Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Két héttel korábban beépítik a teret

A nézőtér átfogó statikai vizsgálatára van szükség, és a színpad teljes faburkolatát is ki kell cserélni, ezért a szokásosnál több mint két héttel korábban megkezdték a szabadtéri nézőterének felépítését a Dóm téren. Felújításokra, javításokra összesen harmincmillió forintot költenek az idén.
Tegnap kezdték meg a nézőtér fémszerkezetének kiszállítását a Dóm térre. Fotó: Gyenes Kálmán
A szokásosnál több mint két héttel korábban, már tegnap megkezdték a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőterének felépítését a Dóm téren. A szerkezetet 1994-ben tízéves garanciát vállalva gyártotta le a Compack-Bau, amely azóta is minden évben felépíti és lebontja. Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója elmondta: tavaly nyáron már nem volt garanciális a nézőtér, de akkor még egy részleges vizsgálat elegendő volt ahhoz, hogy felépítsék. Idén azonban már arra is szükség van, hogy egy statikus szakértő a felépítés fázisait folyamatosan nyomon követve átfogóan megvizsgálja a hatalmas fémszerkezetet. A gyerekek kedvenc játékához, a legóhoz hasonlóan egymásba épített elemek között akadhatnak olyanok, amelyeket anyagfáradás, repedés miatt cserélni, esetleg hegeszteni kell.

A nézőtér és a színpad alkotóelemeit a dorozsmai raktárból egy 7,5 tonna teherbírású teherautó 192 fordulóval szállítja ki a helyszínre. A szakemberek szerint a nézőtér fémszerkezete jó állapotúnak tűnik, így valószínűleg még hosszú ideig szolgálhatja a szabadtérit, de a nézők maximális biztonsága érdekében nem spórolható meg az alapos – és a bonyolultsága miatt időigényes – statikai felülvizsgálat. Csak ha ez befejeződött, és a szükséges javításokat is elvégezték, utána kezdhetnek az elhasználódott járólapok cseréjéhez.

Megértést kérnek

A játékok igazgatója a szegediek megértését kéri amiatt, hogy most a szokásosnál több időt vesz igénybe a nézőtér felállítása és hosszabb ideig kell nélkülözni a Dóm tér csorbítatlan szépségét. A munkálatok azonban a nézők biztonságát és a fesztivál nyugodt működését szolgálják. Juronics Tamás együttese június 30-án kezdi a nyitó produkció, az Új világ című táncshow próbáit a nagyszínpadon, addigra mindennek el kell készülnie.

Hasonlóan nagy munka lesz a több mint 800 négyzetméter felületű nagyszínpad teljes faburkolatának cseréje. Néhány évvel ezelőtt a forgószínpadot már felújították, és a színpad harmada is új fenyőborítást kapott, azonban a kocsiszerű, görgethető szerkezetekre épített nehéz díszletek miatt hamar elhasználódnak a deszkák. Bátyai Edina a toldozgatás helyett a teljes csere mellett döntött, a még arra alkalmas régi faanyagot pedig felhasználják a zenekari árok kialakításához.

Közel tízmillió forintot költöttek a télen és tavasszal a színpad alatti „bunkerben" az elmúlt évtizedekben katasztrofális állapotba került toalettek, tusolók és az igazgatósági iroda teljes felújítására, az öltözők festésére. Az igazgatónő új műszaki vezetővel készül a nyárra: Várkonyi Miklós, a békéscsabai teátrum műszaki igazgatója számára nem ismeretlen a Dóm tér, hiszen 1986-tól öt éven át itt dolgozott.
Idén már nem állítják fel a Somogyi-könyvtár felőli bejáratnál a jegyárusító pavilont, helyette az árkádok elején, a boltívek alatt alakítanak ki elegánsabb, a tér hangulatához jobban illő,
ideiglenes mini jegyirodát.

Bátyai Edina szerint harmincmillió forint lesz az idei Dóm téri felújítások, javítások végösszege. Pontosan annyi, amennyivel tavaly több volt a fesztivál rekord jegybevétele a tervezettnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom