Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Két hét múlva döntenek az ároktői bandáról

Szeged - A magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozatát követte el az ároktői banda, perüket október 3-ára napolta a Szegedi Ítélőtábla.
Határozathozatalra október 3-ára napolta el a Szegedi Ítélőtábla az ároktői banda perét pénteken. A másodfokú tárgyalás csütörtökön kezdődött, ahogy írtuk, a vád a hat férfi közül négy büntetésének a súlyosításért, a védelem felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett.

Első fokon R. Elemér és R. Henrik tényleges életfogytiglant kapott, R. Henrik ügyvédje ezért a büntetőeljárás felfüggesztését kérte, mondván a TÉSZ sérti védence emberi méltóságát. A banda 2008 végén és 2009 elején támadott meg és rabolt ki időseket, akikről úgy gondolták, hogy jó anyagi körülmények között élnek: ketten belehaltak a sérüléseikbe.

Pénteken három vádlott élt az utolsó szó jogával, a negyedrendű ifj. R. Elemér – akit csak a legelső rablás elkövetésével hoztak összefüggésbe, és ezért 8 év fegyházat kapott – azt mondta, hogy tenyérlenyomatát azért találták meg a helyszínen, mert korábban lomtalanítás miatt járt ott.
Az ötöd- és hatodrendű vádlott azt mondta, hogy nem mindegyik bűncselekményben vettek részt, amiben első fokon elítélték őket – méltányos büntetés kiszabását kérték. A hat férfi közül öt jelezte, hogy nem kíván részt venni a jogerős döntés kihirdetésén – az ítéletet távollétükben hirdetik majd ki.

Korábban írtuk:

– Az utóbbi évek legbrutálisabb bűncselekmény-sorozatáról kell döntenie a Szegedi Ítélőtáblának az ároktői banda ügyében. Példátlan elkövetési módszerrel, tudatos kiválasztással, védekezésre képtelen idős emberek ellen követték el embertelen tetteiket. A sértetteknek esélyük sem volt, hogy önként átadják értékeiket. Éjszaka rohanták le az áldozatokat, megverték őket, majd úgy összekötözték, hogy ne tudjanak szabadulni.

Szájukat betömték, fejükre csuklyát húztak, ez volt a vallatás forgatókönyve. Az értékek megtalálása után a vádlottak folytatták az öncélú bántalmazást, amit élveztek – jelentette ki az ároktői banda ügyében a vádat képviselő ügyész tegnap a Szegedi Ítélőtáblán.

A hat férfi 2008 végén és 2009 elején támadott meg és rabolt ki a fenti módszerrel időseket, akikről úgy gondolták, hogy jó anyagi körülmények között élnek: ketten belehaltak a sérüléseikbe. Első fokon tíz betörésben tisztázta a bíróság a férfiak szerepét. R. Elemér és öt társa ellen 2011-ben emeltek vádat, de a banda tagjai közül tavaly többen kikerültek az előzetesből, mivel nem született ítélet a törvényben meghatározott idő alatt. R. Elemér és egyik fia a házi őrizetből Svájcba szökött, ahol nem sokkal később elfogták őket.

Hatan ülnek a vádlottak padján. Fotó: Frank Yvette
Hatan ülnek a vádlottak padján. Fotó: Frank Yvette

R. Elemért és R. Henriket első fokon tényleges életfogytiglannal sújtották. – Esetükben megfelelő súlyú ítélet született. Jogalkalmazók vagyunk, alkotmányunk pedig lehetővé teszi a tényleges életfogytiglan kiszabását a társadalmunk védelmében – mondta az ügyész. A másik négy férfi közül M. István első fokon életfogytiglant, ifj. R. Elemér 8 év fegyházat, R. András 20 év fegyházat, K. András 10 év fegyházat kapott. Az ügyész mindannyiukra szigorúbb büntetés kiszabását kérte. R. Elemér ügyvédje felhívta a figyelmet, hogy védencét mobilcella-információk és autópályán készült fotók alapján, valamint a másodrendű vádlott M. István vallomása alapján ítélték el. Állítása szerint a fotók nem is léteznek, védencének nem is volt mobilja, a szintén vádlott M. Istvánt pedig különösen védett tanúnak minősítették, ami megkérdőjelezi szavahihetőségét. Szerinte R. Elemér agyában nem fordult meg, hogy a rablásokban valaki meghalhat, így a TÉSZ túlzott büntetés.

M. István ügyvédje azt mondta: védence vallomása nélkül a hatóság nem tudta volna megoldani az ároktői ügyet, ennek ellenére ügyfelét életfogytiglanra ítélték, ami szerinte eltúlzott büntetés. A szintén TÉSZ-szel sújtott R. Henrik védője a büntetőeljárás felfüggesztését kérte, mert ez a büntetés sérti emberi méltóságát. A többi vádlott védője azt bizonygatta, hogy védenceik a bűncselekmény közül alig néhányban vettek részt, azokban senki nem halt meg, a bizonyítékok nem elégségesek, ezért elsősorban felmentést, másodsorban enyhítést kértek. R. Elemér az utolsó szó jogán csak a bűncselekmények felében ismerte el szerepét, és megnevezte még három bűntársát, akiknek a vádlottak padján lenne a helyük. Henrik fiát menteni próbálta. Azt mondta, hogy fia DNS-e azért volt több helyszínen, mert az ő kesztyűjét használta. A tárgyalás ma folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiürítették a nagy Tescót, a kocsikat, kosarakat is ott kellett hagyni

Az áramellátás körülbelül két és fél órán keresztül szünetelt csütörtök este, ez idő alatt az üzlet… Tovább olvasom