Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Két hónap múlva kelnek ki a homokháti emutojások

Zákányszék - Négy hatalmas zöld emutojást keltetnek a zákányszéki madárkertben. A ritka állat különleges fiókái két hónap múlva kelhetnek ki, de addig is van látnivaló.
– Néhány napja keltetjük őket, már most 65-70 grammosak, – mutatja a négy hatalmas emutojást Rácz Sándor a zákányszéki madárkertben.

A tulajdonos elmondta, közel két hónap kell hozzá, hogy kikeljenek a fiókák. Egy speciális keltetőbe helyezte a hatalmas tojásokat, ahol 36,1 fokon tartják a hőmérsékletet.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Már az ókori egyiptomiak is ezt csinálták. Frissen vágott füvet helyeztek a piramis alakú keltetőbe, mellétették a tojásokat. A komposztálódás melegen tartotta a tojásokat – meséli Rácz Sándor.

Ő és felesége a 90-es években tartottak emukat a több mint 20 éve működő madárkertben, de feladták, majd négy esztendővel ezelőtt újrakezdték. Jelenleg egy nőstény, Mumuka és egy hím, Kölni él a házaspár családi házának 1500 négyzetméteres udvarán, ez a terület a madárkert.

Rengeteg különleges szárnyas és kisállat található itt, többek között zöldszárnyú királypapagáj, sápadtfejű rozella papagáj, fácánok, pávák, díszbaromfik. Rágcsálók és tengerimalacok szintén helyet kaptak, az állatokat évente 5-6 ezren látogatják.

Rácz Sándor két emut tart a madárkertben. Fotó: Karnok Csaba
Rácz Sándor két emut tart a madárkertben. Fotó: Karnok Csaba

– Sokkal több embert is elbírunk, úgy döntöttünk, nagyobb hely kell. Az év végén Keszthelyre költözünk, addig azonban itt folytatjuk a munkát. Az állatkertekkel ellentétben a díszmadártartást bemutató mintakertünkben elsősorban nem az ismertető táblák segítik a tájékozódást, vendégeink szakvezetést kapnak – hallottuk Rácz Sándortól.

* * *

Rózsakakadu-nagyhatalom

A madárkert tulajdonosától megtudtuk, Magyarországon évente ezer rózsakakadu születik, ebből a madárból ők jelenleg kettőt tartanak. Csak az Egyesült Államokban található nagyobb állomány a világon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszáz munkást küldött el a SZEFO

Kővári János tüdőbeteg, 11 év után kapott állást Szegeden. Első próbaidejét újabb követte, állítja, főnökei elégedettek voltak a munkájával. A férfit szabadsága alatt mégis elküldték. Tovább olvasom