegedi halászlé csapott össze.
Séfek egymás közt. Radnóti Mikós bajai, Frank Sándor pikáns szegedi korhely halászlevet készített.

A párbaj csak nevében volt komoly, a bajai főzőmester és Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a szegedi Roosevelt téri és Fehértói halászcsárda tulajdonosa régi jó ismerősként köszöntötték egymást a IV. Budapesti Halfesztiválon, amit idén a Millenáris Parkban rendeztek.

A halászlevek csatája délután öt órakor kezdődött. A bajaiak előbb a tésztát főzték meg. Miközben a lobogó vízbe pakolták a halszeleteket, Frank Sándor nyugodtan aprította a hozzávalókat. A különleges alkalomra egyedi recepttel készült: a szegedi bográcsban fehértói halikrahalászlé készült kapros juhtúrós fogashús gombóccal.

A műsorvezető szerepét Lakatos Márk, stylist vállalta magára, aki a szomszédos sátorban kínálta halas finomságait. A főzők mindketten büszkén mutatták be halászlevüket a közönségnek. Miután Radnóti hangsúlyozta, hogy a bajai halászlé a közelmúltban hungarikum lett, Frank Sándor egy fricskát is megengedett magának, azt mondta, országos hírű bajai és világhírű szegedi halászlé készül.

A párbajon nem hirdettek eredményt, az igazi győztesek azok a szerencsés nézők voltak, akik megkóstolhatták a két séf főztjét. A Dél-Olaszországból érkezett Denis Caropresének jobban ízlett az egyszerűbb bajai halászlé tésztával, barátnője, Rebák Adrienn inkább a különleges pikáns, savanykás szegedi korhely halászlét hozta ki győztesnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerkesztőség költözik a látványműhelybe

Szerkesztőség költözik a látványműhelybe
Tavaly júliusban zárt be a Kiss Ernő utcai Szegedi Papucs Látványműhely, a gyűjteményt múzeumba szállították. Tovább olvasom