Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Két hete gáz nélkül maradt egy társasház

Szeged - Szivárgás miatt kikapcsolta a szolgáltató a gázt egy Petőfi Sándor sugárúti társasházban. Több hónapig tart és családonként félmillió forintba kerül a szükséges korszerűsítés.
– Óránként sírtam, annyira elkeseredtem, amikor két hete kikapcsolták a gázt a társasházunkban. Az egyik lakó gázszagot érzett a kapualjban, bejelentette a szolgáltatónak. Kiderült, hogy szivárog a bejövő vezeték, emiatt kikötötték a házat. Nemcsak a lakásokig menő vezetéket kell újraterveztetnünk és javíttatnunk, hanem a lakásokon belüli csöveket, készülékeket is, ahol nem felel meg az új szabványnak. Ezt ellenőrzik, és addig nem lesz gáz, amíg nincs minden rendben – panaszolta telefonon Nagy Beatrix a Petőfi Sándor sugárút 46. számú, 10 lakásos házból, aki gyerekeivel elment hazulról. A fiatal nő egy 6 hónapos és egy 3 és fél éves gyermeket nevel. – 100 éves a ház, régiek a vezetékek, tehát kívül is, és belül is szereltetnünk kell. Egy időre elköltöztünk a szüleimhez Debrecenbe. Most kölcsöneszközökkel tartjuk a 20 fokot, de a két gyerek már köhög. Megtanultunk meleg víz és gázfűtés nélkül élni, de az elektromos melegítők pörgetik a villanyórát ezerrel. A lakógyűlésen elhangzott, hogy a közös részben családonként 170 ezer forintba kerül a felújítás, nálunk, lakáson belül 200 ezret kell rá költeni. Nem beszélve arról, hogy 60 ezerért villanybojlert vettünk, és hogy bírja az elektromos hálózat, azt is szereltettük.

Hamzsek Andrásné Terike néni. Fotó: Schmidt Andrea
Hamzsek Andrásné Terike néni. Fotó: Schmidt Andrea

Sorstársak

Két éve írtuk meg: a Széchenyi tér 15. szám alatti háztömb 44 lakása maradt gáz nélkül szivárgás miatt, ott 3 hét alatt rendeződött a helyzet. Az Osztróvszky utca 23. szám alatti 36 lakásos házban élők 2 hónapig fagyoskodtak, náluk egy vezeték tulajdonjogának tisztázása miatt húzódott a javítás.

Három lakás még az önkormányzaté, azoknak a költségét az IKV állja. A hétvégén a ház elektromos vezetékének biztosítéka is tönkrement, több órára áram nélkül maradtak. A család mozgáskorlátozott szomszédja hidegben, sötétben maradt egyedül. A 76 éves Hamzsek Andrásné járókerettel is nehezen megy a lakásban. Terike néninek ízületi betegsége miatt 21-22 fok kellene, de elektromos radiátorral és hősugárzókkal is nehezen éri el a 20 fokot az önkormányzati bérlakásban. – Elkeserítő, hogy ez állítólag 2-3 hónapon át így marad, nem tudom, mi lesz, ha bejön a kemény hideg mínusz 15 fokkal. Hiába szóltam a kikapcsolás másnapján az ingatlankezelőnek, nem tudtak segíteni, utólag derült csak ki, hogy rezsót és hősugárzót kaphattam volna – mondja az idős asszony. – A 99 ezer forintos nyugdíjamból 50 ezerért vetettem hősugárzókat, villanyradiátort, tollal bélelt takarót, hogy ne fázzak. Gázpalackot hozattam, a gáztűzhelyet átköttettem, így tudok mosdáshoz vizet melegíteni, de nagyon nehéz cipelnem.

A házban fodrászat és masszázsszalon is működik, ők dolgoznak, hősugárzóval és villanybojlerrel teremtenek elviselhető körülményeket.

– A szegedi kirendeltség szolgáltatási területén, amely majdnem az egész megyét lefedi, jelenleg 7 ingatlanban szünetel a gázszolgáltatás élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető meghibásodás vagy szivárgás miatt – tájékoztatott Varga-Futó Ildikó, a GDF SUEZ kommunikációs igazgatóságának PR-szakértője. Az érintett ingatlanok többsége magánház, csak kettő társasház. Az ilyen ingatlanok tulajdonosai a tervjóváhagyás és a műszaki-biztonsági felülvizsgálat során is elsőbbséget élveznek, soron kívül kezelik ügyüket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segwayen is jött a Mikulás Szegeden

Nem szánnal, hanem segwayen gördülve jött két Mikulás csütörtökön Szeged belvárosában. Tovább olvasom