Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Két híd lesz a 47-es út fölött

Szeged - Az M43-as és a 47-es főút találkozásánál két hidat építenek a sztráda itteni felüljárójának. Az egyik pillértartó oszlopsor már áll. A héten elkezdik a hídfő építését.
– Túlságosan széles szerkezet lenne, ezért két részből könnyebb fölépíteni. De ez a tagoltság később a karbantartást is egyszerűsíti – indokolja Szabó Imre, a Hídépítő Zrt. projektvezetője, miért lesz fél méter távolság és rés a 47-es főút fölé emelt M43-as kétszer két forgalmi sávja, a kétszer 14 méter széles útpálya között. Az itteni felüljáró előre gyártott elemekből álló, úgynevezett „gerendás híd" lesz.

A Tisza fölötti hídon kívül az M43-as nyolc alul- és felüljárója egyszerre épül. Ezek közül a legtöbb utazó a 47-es Szeged és Algyő közötti szakaszán formálódó csomóponton dolgozókat figyeli. A főút egyik oldalán a pillértartó oszlopsor már áll, a másikon most bújik ki a földből a leendő tartószerkezet.

Két híd lesz a 47-es út fölött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A cölöpöző gépek dugóhúzóhoz hasonlatos spirállal hatolnak a mélybe, s az így keletkező lyukba már töltik is a betont. A 47-es két oldalán magasodó rámpán tegnap dömperek jöttek-mentek: tízezer köbméter földet hordanak el.

Eleve „túltöltöttük" a rámpát, hogy ezzel is siettessük a talaj konszolidációját – magyarázza Farkas Sándor építésvezető, hogy miért gyalulják le, és viszik el a néhány hónapja épített domb tetejét. Ott kezdik majd el ezen a héten a hídfő építését.

Akár 6–8 hónap is elegendő egy alul- vagy felüljáró elkészítésére. A Hídépítő Zrt. által felügyelt nyolc építmény határidős elkészítésén összesen 160–240 különböző szakmájú ember dolgozik – a gépkezelőktől kezdve a földmunkásokon át a szerkezetépítőkig. Tegnap a 47-es felüljárójánál körülbelül negyvenen tüsténkedtek.

Olvasóink írták

 • 10. strangerr 2009. november 24. 15:27
  „Igen a kerékpárút a 47-essel párhuzamosan az Algyő felöli oldalon lesz, szintben keresztezve a fel- majd a lehajtó ágat. De nem most épül meg, csak a hely van kihagyva neki. A kerékpárút csak a 47es megerősítésekor épül meg Szeged határától Algyőig.”
 • 9. Miracala 2009. november 24. 12:42
  „http://www.youtube.com/watch?v=dM7TsazAic4

  Ezen a videón jól látszik hogy az autópálya csp. jánál Algyő felé a jobb oldalon lesz a 47-es mellett a kerékpárút. Gondolom aztán visszatér a 47-esre a csomópont elhagyása után...”
 • 8. GAgyi 2009. november 24. 11:45
  „bocs, helyesen 3. csanyiv...”
 • 7. GAgyi 2009. november 24. 11:44
  „5. csanyiv: "- Túlságosan széles szerkezet lenne, ezért két részből könnyebb fölépíteni. De ez a tagoltság később a karbantartást is egyszerűsíti.." Ez nekem azt sugallja, hogy egyet terveztek, de rájöttek hogy kettőből könyebb.

  És lehet bármiről írni, az autópályáról meg főként. És vigyázni arra, hogy kétértelmű dolgok ne maradjanak a cikkben. Te benne vagy, neked 1értelmű, nekem nem.
  És beavathatnál akkor a most reálísnak tűnő határidőkről, mondjuk az M43 topikban.”
 • 6. CsImre 2009. november 24. 11:05
  „5. San14:

  Jogos az észrevétel, mert nem tettem egyértelművé, hogy nem kimondottan erre a hídra gondolok, hanem általában az autópálya fölötti felüljárókra, melyeken kívül nem lehet keresztezni a pályát. Az 47-es új 2x2 sávos szakaszánál pl. gyalogos-kerékpáros aluljáró készült, helyesen.

  Ahol autópályahídon felmerülhet gyalogos és kerékpáros átvezetés kérdése, az a Tiszán átívelő autópályahíd, természetesen ezen is teljesen elkülönítve a közlekedési nemeket.”
 • 5. San14 2009. november 24. 10:19
  „Kedves CsImre!

  Pártolom a gyalogos és kerékpár közlekedést, de autópályán az tilos. Nem a 47-es fog az autópálya fölött elmenni hanem fordítva. Hogy a 47-esen kényelmesen el fog-e férni egy biciklis azt majd csak akkor látjuk ha elkészül.”
 • 4. szatyi 2009. november 24. 09:48
  „A "régi" ötösnél, a kettős körforgalomnál már felüljárónak kellene lenni! Most még mindig csak a pillér-kezdemények állnak! Mikor lesz ebből valami? Ezt is meg kellene tudakolni!”
 • 3. csanyiv 2009. november 24. 09:11
  „Már miért most derülne ki? Legfeljebb számodra...
  De azért valamiről csak szabad tán írni az autópályával kapcsolatban, nem?”
 • 2. CsImre 2009. november 24. 09:07
  „És ezúttal már eszükbe jutott, hogy járdának, és kerékpárútnak is kéne helyet hagyni ezeken a felüljárókon, vagy itt is majd 1-2 év múlva jönnek rá, hogy nincs, és "hát ez így alakult"?”
 • 1. GAgyi 2009. november 24. 08:47
  „És akkor most árulja el valaki, mikor lesz ebből valami? Most derül ki, hogy 2 felüljáró kell? Rugalmasak, az biztos :) A terveket jóváhagyták, ahogy kell.
  Csak haladjanak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárd forintos pályázat segíti a szuperlézert

A "hELIos" néven futó szakmai program pályázatának 500 millió forintos pénzügyi forrását a Kutatási, Technológiai és Innovációs Alap biztosítja. Tovább olvasom