Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Két hónapot kell várni az ultrahangra

Szeged - Április 1-jén májusra kérhetünk időpontot pajzsmirigyműködésünk vizsgálatára. A szegedi egyetem klinikai központjához tartozó rendelőintézetben általában 1–2 napot, de például az érsebészeten akár 2 hónapot is várnia kell a betegnek, mire szakorvos elé kerül.
– Pajzsmirigyműtétem után évente egyszer ellenőrzésre kell jelentkeznem. Ennek ellenére a háziorvoshoz küldtek beutalóért. A papírral a kezemben kezdődött az időpontvadászat – mesél kálváriájáról Ménesi Lajosné. – Február 20. után telefonáltam a szegedi „esztékába": azt mondták, március 1-jétől adják az áprilisi időpontokat. De március elején hiába tárcsáztam a központi számot, állandóan foglalt volt. Március 5-én végre felvették a telefont, de közölték: az endokrinológián minden hely betelt, április 1-jétől osztják – a májusi időpontokat.

Tapasztaltuk: az ortopédián sem jobb a helyzet, mert április 15-étől kérhetünk májusi vizsgálati időpontot. Az ultrahangi és az érsebészeti vizsgálatra a páciensek április 1-jétől jelentkezhetnek – júniusra.
Nincs előjegyzés, némi várakozás után a doktor színe elé járulhatunk váratlan fájdalmunkkal az általános és baleseti sebészeten vagy a kardiológián. Nem kell előzetesen jelentkezni a laborokban sem, de ott beutaló szükségeltetik. Időpontot kell ugyan kérni, de szinte azonnal bejuthatunk a belgyógyászati és a reumatológiai szakrendelésre. Mi például képzelt reumás panaszunkkal március 30-án kértünk, április 1-jére kaptunk időpontot.

Várakozók az 1-es szakrendelőben Szegeden. Vannak olyan betegségek, amelyeknél csak hónapokkal későbbre tudnak időpontot adni. Fotó: Veréb Simon
Várakozók az 1-es szakrendelőben Szegeden. Vannak olyan betegségek, amelyeknél csak hónapokkal későbbre tudnak időpontot adni. Fotó: Veréb Simon

– Minden szakrendelés a megfelelő klinikához tartozik, s annak igazgatója dönt – szakmai szempontok alapján – a páciensek fogadásának formájáról. De a várólista szükségességét vagy elhagyhatóságát az OEP által limitált úgynevezett ellátási kontingens is befolyásolja – magyarázza Zsibrita Ágnes. A szegedi rendelőintézet működtetéséért felelős doktornő hangsúlyozza: sérülés, akut panasz esetén azonnal ellátják a pácienst.

Mikor kell beutaló?

– Rendelet szabályozza, mely szakrendelésre kell, s melyhez nem szükséges háziorvosi beutaló. Sokan nem tudják, pedig baleseti sebészetre, urológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati és fogászati vizsgálathoz nem szükséges beutaló – magyarázza Szilárd András. A szegedi háziorvosok egyesületének vezetője hangsúlyozza: a szakorvos által előírt további szakorvosi vizsgálatra, illetve a későbbi ellenőrzésre visszarendelt betegnek sincs szüksége beutalóra – a háziorvostól.

7 várólista Szegeden

Az SZTE klinikai központ rendelőintézeti nyilvántartása szerint április 2-ától neurológiai, illetve fül-, orr-, gégészeti vizsgálatra van szabad időpont. Április 20-ától az egyik, május 10-étől a másik endokrinológushoz fordulhatunk pajzsmirigyproblémánkkal. Május 3-ától az ortopédiára, május 7-étől a szemészetre indulhatunk. Június 1-jétől az ultrahangra és az érsebészetre kaphatunk időpontot.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. dokmed 2010. december 30. 21:54
  „varadipal
  Ez nem orvosmaffia, hanem "szolgáltató- maffia". Az OEP már évtizedek óta áron alul finanszírozza az egészségügyi ellátásokat, mert a végső cél a teljes rablóprivatizáció..
  Elárulom, nem az "orvosmaffia" találta ki a TVK- t...
  Az említett 4000 Ft- ból meg kb 90%- a a magáncég menedzsereinek zsebébe megy.
  Éljen a posztkommunista rablókapitalizmus!”
 • 43. dokmed 2010. december 30. 21:48
  „Hát, eetársaak, ez van. Ennyi TB- befizetésből ez jár- mellesleg szakmai tapasztalatból mondom- itthon még így is sokkal hamarabb lehet eljutni orvosig, mint mondjuk Nagy- Britanniában, pedig nem 6-8.000 Ft- os járulékokat fizetnek, hanem 2- 300 fontokat.
  Ha 10 millió embert kell ellátni 3,8 millió járulékfizetőnek akkor ez van- ameddig
  "minden mindenkinek és de azonnal és de márakkor szakorvos ésdeingyen mer ez jár"”
 • 42. bespin 2010. december 30. 19:55
  „A "juromedik"-nek vannak gépei, állami gépeket vettek át, ingyé´. Lehet jótékonykodni.......... Ingyé´ vizsgálni. Ez már nem üzlet (?), ennyit a világszínvonalú diagnosztikáról. Felsoroljam miket kaptak?”
 • 41. varadipal 2010. december 30. 14:05
  „Ez egy orvosmaffia. Direkt csinálják a várólistákat, hogy ugyanazon rendelőben, ugyanazon rendelési idő alatt ugyanazon állami berendezésekkel 4000.- Ft-ért másnap megcsinálhassák az ultrahangos vizsgálatot. Számlát csak kérésre kap az ember.Ki merészeli az állami gépeket bérbeadni a magánrendelésnek, amíg várólisták vannak? Hol az APEH? Mi a fenéért fizettem 42 évig TB járulékot? Ki lopta el? Gazemberek./Beleértve a MÁV rendelőt is!!/”
 • 40. papsajt 2010. december 30. 08:44
  „2 hónapot vártam epekő ultrahangra a SEB Klinikán. De közölték,hogy akár holnapután is jöhetek,ha fizetem a Vizsgálati díjat. Ugyanis a z OEP csak napi 4 vizsgálatot finanszíroz, a többi maszek.”
 • 39. Grétari 2010. április 07. 07:34
  „Hát igen,bosszantóan rossz az egészségügy!Én is több mint egy hónapot vártam ultrahangra.Döbbenet,hogy ez így van!”
 • 38. 777kutya 2010. április 04. 15:52
  „Piszok egy mocskos sumák rendszer van, az az igazság.
  Szándékosan szabotálják a közellátást, hogy a magánrendelő menjen és hozza a pénzt.
  A pofátlanság pedig az, hogy játszák a hőst, mártírt, hogy ennyiért meg annyiért is mekkora áldozatot meg a hipokratészi eskü, meg a gyógyítás...”
 • 37. noemi89 2010. április 04. 09:35
  „cinikus vagy Jobbak! de igazad lehet. múltkor a háziorvosom többszörös gyógyszerváltás után garatgyulladással utalt az sztk-ba. tenyésztés és szakorvosi gyógyszerváltás kellett volna. akut gyulladással csak 5 napra adtak időpontot táppénzen. undorító a szegedi egészségügy.
  miért volt jó az egyetemnek, hogy megvette ezt a működési csődtömeget, holott az egyetem büszke magára?”
 • 36. CID 2010. április 03. 18:12
  „Ha már tudja a majom, hogy két hónapot kell várnia, és évente kell elmennie, akkor miért nem telefonál az éves rendes vizsgálat előtt két hónappal.”
 • 35. floridaimagyar 2010. április 03. 03:53
  „Undorito - nem szerettem soha sem az otthoni rendszert. 2 honapja volt egy szem serulesem - orvos megnezte-, 20 perc mulva mar lezeres mutoteremben voltam ! Persze USA-ban is csak most jon ki egy jobb egeszsegbiztositas, amivel mar mindenki lesz biztositva, de ha van az legalabb mukodik. En itt rontgenre, ultrahangra vagy labormunkara altalaban 20-30 percet sem varok. Sot - ha csak kisebb a panaszom az interneten ad egy doki tanacsot.”
 • 34. jobbak 2010. április 02. 17:30
  „Amiről beszéltek, az a rendszer teljes összeomlása. Már csak a tehetetlenség viszi.
  A szocialisták a tvk-val a világválság és a hiánylefaragás miatt vágták tönkre az állami ingyenes betegellátását. A fidesz ugyanebben érdekelt. A Jobbik tudja garantálni a várólisták megszüntetését.
  Miért jó a mostani rendszer? Az orvosok gazdagok lehetnek, nem kell kivándorolni. Csak most nem az SZTK-ban várunk, hanem a magánklinikák tömegén. Észrevetted milyen sok lett?
  Magyarországon tartja az orvosokat. Ha valaki beteg, sokszor azonnal terápiára van szüksége. Már az alsó középosztály is ellepi a magánrendeléseket, régen ez a gazdagok kiváltsága volt.
  Ha időben orvoshoz akarsz kerülni, magánrendelésre mész. Ez a legcinikusabb rendszer, amit a kapitalizmus csak kitalált a rendszerváltás óta. Közben hullanak a szegények.
  A rendszer így itt tartja az orvost, mert az állással, ügyelettel, és magánrendeléssel minimum 500000-t keres havonta a gyengébb is. Nyugaton a vásárlóereje sokkal kisebb a kivándorolt orvosoknak. Ha valaki jó orvos még sokkal többet keres.
  Bajnai választás előtt megtette azt a lépést, ami a logikus. Kötelezően itt kell tartani a kezdőket 9 évig, így mire gazdag szakorvos lesz, nem lesz érdemes kimennie, lesz hazai kapcsolati hálója.
  Addig lázad, de a mi 10-20 milliónkért képezték ki. Választás előtt ilyen törvényt hozni? A szocialisták tényleg hülyék, de köszönjük a népszerűtlen döntést a szavazatokat és a több orvost Bajnai. te nem vagy a szocikkal.
  Na, ez a lényeg.

  Jobbak”
 • 33. webcreativ 2010. április 02. 11:19
  „...persze tisztában vagyok vele, hogy az SZTK az más :-)”
 • 32. webcreativ 2010. április 02. 11:18
  „magánrendelésen talán nem kell 2 hónapot várni, sztem itt sem: http://www.ersebesz.info/”
 • 31. odysseus 2010. április 02. 09:43
  „miközben Vásárhelyen egyetlen tollvonással megszüntették az érsebészetet és a hozzá vezető érsebészeti szakrendelést. Szép.”
 • 30. reagens 2010. április 02. 09:14
  „Az sztk az valami káprázat mi pocsék hely.
  A bejáratnál 7-19 van kiírva, amiből gyakorlatilag egy egy szakrendelésen már csak mondjuk 7-14 lesz.
  8-9 óránál hamarabb érdemi vizsgálat - neaggyisten gyógyítás :)) - nem történik.
  Az asszisztensek eddig kávéznak, trécselnek aztán 8-9 körül, hogy "beestek" az orvosok, kezdődhet valami rendelésféle. 10kor ugye kávé megint, mostmár orvosokkal. 10:30tól aztán megint kis rendelősdi a szerencésebbeknek (akik már ekkor cirka 8 óta ücsörögnek) 12 és 1 közt ebéd, aztán max vissza a rendelésbe bemondani, hogy jöjjenek legközelebb..
  7-14ig alapból csak 7 óra, de ha figyelembe vesszük az effektív rendelési időt ami max 4 óra, akkor ezök gyakorlatilag részmunkaidősök. Ilyen laza munkafegyelem a páciensek nagyrészénél - akik jórészén napi 8 órában basáskodik 1 idióta kisfőnök, és óránként 5 perc cigiszünete van - elképzelhetetlen és felháborítja őket.
  A másik, hogy részmunkáért részfizetés jár! Úgyhogy csak ne panaszkodjanak a pénzükre, húzzák be fülüket, farkukat!
  Tulajdonképpen érthető is miért csinálják ezt a pocsékságot. Ha rossz a közellátás, akkor várhatóan a magánrendelésük jobban prosperál, mert inkább pénzt ad a paraszt, csak ne fájjon, vagy mög né pusztuljon.
  Nem tudok velük szolidaritást vállalni.
  Ezöknek fizetünk TB-t?”
 • 29. web 2010. április 01. 22:25
  „EGY KIADÓS VESE VAGY EPEGÖRCS UTÁN, MIT SEM JELENT HÓNAPOKAT VÁRNI....SAJNOS EZ ÍGY MEGY IDŐTLEN IDEJE. ENNÉL MÁR CSAK AZ LEHET JOBB MIKOR A KARTONOZÓBAN VITÁZNAK VELED, MELYIK ORVOSHOZ TARTOZOL. A BETEGSÉGED KIHEZ, HOVÁ MELYIK OSZTÁLYRA TARTOZIK.”
 • 28. halak33 2010. április 01. 18:37
  „Nagyon sok szép és jó dolgot leírnak! De ha ennyire rossz a helyzet az "SZTK"-ban csak ajánlani tudom a MÁV Rendelőt, ahol szintén végeznek rtg. és UH vizsgálatokat is!! És.... nem kell ennyit várni! Időpontot tudnak adni viszonylag korábbi időpontokra! És nem kell MÁV dolgozónak lennie az illetőnek, hogy oda kerüljön. Elég sok orvos fedezte már fel ezt a lehetőséget is! És a környezet kellemesebb is és udvariasabbak is!!”
 • 27. AgiP 2010. április 01. 18:00
  „Erdekes modon eddig, mar amig mukodott az egeszsegugy megha deficittel is, az emberek keszpenznek vettek, hogy barmi nyavalyajuk van, az orvos megnezi. Ma meg az emberek egymasnak esnek es azt kerdojelezik meg a masiknak van-e joga hasznalni az ellatasokat. Ez a penzapasztott rendszer egymas ellen ugrasztja a nepeket, amire egyebkent is hajlamosak, mint kodos Albionban. Az orvosok a maszek betegnek nyalnak, a sima mezei nenike bacsika, meg a fogyatekosok meg jobb, ha minel elobb megdoglenek. Sajnalatos modon, ahogy halad a rablo kapitalizmus ugy kell majd az embereknek felelosseget vallani az egeszsegeert, mindenfele ertelemben. Es ugy fognak a hatranyos helyzetu retegek lecsuszni. Eddig az orvosoknak vilagszinvonalu volt a tudasa, ma majd felno egy olyan orvos generacio akiknek majd nem kell tudniuk semmit, mert a kemeny anayagi megszoritasokkal kuzdo orvoslas leszukiti majd milyen vizsgalatokat vegezhetnek el az orvosok milyen esetben. A rendszer aktiv tevekenykedes helyett passziv elutasitasra neveli az orvosokat, gyakorlatilal az allam jolfizetett penzmegtakatiro ugynokeive valnak es hosszu tavon igy a tudasuk es ami fontosabb, a betegkozpontu segitokesz hozzaallasuk is elsanyvad. Az alapallasban csak vegszukseges es kozvetlenul eletmento beavatkozasokat fognak vegrehajtani, megelozesrol es tuzetesebb vizsgalatrol a betegsegek korai stadiumaban szo sem lehet. Csak akkor tesznek majd valamit, ha a beteg mar kozvetlenu vagy keves befektetessel azonosithato szimptomakkal jelentkezik. Stb. Vadnyugat.”
 • 26. amata 2010. április 01. 17:56
  „Elég sok SZTK-túrán vettem részt az elmúlt években. Egy kényelmes cipő kell hozzá, no meg türelem. E kettő nélkül el se induljon az ember. 65 éves vagyok, éveim számával egyenes arányban nő betegségeim száma.
  Elmondhatom, hogy udvarias és rám figyelő orvosokkal volt dolgom, amikor 2-3 hónapos vagy féléves várokozás után bejutottam valamelyik, éppen aktuális klinikára. Volt, ahol elvárták, volt, ahol nem fogadták el a hálapénzt. Köszönöm, hogy meggyógyítottak.
  amata”
 • 25. szilmaril2 2010. április 01. 16:33
  „Én is orvoshoz mentem, vakbél gyulladás gyanújával. Összegörnyedve, hányingerrel küszködve. A doki leküldött, hogy csináltassak ultrahangot. Ott símán elküldtek, pedig látták, hogy milyen állapotban vagyok, hogy jöjjek vissza 3 hét múlva, akkorra adták az időpontot. Na, visszatámolyogtam az orvoshoz, akinek elmondtam ezt. Rögtön felállt a székböl és Ő maga visszakísért az ultrahangra és megmutatta a nővérnek, hopgy mekkora betűvel van ráírva, hogy SŰRGŐS!!!! Szerimtem, miattam moderálta magát a nővérrel szemben,és megcsináltatta a felvételt. Az, hogy még élek,ennek köszönhető!!!
  Hajrá, vannak rendes dokik is. Ja, Előtte nem is láttam ezt a dokit, akkor találkoztam vele először! És NEM FOGADOTT EL PÉNZT!!! Azt mondta, nekem nagyobb szükségem van rá!
  Hát, ilyenek is vannak!!!!!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műsorvezetésre készül a nagydumás szegedi kisfiú

A nyolc éves Varga Endre már szerepelt a Viasat 3 és a TV2 egy-egy műsorában, most a Duna Televíziót akarja meghódítani. Tovább olvasom