Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Két hónapja fagyoskodnak

Szeged - Két hónapja nincs fűtés egy Osztróvszky utcai társasház két lakásában, mert hiányoznak az engedélyek a visszakötéshez. A Széchenyi tér 15. lakói három hét alatt visszakapták a gázt. Itt az IKV megállapodott a szolgáltatóval.
14 napba telt

A Széchenyi tér 15. számú tömbben – megírtuk – október 21-én zárta el a gázt a szolgáltató, szintén szivárgás miatt. A 44 lakásból 32 önkormányzati. Az ingatlanok kezelését és a társasház képviseletét is ellátó IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Tápai Péter részletes tájékoztatásában lapunknak elmondta: jól jártak a lakók, hogy az IKV képviselte őket, mert rugalmasan egyeztetni tudott a gázszolgáltatóval. A hiba javításának tervezése és a kivitelező megpályáztatása két napot vett igénybe, a szükséges engedélyeztetés után a szakemberek a hibát elhárították. A megismételt nyomáspróbával együtt a szolgáltatás visszaállítása 14 munkanapba, összesen három hétbe telt. Az IKV megállapodott az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-vel, hogy a lakások belső berendezéseinek ellenőrzésére haladékot kap a fűtési szezon végétől számított 45 napig. Ezt a határidőt tartani fogják. A lakókat részletes levélben értesítették a fejleményekről. Azt is megírták az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérlőinek, hogy az érintett időszakra 30 százalékos bérletidíj-kedvezményt kapnak.     

Két hónapja, szeptember 26-án szivárgás miatt elzárta a gázt a szolgáltató a szegedi Osztróvszky utca 23. szám alatti társasházban. A 36 lakásos tömböt kezelő kft. kijavíttatta a hibát, ami tervvel, engedélyeztetéssel együtt 2,3 millió forintba került. A gáz visszaállítása másfél hónapig húzódott, mert a lakók nem tudtak megegyezni a gázszolgáltatóval arról, hogy kié a sérült vezeték. Azzal is ment az idő, hogy a közös képviselőjük munkatempójával nem voltak elégedettek, ezért önállóan próbálták intézni az ügyüket.

A lakásokban a közműcég csak azután kapcsolta vissza a szolgáltatást, hogy a családok berendezéseit ellenőrizték, és azokat szabályosnak, biztonságosnak találták. Ez tovább lassította a visszakötést, ugyanis egyes lakásokban tervek, tanúsítványok, másokban tömítések, szellőzők hiányoztak. Azoknak a családoknak kellett a legtöbb pénzt kifizetniük, akik nemrég nyílászárót cseréltettek, és nem kérték hozzá a gázszolgáltató engedélyét. Egy első emeleti házaspárnak például úgy sikerült napok alatt visszakapnia a gázt, hogy a fürdőszobai vízmelegítő helyett villanybojlert vettek, a konyhában pedig villanyfőzőlapra cserélték a gáztűzhelyüket. Így összesen több mint 200 ezer forintba került a beavatkozás. Ondrik István öt napja tud újra főzni, fürdeni, fűteni; a nyugdíjas testnevelő tanár és edző turistafőzővel, meleg Anna-vízzel és merülőforralóval hidalta át a gáz hiányát. Ha a több réteg ruha sem volt elég, kiment melegedni az udvarra. Nála egy szakember 40 ezer forintért végezte el a készülékek szerelését, de azt nem fogadta el a szolgáltató. Még 80 ezerbe került, hogy egy másik, regisztrált szerelő felülvizsgálja, és tervet készítsen hozzá.

Két család még mindig fagyoskodik. Egy második emeleten lakó asszonyt külföldön értünk utol telefonon. Elmondta: náluk még nem sikerült beszerezni a hiányzó engedélyeket.

Olvasóink írták

 • 5. Ganxta 2011. november 25. 23:13
  „"Azoknak a családoknak kellett a legtöbb pénzt kifizetniük, akik nemrég nyílászárót cseréltettek, és nem kérték hozzá a gázszolgáltató engedélyét"

  Mi van?????? Milyen engedély? Milyen szolgáltató? Ezt a <moderálva> hogy lehetett leírni? Vagy ha igaz, akkor minek képzeli magát a DÉGÁZ???”
 • 4. KamuNeni 2011. november 25. 13:30
  „Mar megint az az EGO meg "csak az szamit amit en mondok felfogas" Burokracia egyeni szinten. Eddig jo volt a rendszer, de mikor a szolgaltato hanyagsaga miatt hiba lett akkor mar haritsuk at a hasznalokra is.

  Tehat eloszor is a szolgaltatonak kellene mindent elkovetnie hogy ugyfelei vegyek tole a gazt es fizessenek. Mert igy nekik sincs beveteluk. Ugyanis az ugyfelnek nem kell fizetni ha nincs hasznalat.

  Vagy a zsarolas ugyanugy eletben van? Fizetniuk kell ha nem hasznaljak is?”
 • 3. kiokushyn 2011. november 25. 12:25
  „Papíron dokumentált hivatalos pénzlehúzásnak nevezném!”
 • 2. papika56 2011. november 24. 09:56
  „Fontos a biztonság az igaz ! De ez is csak a pénzre megy. A szolgáltató - ahelyett ,hogy segített volna a lakóknak inkább több tízezer ft-os kiadásba kergette őket !!! És akinek nincs már erre pénze ??? fagyjon meg ??? amikor már a gigaszámlákat se tudják kifizetni ????
  Ha a lakosságnál --mindenütt ilyen szigorú ellenőrzést végezne a gázszolgáltató--van egy olyan gondolatom : minden másodikban hibát találna, kikötné a gázt és horror összegért kapcsolná csak vissza ! Ezzel megint óriási haszonra tenne szert--vihetné ki az országból a nagy lóvét !!!”
 • 1. kakoszeged 2011. november 24. 09:49
  „ez igen! ügyes volt az ikv! de mivel cseszte el az időt az osztrovszky utcai ház kezelője? ki az?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön egyeztetnek Dorozsmán a termelőkkel

Ma reggel 8-kor egyeztet a termelőkkel a dorozsmai nagybani piac vezetése országgyűlési és önkormányzati képviselők jelenlétében az új téli nyitva tartásról. Tovább olvasom