Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Két hónapja élnek gáz nélkül

Szeged - November 18. óta gáz nélkül élnek egy társasház lakói. A kisgyermekes család átállt villanyra, a mozgáskorlátozott nyugdíjas kétségbeesve fagyoskodik, a fodrászüzlet küzd.
53 napja, november 18-án gázszivárgást jelentettek be a Petőfi Sándor sugárút 46. szám alatti társasház lakói a GDF SUEZ-nek. Megírtuk: erre a szolgáltató az egész házat lekapcsolta a hálózatról, és addig nem köti vissza a gázt, amíg a közös vezetékek és a lakások csövei, készülékei nincsenek rendbe téve. – Az eddigi 3000 helyett 45 ezer forint volt az utolsó villanyszámlám a villanyradiátorok miatt, és fizetek a tűzhelyhez használt gázpalackért is. Kiszámolta a szomszédom, naponta 2500-ba kerül a fűtésem. Gyógyszerre is alig marad a nyugdíjamból – panaszolta a ház három IKV-s lakásának egyikében lakó 76 éves asszony. Hamzsek Andrásné Terike néni mozgáskorlátozott, egész nap otthon ül felöltözve, bebugyolálva. Járókerettel viszi be a mosdóvizet a szobába, hogy ne fázzon meg. Egyik este nem volt ereje kivinni a tálat, éjjel kibotorkálva felbukott benne, több mint két órába telt, mire a hideg padlóról fel tudott állni.

Azt is fájlalja, hogy az ingatlankezelő semmilyen tájékoztatást nem ad neki arról, visszatérít-e valamennyit a villanyszámlájából vagy ad-e kedvezményt a lakbérből.

Gázra csak a táblák emlékeztetnek jó ideje a házban. Fotó: Frank Yvette
Gázra csak a táblák emlékeztetnek jó ideje a házban. Fotó: Frank Yvette

Sorstársak

Három éve írtuk meg: a Széchenyi tér 15. szám alatti önkormányzati háztömb 44 lakása maradt gáz nélkül szivárgás miatt, ott 3 hét alatt rendeződött a helyzet. Az Osztróvszky utca 23. szám alatti 36 lakásos házban élők 2 hónapig fagyoskodtak, náluk egy vezeték tulajdonjogának tisztázása miatt húzódott a javítás. A GDF SUEZ tájékoztatása szerint a műszaki hiba miatt bajba került ingatlanok tulajdonosai a tervjóváhagyás és a műszaki-biztonsági felülvizsgálat során is elsőbbséget élveznek, soron kívül kezelik ügyüket.

A 10 magántulajdonos tájékozottabb. Egyikük, Nagy Beatrix egy 7 hónapos és egy 3 és fél éves gyermeket nevel. A fiatal nő azt mondja, beletörődött a helyzetbe. Nem köttetik vissza a gázt, mert az az elavult kémény és konvektor miatt a lakáson belül 600 ezer forintba kerülne, helyette elektromos radiátorokat vettek 100 ezerért, bojlert cseréltettek 60 ezerért, még egy indukciós főzőlapot vesznek 100 ezerért. Inkább fizetik a villanyszámlát, ami a viszonylag enyhe télben havi 60 ezer volt a másfél szobás földszinti lakásban. Az első emeleten Kovács Zsolt igyekszik humorral kezelni a helyzetet. Gázrezsón pörköltfőzéssel, rozéborral és őszibarack-pálinkával melegít. Munkája miatt csak minden másnap van otthon, így is elfogy egy hónapban 3 palack gáz, a villanyradiátorok miatt 12 ezer a villanyszámlája. Nem fázós, ennek ellenére 27 ezer a 35 négyzetméteres lakás rezsije az eddigi 11 ezer helyett.

A gáz nem az első csapás volt a házban, tavaly a rossz vízvezeték miatt 3 millió forint értékű víz folyt el, mostanra fizette ki a lakóközösség a részleteit. A villanyvezeték is elöregedett, így mivel mindenki villanyfűtésre váltott, ünnepek előtt az is elfüstölt, de szerencsére a szolgáltató gyorsan lépett, a ház tartalékából kifizették érte az 550 ezer forintot, egyelőre bírja a terhelést. A férfi úgy tudja, a gázfelújításra a terveket már beadták a szolgáltatónak, és a közös vezetékek szerelése egy hónapon belül elkészülhet – 3 millió forintból. Arra jön még a lakáson belül a vezetékcsere legalább 50 ezerért és a készülékcsere, kinél mire van szükség.

Két hónapja élnek gáz nélkül. Fotó: Frank Yvette
Két hónapja élnek gáz nélkül. Fotó: Frank Yvette

Nehezen, de állja a sarat a ház aljában üzletet bérlő fodrász. Jójárt Andreánál ugyanis nem járt még az áramszolgáltató, a régi vezetékek miatt felváltva használhatja a villanyradiátort, a vízmelegítőt, a hajszárítót, a hűtőt és a mikrosütőt. Korán nyitja a boltot, hogy mire hajat mos a vendégének, addigra befűtsön, ennek ellenére jó páran elpártoltak közülük. Masszázsra kevesen jelentkeznek – hidegben nem esik jól levetkőzni –, és akkor is test- helyett legfeljebb csak talpmasszázst kérnek. Kolléganője emiatt feladta a küzdelmet, otthagyta. Andrea sokat veszít a gáz miatt: változatlan bérleti díjat fizet az ingatlankezelőnek, a járulékokat sem hanyagolhatja, a villanyszámlája megnőtt, közben vendégek maradnak el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országosan is kimagaslóan teljesített a Gábor Dénes középiskola

Visszaszorítjuk a mai környezetszennyezést, az emberiség egy nagy politikai közösséget fog alkotni, megszűnnek a fosszilis erőforrások. Tovább olvasom